Ingredience: | |||||
vepřová plec vcelku | 700 g | gazdovská slanina (může být i anglická nebo spišská) | 170 g | cibule | 1 ks |
větší kedluben | 1 ks (cca 450 g) | plnotučná hořčice | dle chuti | mletý barevný pepř | špetka |
sůl | dle chuti | olej | 1 lžíce | libeček | pár lístků |
Vepřové maso připravované v papiňáku s kedlubnou. Pokud nemáte papiňák, nezoufejte, jen se vám doba vaření trochu protáhne.
Cibuli nakrájíme nadrobno,1/4kedlubnu nastrouháme na jemném slzičkovém struhadle a zbytek nakrájíme na větší kostky.
Maso opláchneme a osušíme. Ostrým, úzkým nožem do něj prořízneme otvor, který zlehka vyplníme hořčicí.
Ze slaniny ukrojíme delší špalíčky, které natlačíme do otvoru v mase. Maso pro udržení hezkého tvaru utáhneme nití, lehce osolíme a posypeme pepřem.
Zbývající část slaniny nakrájíme na drobné kostičky a v hrnci osmahneme do zlatavé barvy. Část osmažené slaniny odebereme bokem na pozdější úpravu. Ke zbytku do hrnce přidáme cibuli a lehce orestujeme. Odhrneme ke straně hrnce, vložíme připravené maso a ze všech stran prudce orestujeme. Podlijeme 150ml horké vody, přidáme polévkovou lžíci hořčice a promícháme. Vše zasypeme kedlubnou, nakrájenou na kostky, hrnec uzavřeme víkem a od doby varu dusíme pod tlakem 30minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme, měkké maso ze šťávy vyjmeme a uchováme v teple.
Šťávu ponorným mixérem rozmixujeme, přidáme nastrouhanou část kedlubny a chvilku provaříme.
Maso zbavené nití nakrájíme na porce a podáváme s připraveným krémem a bramborovým knedlíkem.
Na talíři posypeme nasekaným libečkem a osmaženou slaninou.
Pokud budeme připravovat v obyčejném hrnci, postup je úplně stejný. Maso podlijeme vodou do jeho poloviny a během dušení po troškách tekutinu doplňujeme, aby se maso nepřichytlo. Vody nedáváme příliš moc, kedluben pustí hodně šťávy.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI