Ingredience: | |||||
České Ghíčko Bio | dle potřeby | máslová dýně | 236 g | světlá quinoa | 50 g |
červená quinoa | 50 g | květák | 1/2 ks | mrkev | 1 s |
bílá cibule | 2 ks | česnek | 2 stroužky | přírodní šmakoun | 50 g |
mořská sůl | dle chuti | lahůdková maďarská paprika Grešík | dle chuti | voda | dle potřeby |
nať celeru | na ozdobení |
Květák a quinoa, to jsou suroviny, které se u nás používají i několikrát týdně.
Zapečená zelenina mě baví, má nespočetné množství variací a my si ji dnes dopřáli společně se šmakounem, který má v naší lednici vždy své místo, nejen pro své nutriční složení, ale i pro jeho možnosti použití, tak jdeme na to.
Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v páře společně s máslovou dýní, kterou si před vařením oloupeme a očistíme.
Quinou důkladně propláchneme, zalijeme vodou a přibližně 15-20 minut vaříme. Po uvaření přecedíme.
Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, orestovanou cibulku vložíme do tukem vymazané zapékací mísy, já zvolila na vymazání Ghí.
Do zapékací mísy přidáme v páře uvařený květák a dýni, uvařenou quinou, prolisovaný česnek, lahůdkovou papriku a najemno nastrouhaného šmakouna. Celou směs důkladně promícháme, přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C do změknutí zeleniny, přibližně 30 minut.
Podávala jsem společně s vychlazeným okurkovým salátem a ozdobila jsem naťovým celerem.
Quinoa obsahuje tzv. saponiny, mají hořkou mýdlovou chuť. Doporučuje se proto před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Při vaření je vhodné odstraňovat vzniklou pěnu. Vaří se v poměru 1:2-2,5 (quinoa: voda), předem je možné ji nechat orestovat na oleji. Quinoa je hotová za 15 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI