Vepřové kotlety s bramborovými noky a blanšírovanými fazolkami zpět

Kotlety:
vepřové kotlety bez kosti4 kscibule2 ksbílé víno75 ml
hrubozrnná hořčice2 lžičkysmetana ke šlehání150 mlsůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetkaolej trochu
Bramborové noky:
moučné brambory1 kgsůl špetkažloutek1 ks
hladká mouka150 ghrubá mouka125 g
Fazolky:
olivový olej1 lžícečesnek2 stroužkyzelené fazolky400 g
vepřové kotlety bez kosti 4 ks, cibule 2 ks, bílé víno 75 ml, hrubozrnná hořčice 2 lžičky, smetana ke šlehání 150 ml, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř špetka, olej trochu, moučné brambory 1 kg, sůl špetka, žloutek 1 ks, hladká mouka 150 g, hrubá mouka 125 g, olivový olej 1 lžíce, česnek 2 stroužky, zelené fazolky 400 g

Příprava

Když jsem na tento recept nedávno narazila v časopise Apetit, hned jsem věděla, že ho v nejbližší době musím realizovat. Kombinace bílého vína, hořčice a smetany slibovala totiž lahodnou chuť omáčky. A nemýlila jsem se, výsledek byl vynikající, proto bych se s ním teď s vámi ráda podělila.

Nejprve noky. Dáme si vařit brambory do dostatečně velkého množství vody. Vaříme zhruba 30 minut, poté zkontrolujeme měkkost. Během vaření nepícháme zbytečně často do brambor, protože by nasákly vodu.  Aby byly noky co nejlepší, je potřeba začít noky zpracovávat hned z horkých brambor. Proto si je hned horké opatrně oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme najemno. Do misky, kde máme nastrouhané brambory, přidáme žloutek, mouku a sůl a zpracujeme v těsto. Připravíme si válečky o síle cca 2,5 cm a krájíme na šišky, které v ruce ještě upravíme do tvaru noků. Při práci si moučíme ruce, aby se nám s těstem dobře pracovalo. Hotové noky pak můžeme ještě hroty vidličky vytvarovat vlnky. Dáme si vařit vodu. Jakmile se voda vaří, vhodíme noky a vaříme tak dlouho, až nám vyplavou. Trvá to cca 3 minuty. Uvařené noky vyndáme na mísu.

Kotlety si naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi si rozpálíme asi lžíci oleje a na rozpáleném kotlety do zlatova opečeme z obou stran (z každé strany asi 5 minut). Jakmile máme maso opečené, vyndáme ho do zapékací misky a vložíme do vyhřáté, ale vypnuté trouby, aby zůstalo maso teplé.  Na pánev dáme ještě další dvě lžíce oleje a dáme osmahnout cibuli nakrájenou na kolečka.  Cibuli opékáme do světle zlatavé barvy, poté přidáme 2 lžičky hořčice a zalijeme vínem. Důkladně mícháme a ze dna pánvičky odškrábneme vařečkou i výpeky. Nakonec vmícháme ještě smetanu a šťávu, kterou pustilo maso. Dosolíme a je hotovo. 

Fazolky vhodíme do vroucí osolené vody, necháme přejít krátce varem, ale opravdu jen krátce a rychle zchladíme. Na pánvi si rozehřejeme lžíci olivového oleje, vhodíme na plátky nakrájený česnek, osmahneme do zlatova, přidáme fazolky, promícháme a máme hotovo. 

Maso přelijeme připravenou omáčkou a podáváme s noky a fazolkami. Omáčka je skutečně výborná, takže vřele doporučuji!

2014-05-28 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI