Ingredience: | |||||
kuřecí stehna | 4 ks | tuk (sádlo nebo máslo) | 2 lžíce | cibule | 2 ks |
mletá červená sladká paprika | 2 lžičky | mletá pálivá paprika | špetka | sladká smetana | 250 ml |
hladká mouka | 1 lžíce | máslo | 1 plátek | drůbeží nebo zeleinový vývar | dle potřeby |
nové koření | dle chuti | celý pepř | dle chuti | bobkový list | dle chuti |
citron | dle chuti | sůl | dle chuti | slanina nebo špek | 150 g |
Kuře na paprice je v podstatě obyčejné jídlo, ale pokud ho vytuníte slaninkou, nebo špekem, tak to získá úplně jiný šmak.
Ze všeho nejdříve si v hrnci rozehřejeme tuk a kuřecí stehna opečeme ze všech stran. Pak je vyjmeme a na výpeku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme obě mleté papriky, promícháme, vložíme zpět stehna, osolíme a přidáme zbylé koření. Zalijeme vše horkou vodou, nebo ještě lépe vývarem, aby maso bylo celé potopené, a pod pokličkou zvolna dusíme doměkka.
Měkké maso vyndáme z omáčky - někdo odstraňuje kůži, já ji tam ráda nechávám.
Omáčku propasírujeme do dalšího hrnce přes sítko, aby byla dokonale hladká.
Ve smetaně si rozmícháme hladkou mouku, vlijeme ji do omáčky a při mírné teplotě důkladně provaříme.
Když omáčka zhoustne, vložíme zpět maso a necháme už jen krátce prohřát. Vedle v hrnci si vyškvaříme najemno pokrájený špek a opatrně to vmícháme do omáčky. Do hotové omáčky přidávám ještě plátek čerstvého másla, které omáčku krásně zjemní.
Kuře na paprice můžeme podávat s knedlíky, bramborovými noky, s rýží, ale my ho máme nejradši s těstovinami.
Tip Vendy!
Někdo má rád tuto omáčku sladší, někdo zase nakyslejší. V tomto případě stačí na konci vaření do omáčky přidat trochu šťávy z citrónu. Kuře pak získá takovou chuť navíc, takový šmak.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI