Ingredience: | |||||
čerstvý kadeřávek | 350 - 400 g | brambory | 600 g | smetana ke šlehání | 250 ml |
strouhaný sýr (např. parmazán) | malá hrst | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
máslo | na vymazání pekáčku |
Tohle bylo naše jídlo letošního podzimu! Obří svazek kadeřávku jsem každou sobotu za pár korun koupila na trhu.
Pokud by vám v tomhle jídle třeba chybělo na první pohled maso (to vím z komentářů, když jsem brambory s kadeřávkem často jedla v práci k obědu), tak vás můžu ujistit, že vůbec nechybí.
No a já už mám koupená semínka a na jaře se pustím do pěstování.
Kadeřávek očistěte od vyloženě tvrdých košťálů (ty nevyhazuju, ale dávám do mrazáku a jednou za čas ze všech těchto zbytků udělám vývar nebo polévku). Natrhejte nebo nakrájejte ho na menší kusy a spařte vroucí vodou - v hrnci zalijte vroucí vodou, minutu nechte stát a vodu slijte.
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Zapékací misku vymažte kouskem másla. Na dno dejte polovinu plátků brambor. Trochu osolte, opepřete a zalijte třetinou smetany, posypte sýrem.
Na brambory dejte vrstvu kadeřávku.
Na kadeřávek druhou polovinu brambor, osolte, opepřete, zalijte zbytkem smetany a zakryté pečte na 180°C 35 - 40 minut.
Nakonec brambory odkryjte a ještě pár minut dopečte, aby byly na povrchu pěkně do zlatova.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI