Ingredience: | |||||
sádlo | 2 lžíce | vepřová plec | 1 kg | velká cibule | 2 ks |
protlak | 1 ks (115g) | velká mrkev | 2 ks | celer | kousek |
kyselá okurka | 2 ks | smetana | 1 lžíce | hladká mouka | 1 - 2 lžíce |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti | vývar | dle potřeby |
Už jsem nevěděla co uvařit. To asi znáte, že jo? Tak jsem se zeptala Vendulky, co by si přála. Odpověď byla taková, že by ráda omáčku, aby tam byla kyselá okurka, ale ne ta hnědá omáčka (pozn. Vendulka mi chtěla říct, že nechce Znojemskou). A pak mi řekla, že by omáčka měla být červená, a aby tam byla i mrkvička. No a tak vznikla tato úžasná omáčka, kterou vám mohu ze srdce doporučit, protože je to zas něco úplně jiného, ale moc dobrého.
Vepřovou plec osolíme, opepříme, a pokud ji chceme mít hezkou v řezu, tak ji prošpikujeme mrkví (není to však podmínkou). V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm zesklovatíme na jemno pokrájenou cibuli. Připravenou vepřovou plec opečeme ze všech stran, aby se nám hezky zatáhla. Poté přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem a necháme dusit do měkka. Mezitím, co se nám dusí maso, tak si oloupeme mrkve a celer a dáme si zeleninu vařit zvlášť do osolené vody. Měkké maso vyjmeme a uložíme na teplé místo. Šťávu z masa zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou v troše vody, necháme provařit, na zjemnění omáčky přidáme trochu smetany a dochutíme solí a pepřem. Provařenou omáčku nakonec přecedíme přes cedník, abychom ji měli krásně hladkou. Do hotové omáčky přidáme uvařenou nakrájenou zeleninu, pokrájenou kyselou okurku a můžeme servírovat společně s plátky vepřové plece. Jako přílohu zvolíme houskový knedlík, bramborový knedlík, těstoviny, ale hodí se skvěle i rýže.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI