Ingredience: | |||||
dlouhá cuketa | 1 ks | střední brambory | 10 ks | spařený mangold | 6 kuliček |
česnek | 3 stroužky | tymián | 2 hrsti | zakysaná smetana | 1 kelímek |
mléko | 100 ml | ovčí uzený sýr | 120 g | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Cukety, kam se podíváš... Taky to u vás poslední dobou tak vypadá? Jestli ano, můžete si je třeba zapéct a vykouzlit tak jednoduchý a chutný oběd. U nás tentokrát bez masa.
Nejprve si předvaříme brambory ve slupce (asi 10 minut). Zároveň si nakrájíme cuketu na tenké plátky, které rozprostřeme na utěrku a posolíme, aby pustily vodu. Otrháme nebo odřežeme listy mangoldu od tuhých řapíků a oblanšírujeme je tak, že je nejprve spaříme horkou vodou a následně ponoříme do ledové. Poté z nich vymačkáme přebytečnou vodu a tvarujeme kuličky, které potom můžeme i zamrazit. Když brambory trochu zchladnou, nakrájíme je na tenká kolečka. Já jsem měla nové brambory, které jsem ani neloupala. Zapékací misku vymažeme máslem a vrstvíme do ní osušená kolečka cuket, na ně kolečka brambor, které navrch lehce osolíme a posypeme tymiánem. Takto pokračujeme, dokud nám zbývají ingredience. Zapékáme nejprve samotné na horký vzduch, na 190 stupňů asi 30 minut. Mezitím si smícháme smetanu s mlékem, prolisovaným česnekem, nasekaným mangoldem, solí a pepřem. Když začne povrch zlátnout, rozetřeme smetanovou směs rovnoměrně přes horní vrstvu a zapékáme dalších asi 20 minut. Ke konci posypeme nastrouhaným uzeným sýrem, který už jen lehce zapečeme na kůrčičku. Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI