Ingredience: | |||||
vepřové kotlety | 4 ks | menší brambory na salát (typ A) | 500 - 600 g | mražený hrášek | větší hrst |
brokolice | 1/2 ks | česnek | 1 velký stroužek | chilli paprička | 1 ks |
čerstvé bylinky - bazalka, rozmarýn, tymián (na marinádu) | dle chuti | čerstvá bazalka a máta do salátu | hrst | strouhaný parmazán + na posypání | 2 lžíce |
olivový olej | dle potřeby | citron | 1 ks | bílý jogurt (zakysaná smetana) | 2 lžíce |
kvalitní majonéza | 1 lžíe | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Tak konečně po čase zase přidávám recept na hlavní jídlo s masem. Ne že bychom doma maso vůbec nejedli, ale nejíme ho určitě každý den a také ne každý den vařím něco tak objevného, že to stojí za vystavení na blog. To ale určitě neplatí o následujícím receptu. Ačkoliv teď s přicházející zimou máme tendence jíst většinou hutnější jídla, rozhodně si ráda dám i něco odlehčenějšího. No, a protože Vánoce se tiše blíží a čekají nás hory bramborového salátu, rozhodla jsem se udělat si takovou malou přípravu, ale v úplně jiném kabátku. V časech, kdy jsem celé léto trávila v Řecku, si pamatuji, že jsme mnohokrát měli bramborový salát. Poprvé jsem se tomu divila, protože jsem si hned představila náš vánoční hutný salát plný majonézy. Jižané mají také svůj bramborový salát, akorát hodně odlehčený - hodící se do letních veder. Ačkoliv si Vánoce bez klasického bramborového salátu nedokážu představit, během roku si raději dám tuto lehkou variantu.
Na salát dáme vařit brambory ve slupce do osolené vody. Uvařené brambory necháme lehce zchladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na širší plátky. Kotlety po stranách trochu nařízneme, je-li to potřeba (ať se maso pečení nekroutí). Připravíme si marinádu na maso. V hmoždíři rozdrtíme bylinky, česnek a pepř s 3 lžícemi olivového oleje. K marinádě přidáme okrájenou kůru z citronu, promícháme a naložíme maso, necháme odležet. Brokolici rozebereme na malé růžičky a dáme vařit na páru nebo do vody pouze na pár minut, ať zůstane křupavá, na poslední minutku přidáme mražený hrášek, vše scedíme a necháme zchladnout.
Do velké mísy vymačkáme šťávu z citronu, nasekáme bylinky, papričku a přidáme parmazán, 2 lžíce olivového oleje, jogurt a majonézu. Přimícháme zlehka brambory a také brokolici s hráškem, aby se zeleniny obalila dresinkem. Dochutíme solí a pepřem. Je-li salát hotov, rozpálíme grilovací pánev s kapkou oleje a grilujeme na ní kotletky cca 4 minuty z každé strany. Kotlety solíme až před grilováním. Já většinou používám kotlety s kostí, ale tentokrát jsem měla doma ty bez kosti a tak jsem je chtěla spotřebovat. Kotletky bez kosti většinou nepotřebují dopékání v troubě, ale ty s kostí je dobré dát ještě na 5 minut dopéct do rozpálené trouby. Kotlety podáváme se salátem, každou porci ozdobíme parmazánem a snítkou bazalky.
Inspirace z časopisu Gurmet - říjen 2016
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI