Vepřové na mrkvi a pórku s bramborovo-polentovými noky zpět

Ingredience:
vepřová plec800 gmrkev4 - 5 kspórek1/2 ks
střední cibule1 ksolej dle potřebyvývarcca 900 ml
hladká mouka (špaldová)1 lžícehrubozrnná sůl dle chutivícebarevný pepř dle chuti
muškátový oříšek mletý1/2 lžičkymáslo1 lžícecitronová šťáva dle chuti
petrželka k podávání
Noky:
brambory500 - 600 ghrubá mouka150 gpolenta150 g
hrubozrnná sůl dle chutivejce1 ks
vepřová plec 800 g, mrkev 4 - 5 ks, pórek 1/2 ks, střední cibule 1 ks, olej dle potřeby, vývar cca 900 ml, hladká mouka (špaldová) 1 lžíce, hrubozrnná sůl dle chuti, vícebarevný pepř dle chuti, muškátový oříšek mletý 1/2 lžičky, máslo 1 lžíce, citronová šťáva dle chuti, petrželka k podávání, brambory 500 - 600 g, hrubá mouka 150 g, polenta 150 g, hrubozrnná sůl dle chuti, vejce 1 ks

Příprava

Kombinace masa a zeleniny je u nás vždy vítaná. Klasika, která se u nás vaří a je oblíbená jak u dospělé, tak i dětské části rodiny je maso (může být vepřové, hovězí i krůtí) na mrkvi a pórku. Jídlo, které není na přípravu nikterak složité, a řekla bych, že jej zvládne opravdu každý. Nejraději ho máme s bramborovo-polentovými noky.

Nejprve si očistíme maso a nakrájíme na středně velké kostky. V hrnci si na oleji zesklovatíme najemno nakrájenou cibulku. Poté přidáme maso, které zarestujeme, tak dlouho, dokud se neodpaří většina šťávy, kterou maso pustilo. Poté orestované maso poprášíme lžící mouky a opět zarestujeme. Podlijeme většinou vývaru, osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Maso dusíme tak cca 35 minut. Potom k masu přidáme na půlměsíčky nakrájenou, očištěnou mrkev a na kolečka nakrájený pórek. Dolijeme zbytek vývaru, tak aby maso i zelenina byly lehce ponořeny, ale ne zcela zalité. Maso se zeleninou dusíme cca 15 minut, až je maso i zelenina měkké. Směs dochutíme citronovou šťávou a nakonec zamícháme lžíci vychlazeného másla. Před podáváním můžeme posypat nasekanou petrželkou. Podáváme např. s bramborovo-polentovými noky.

Brambory uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemné straně struhadla, nebo pokud máte lisovač na brambory, tak jím brambory protlačte. Poté k bramborám přisypte mouku, polentu, sůl, vyklepněte vejce a vše zpracujte do hladkého těsta. To dejte na půl hodiny odpočinout do ledničky (pokud pospícháte, lze vynechat). Poté z těsta válíme válečky, které nakrájíme na malé nočky či tvarujeme do šišek. Vařte ve vroucí osolené vodě dvě až tři minuty po vyplavání.

2017-09-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI