Omáčka: | |||||
vepřová kýta | 300 g | cibule | 4 ks | červená paprika | 1 ks |
sůl | dle chuti | koření baby gril | dle chuti | hraška na zahušťování | 1 lžíce |
voda | na podlití | pórek | na ozdobení | ||
Zelné placky: | |||||
větší brambory | 5 ks | větší očištěná a vydlabaná cuketa | 1/2 ks | kysané bílé zelí Efko 500 g | 1 balení |
česnek | 3 - 4 stroužky | majoránka | dle chuti | mandlové mléko | dle potřeby |
mořská sůl | dle chuti | špaldová mouka hladká | dle potřeby | hraška na zahušťování | 1 lžička |
tuk | na smažení |
Dostali jsme chuť na bramboráčky, ale lákala nás chuť kysaného zelí, které manžel přivezl z nákupu. Takže se kombinovalo a stačilo jen vymyslet nějakou dobrůtku k tomu. V mrazáku jsem objevila popsaný sáček, který ukrýval kýtu ještě z poslední zabíjačky, a bylo rozhodnuto.
Nakrájíme si cibuli, dáme do zapékací mísy, na ní přidáme na kostky pokrájené vepřové maso, osolíme, okořeníme, přidáme pokrájenou papriku a podlijeme vodou, přibližně do 2/3 ponoříme, přiklopíme a dáme péct na 200°C dokud maso nezměkne. Když je maso částečně měkké, zahustíme hraškou a necháme maso v troubě dojít.
Mezitím si najemno nastrouháme brambory, cuketu, přidáme najemno pokrájené vykapané zelí. Smícháme, osolíme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, rozmícháme si hrašku na zahušťování s mandlovým mlékem a rovněž přidáme do směsi na placky, vše pořádně zamícháme a v případě potřeby zahustíme špaldovou moukou. Na rozpáleném tuku opečeme. Podáváme společně s omáčkou.
Hraška umožňuje zdravé zahušťování polévek, omáček, šťáv a gulášů. Není nutné připravovat jíšku, stačí hrašku smíchat s vodou a 20 minut povařit obdobně jako jíšku. Jedna polévková lžíce hrašky 30g zahustí 1,5 litru vody.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI