Ingrediennce: | |||||
jáhly | 250 g | badyán | 1 hvězdička | mletá skořice | 1 lžička |
mletý kardamom | 1/2 lžičky | zakysaná smetana | 300 g | vejce | 2 ks |
xylitol nebo jiné sladidlo | 2 lžíce | vanilkový cukr | 2 ks | jahody + švestky | dle chuti |
plátky másla | dle potřeby |
U nás dnes po hodně dlouhé době sladký oběd. Škoda, že se nedá přenést ta úžasná vůně...
Jáhly uvaříme podle návodu ve vodě spolu s kořením (skořice, badyán, kardamom). Když se nám začínají jáhly přichytávat, vypneme plotýnku a necháme dojít pod pokličkou do měkka. Zatím si smícháme zakysanou smetanu, vejce, xylitol a vanilkový cukr. Jahody a švestky si nakrájíme na půlky. Do lehce zchladlých jáhel vmícháme smetanovou směs. Zapékací nádobu vymažeme máslem a vrstvíme jáhly, na ně poklademe půlky ovoce a zase jáhly a opět ovoce. Končíme vrstvou jáhel, kterou uhladíme a můžeme dát péct. Pečeme na 190 stupňů asi 45 minut a chvíli před koncem poklademe povrch nákypu plátky másla, aby vznikla hezká kůrka. Nezbývá než jen popřát dobrou chuť!
Pokud je ovoce kyselejší, můžeme ještě každou ovocnou vrstvu lehce pocukrovat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI