Ingredience: | |||||
červená čočka | 500 g | cizrna | 1 plechovka | hrubě namletá dýně hokaido | 1 hrnek |
cibule nakrájená najemno | 2 ks | kari | 2 - 3 lžíce | mletý koriandr | 1 lžička |
mletý římský kmín | 1 lžička | skořice | 2 ks | hřebíček | 4 ks |
kardamon | 4 tobolky | konzervovaná rajčata | 2 plechovky | máslo nebo ghí | dle potřeby |
zeleninový vývar nebo voda | dle potřeby | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
cukr | dle chuti |
Toto jídlo se by se dalo zařadit do kategorie dal nebo dhal, prostě indická luštěnina. U nás doma se vaří celkem často a vždy v šíleném množství, které by nasytilo celý školní výlet. Vaření vždy předchází několikadenní klíčení fazolek mungo, které tomuto sytému jídlu dodají svěžest a lehkost. O to složitější je pro mě napsat teď recept, protože pokaždé vařím prakticky něco jiného, podle toho, co mi zrovna přijde pod ruku a hlavně ho znám jenom v tomto obrovském množství. Na druhou stranu, pokud to nesníte během prvního dne, tak se nebojte si tuto dobrotu zamrazit na horší časy. Stejně tak se nebojte popustit uzdu své fantazii, a pokud vám bude doma chybět nějaká složku koření, které používám, tak ho prostě vynechejte, tedy kromě kari, bez kterého se opravdu neobejdete.
Podávejte s naklíčenými fazolemi mungo, kysanou smetanou či bílým jogurtem a čerstvým koriandrem. Jako příloha vařená rýže nebo indický chleba nan.
Na másle nebo ghí nechte orestovat cibuli a mletou dýni. Restujte přibližně 5 minut, pak přidejte veškeré koření a nechte rozvinout všechny vůně. Pozor, kari se rádo připaluje a pak zhořkne. Ke kořeněné zelenině přimíchejte opláchnutou čočku, cizrnu bez nálevu a konzervovaná rajčata. Dolijte vodou, tak aby byly veškeré suroviny pokryté tekutinou a na mírném ohni vařte do měkka. Během vaření můžete dolévat dle potřeby vodu nebo vývar.
Hotový dhal by měl mít konzistenci kaše. Pokud byla rajčata příliš kyselá, můžete lehce dosladit a dle potřeby osolit a opepřit.
Podávejte v misce s bohatou čepicí kysané smetany či jogurtu, které krásně uhladí ostrost kari a bohatě posypte naklíčenými fazolemi mungo, které zase jídlu dodají svěžest. Jídlo krásně doplní i čerstvý koriandr, který ale nemusí chutnat každému.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI