Maso + marináda: | |||||
hovězí maso | 750 g | česnek | 2 stroužky | zázvor | 2 cm |
rybí omáčka | 3 lžíce | koření pěti vůní | 2 lžičky | hnědý cukr/kokosový karamel | 2 lžíce |
Dále budete potřebovat: | |||||
rostlinný olej | dle potřeby | chilli olej | dle chuti | citronová tráva | 3 stonky |
česnek | 2 stroužky | cibule | 1 ks | rajčatová pasta | dle chuti |
kokosová voda | 300 ml | voda | dle potřeby | badyán | 3 hvězdičky |
skořice | 1 svitek | mletá paprika | dle chuti | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | chilli | dle chuti | mrkev | 2 ks |
světlá sojová omáčka | 3 lžíce | ||||
Čerstvé bylinky: | |||||
thajská bazalka | dle chuti | koriandr | dle chuti | limetka | dle chuti |
I když toto jídlo vzhledem připomíná nezahuštěný hovězí guláš, tak s ním ve srovnání s maďarskou verzí má pramálo společného. Dalo by se to spíše nazvat - Vietnamské dušené hovězí. Každopádně je úžasný chuťový zážitek, který ohromí i váš nos.
Suroviny, které budete potřebovat, není ani tak těžké sehnat. Snad jen ta čerstvá citronová tráva, ale i tu dnes ve větších městech seženete.
Jestliže doma máte, tak si připravte tlakový hrnec. Pokud ne, tak si vystačíme s wokem a pokličkou a nebo klasickým hrncem se silnějším dnem.
Co se týče výběru masa, tak vhodné je vykostěné žebírko, hrudí, kližka a nebo zadní. Každopádně pamatujte, že tuk je nositelem chutí. Já bohužel neměla to štěstí a sehnala jen libové zadní. To je tak, když si vzpomenete pozdě a chcete sehnat slušné maso v šest večer.
Maso si nakrájejte na hrubší kostky. Promíchejte s první částí surovin (česnek, zázvor, koření 5 vůní, rybí omáčka, cukr) a nechte 30 minut marinovat.
Pro ty, co neradi myjí nádobí, doporučuji k marinování použít krabičku od masa. Tu pak jen vezmete a vyhodíte.
Jestliže máte možnost sehnat kokosový karamel, tak vřele doporučuji. Podpoří v jídle kokosovou chuť, vůni a přidá i krásnou barvu. Pokud ho nemůžete sehnat, tak dejte třtinový cukr.
V hrnci si rozpalte směs rostlinného a chilli oleje, na kterém osmahněte drcený česnek, citronovou trávu (4 cm špalíky), badyán a skořici.
Po chvilce přidejte i naložené maso. Hned, jak se zatáhne, vložte i cibuli na klínky, papriku a rajčatovou pastu.
Vše zalijte kokosovou vodou (ne mléko) a obyčejnou vodou tak, aby bylo maso ponořeno.
Uzavřete tlakový hrnec a duste 15 - 25 minut. Doba je závislá na druhu a kvalitě masa.
Opatrně otevřete hrnec a přidejte mrkev na silnější kolečka, sojovou omáčku, sůl a pepř. Povařte, dokud není maso i mrkev měkká.
Stonky citronové trávy a ostatní koření odstraňte a na talíři dozdobte bylinkami čerstvou cibulkou a řezem limety na dochucení.
Jako vhodná příloha jsou rýžové nebo pšeničné nudle. Dobrá je ale i čerstvá francouzská bageta, která krásně vsákne šťávu z masa.
Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI