Ingredience: | |||||
croissant (nejlépe z předešlého dne, klidně dvou) | 5 ks | cukr | 100 g | smetana ke šlehání (250 mll) | 1 kelímek |
vejce | 2 ks | Bourbon | 2 lžíce |
Jeden z receptů kontroverzní kuchařské hvězdy!
O Nigelle Lawson jsem se tu již několikrát zmiňovala. Přesněji o tom, jak ráda na ni koukám, a jak ještě raději vařím její úžasné recepty. Ani nevím jak, ale napadlo mě, že by bylo fajn, vyzkoušet těch receptů přeci jen o něco víc. A tak je na světě můj nový miniseriál, který se bude týkat jen a jen receptů této hvězdy kulinářského světa.
Ti, kteří sledují TV Papriku, ji jistě znají už delší čas, ostatní měli tu čest, když její řádění v kuchyni začala vysílat televize Prima. Nigella je dcerou barona Nigela Lawsona, který byl za vlády Margaret Thatcherové významným britským politikem. Ovšem ani její matka není jen tak obyčejná žena z lidu. Rodina Vanessy totiž vlastnila potravinové impérium Lyons Coffee House. Nigella vystudovala na Oxfordské univerzitě středověké a moderní jazyky. S jídlem začala koketovat coby kritička v The Spectator Magazine´s Restaurant, později zakotvila i ve Vogue. První kuchařka na sebe tedy nenechala dlouho čekat, stejně tak vlastní kuchařská show. V té Nigella vaří ve své vlastní kuchyni, představuje svou rodinu, své přátele a snaží se působit, jako obyčejná žena. Upracovaná máma, která nemá času nazbyt. A já jí to žeru. Hltám její pořad stejně tak, jako hltám každou stránku z kuchařky.
Sledovat ji, jak doslova tančí po kuchyni a olizuje si u vaření prsty, je fascinující. Přesto i ona má své hatery. Někteří lidé jen velmi těžko snášejí její místy až afektovaný projev, kočičí pohledy, kradmé úsměvy a necudné pomrkávání. Já tvrdím, že to je to, co dělá Nigellu Nigellou, to co způsobí, že od obrazovky neodtrhnete zrak. Ať už stojíte na kterékoliv straně barikády.
Nigelliným fanclubem také velmi otřásla drogová aféra, kdy byla obviněna ze silné závislosti na kokainu. Zlý jazykové tvrdí, že bez pořádné lajny, by prý nebyla schopná vylézt z postele, natož napsat knihu.
Možná je to pravda, možná se stala jen obětí bulváru. Jedno je jisté. Nigelle její pověst kuchařské bohyně plné sex-appealu ani samotný bulvár neodpáře. Stejně jako to, že všechny recepty jsou snadné a nápadité. O tom se konec konců budete moci přesvědčit zároveň se mnou. Jako první jsem vybrala zapečené croissanty, po kterých se můžu utlouct.
Zapečené croissanty si musíte zamilovat. Jsou naprosto dokonalé a příprava nezabere téměř žádný čas. Do menšího rendlíku si nalijte ani ne centimetr vody, spíše půl centimetru. Nasypte do ní cukr, lehce ho rozmíchejte a to tak, aby byl na pánvi v rovnoměrné vrstvě, a vařte na mírném ohni. Po dobu varu už cukrem s vodou nemíchejte. Vzniklý sirup vařte tak dlouho, až získá světle hnědou barvu. Od sporáku raději neodcházejte, karamel se spálí mrknutím oka, to mám odzkoušeno. Jednou jsem ho takto vařila natřikrát, než mi konečně došlo, že od toho sporáku fakt nesmím odejít.
Jakmile máte karamel hezky zlatavý, nalijte do něj smetanu. Nelekněte se, nejprve se vám vytvoří hrouda tvrdého karamelu ve smetaně, ta se ale krásně působením tepla znovu rozpustí. Když se tak stane, stáhněte rendlíkze sporáku stranou. V misce si rozšlehejte vejce a následně je zašlehejte do karamelové smetany, ta díky vejcím maličko zhoustne. Nakonec přimíchejte i Bourbon, pokud ho nemáte, dejte tam nějaký smetanový likér, a pokud nemáte ani ten, nedávejte tam nic. Trošku Babicovské, viďte? Ovšem tady to tak trochu funguje. Třeba s Baileys si karamelová omáčka rozumí velmi. No a když tam žádný alkohol nedáte, tak se taky nic moc nestane.
Do zapékací misky natrhejte croissanty na větší kusy, zalijte je karamelovou omáčkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C cca na 15-20 minut. Na povrchu by měly hezky zezlátnout a naopak zespodu by měly zůstat vláčné a omáčka by měla být pořád částečně tekutá. Alespoň já to tak ráda.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI