Ingredience: | |||||
máslo | 3 lžíce | olivový olej | dle potřeby | šalotka | 1 ks |
žampiony | 250 g | rýže na risotto (Arborio, Carnaroli nebo Acquerello) | 250 g | bílé víno | 1,5 dcl |
horký vývar (z masa či hub a zeleniny) | 1 l | parmazán | 75 g | citronová šťáva | dle chuti |
česnek | 1,5 stroužku | lanýžový olej | dle potřeby | sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
Další variace na mé oblíbené risotto, které navíc patří k těm jednodušším. Houby se dají použít jakékoliv, nicméně žampiony jsou k dostání celoročně a jejich chuť je skvělá! Lanýžový olej navíc risottu dodá další zajímavou chuť. Doporučuji použít kvalitní olej, jeho pořizovací cena však není zrovna nízká. Postačí tedy i lanýžový olej, který je k dostání v supermarketech (např. Globus). Takže stačí pár základních surovin, vývar a můžete vykouzlit luxusní oběd či večeři.
TIP: U másla si dejte pozor na nízký stupeň přepalování, raději máslo rozehřejte pomalu na slabém plameni.
TIP: Rýže má mít konzistenci al dente – tedy na skus. Během procesu přilévání, vypařování horkého vývaru a promíchávání, se z rýže uvolňují škroby, které mají za důsledek následnou krémovitou konzistenci risotta.
TIP: Ze žampionů můžete odstranit nožičky a použít do vývaru.
TIP: Vývar si můžete připravit i jednoduše před přípravou risotta. Ideální je kuřecí vývar, kdy pro dosažení nejlepší chuti dejte kuřecí skelety a odřezky péct na 210°C do zlatova. Na směsi oleje a másla orestujte cibuli, kořenovou zeleninu a nožičky ze žampionů. Přidejte pečené kuřecí i s výpekem, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořeno. Tekutinu nechte zavařit, seberte pěnu z povrchu a nechce vařit na středním plameni po dobu max. 2 h (poté má vývar tendenci hořknout).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI