Ingredience: | |||||
vepřová plec | 1 - 1,3 kg | cibule | 2 ks | velká červená paprika | 1 ks |
malá cuketa | 1 ks | malý lilek | 1 ks | řapíkatý celer | 2 stonky |
česnek | 3 stroužky | rajčata | 1 plechovka | olivový olej | dle potřeby |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | sušená bazalka | dle chuti |
sušené oregano | dle chuti |
Výhoda tohoto jídla je, že není potřeba zahušťovat moukou. Velké množství zeleniny omáčku přirozeně zahustí a jídlo tak zůstává lehké a dobře stravitelné.
Maso pokrájejte na středně velké kostky. Osolte, opepřete a ideálně na dvakrát ho orestujte ze všech stran.
Pokud byste ho opékali všechno najednou, tak se hrnec i s tukem rychle ochladí a maso se začne vařit. Pustí moc vody a bude příliš suché a bez chuti, i když bude plavat ve šťávě.
Maso dejte stranou, a pokud je potřeba, ta přidejte trošku oleje, na kterém osmahnete cibuli do hodně tmavě hnědé. Je to důležité proto, že to později dodá omáčce krásnou tmavou barvu.
Jakmile máte orestováno, tak můžete přidat ostatní zeleninu pokrájenou na drobné kousky (1 cm).
Několik minut opékejte a můžete přidat rajčata. Podlijte deci a půl vody a nechte za stálého míchání vysmahnout až na tuk a znova podlijte. Takto to udělejte 3krát a teprve potom zalijte vodou tak, aby bylo maso těsně pod hladinou.
Pokud bude směs příliš houstnout, tak přilijte další vodu. Vždy jen tolik, aby maso příliš neplavalo.
Duste na mírném plameni pod pokličkou do změknutí masa. Vepřová plec se výborně hodí na dušení a je brzy měkká.
Nakonec dochutíte prolisovaným česnekem a bylinkami.
Pokud máte čerstvé, tak je můžete použít na ozdobení přímo na talíři.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI