Ingredience: | |||||
olivový olej | 3 lžíce | menší cibule nakrájená najmeno | 1 ks | quinoa | 1 hrnek |
kuřecí prso | 1 ks | červené fazole | 1 plechovka | naložené feferony | dle chuti |
domácí omáčka enchilada | cca 500 ml | strouhaná gouda či čedar | 100 - 150 g | mozzarella - nastrouhaná | 1 ks |
Domácí omáčka enchilada: | |||||
rostlinný olej | 60 ml | hladká mouka | cca 40 g | sekaná rajčata | 1 plechovka |
voda | 1 hrnek | chilli | 1 - 2 lžíce | sušené oregano | 1 - 2 lžičky |
drcený kmín | 1 lžička | sušený česnek | 1 lžička | třtinový cukr | 1 lžíce |
sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Quinou jsem poprvé objevila v zásilce Zajíce v krabici. Od té doby už jsem jí dělala několikrát a nemohu na ní dát dopustit. Quinoa je stejně jako kuskus neuvěřitelně variabilní, ale navíc je ještě bezlepková. Tentokrát jsem ji zkusila zapéct do pekáčku a musím říct, že to byla dobrá volba. Jídlo je skvělé i druhý den, takže si třeba můžete připravit krabičku do práce. Když si navíc uděláte i domácí enchilada omáčku, dotáhnete vše k dokonalosti. Omáčka se hodí i na spoustu jiných příležitostí a proto věřím, že vám v lednici moc dlouho nevydrží.
Kuřecí prso uvaříme v osolené a bylinkami okořeněné vodě nebo ve vývaru. Prso vyjmeme a necháme zchladnout a vodu použijeme na uvaření quinoi (poměr 2:1). Ve větším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Mezitím kuře natrháme či nakrájíme na kousky, feferony na plátky. Fazole slijeme a necháme okapat. Maso, uvařenou quinou, feferony i fazole přidáme do hrnce společně s omáčkou, promícháme, krátce prohřejeme a stáhneme z ohně. Polovinu strouhané goudy přimícháme ke směsi a dobře promícháme. Poté quinou přemístíme do zapékacích mističek nebo pekáčku a pokryjeme zbytkem strouhané goudy a mozzarellou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 15 minut, nakonec zapnete na cca 2 minuty gril, aby sýr krásně zezlátl.
Můj tip je servírovat zapečenou quinou přímo v zapékacích mističkách. Chuť jídla skvěle doplní zakysaná smetana.
Domácí omáčka enchilada:
V hrnci rozehřejeme olej a metličkou do něj postupně zamícháme mouku a vytvoříme jíšku, kterou provaříme asi 1 minutu. Poté do hrnce vlijeme rajčata, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem. Z uvedeného množství získáte dvojnásobek, než který je potřeba do receptu. Zbylou omáčku naplňte do uzavíratelné sklenice a uchovejte v ledničce na příště - vydrží několik týdnů.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI