Zapečená guinoa s květákem, zeleninou a šmakounem zpět

Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřebymáslová dýně236 gsvětlá quinoa50 g
červená quinoa50 gkvěták1/2 ksmrkev1 s
bílá cibule2 ksčesnek2 stroužkypřírodní šmakoun50 g
mořská sůl dle chutilahůdková maďarská paprika Grešík dle chutivoda dle potřeby
nať celeru na ozdobení
České Ghíčko Bio dle potřeby, máslová dýně 236 g, světlá quinoa 50 g, červená quinoa 50 g, květák 1/2 ks, mrkev 1 s, bílá cibule 2 ks, česnek 2 stroužky, přírodní šmakoun 50 g, mořská sůl dle chuti, lahůdková maďarská paprika Grešík dle chuti, voda dle potřeby, nať celeru na ozdobení

Příprava

Květák a quinoa, to jsou suroviny, které se u nás používají i několikrát týdně.
Zapečená zelenina mě baví, má nespočetné množství variací a my si ji dnes dopřáli společně se šmakounem, který má v naší lednici vždy své místo, nejen pro své nutriční složení, ale i pro jeho možnosti použití, tak jdeme na to.

Květák omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v páře společně s máslovou dýní, kterou si před vařením oloupeme a očistíme.

Quinou důkladně propláchneme, zalijeme vodou a přibližně 15-20 minut vaříme. Po uvaření přecedíme.

Na Ghí orestujeme pokrájenou cibuli, orestovanou cibulku vložíme do tukem vymazané zapékací mísy, já zvolila na vymazání Ghí.
Do zapékací mísy přidáme v páře uvařený květák a dýni, uvařenou quinou, prolisovaný česnek, lahůdkovou papriku a najemno nastrouhaného šmakouna. Celou směs důkladně promícháme, přiklopíme a vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C do změknutí zeleniny, přibližně 30 minut.

Podávala jsem společně s vychlazeným okurkovým salátem a ozdobila jsem naťovým celerem.

2016-06-10 Hlavní chody

Poznámka

Quinoa obsahuje tzv. saponiny, mají hořkou mýdlovou chuť. Doporučuje se proto před vařením pořádně propláchnout a několikrát proprat v horké vodě. Při vaření je vhodné odstraňovat vzniklou pěnu. Vaří se v poměru 1:2-2,5 (quinoa: voda), předem je možné ji nechat orestovat na oleji. Quinoa je hotová za 15 minut.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI