Zapečený květák v bešamelu s batátovou peřinou zpět

Ingredience:
střední květák1 ksvětší batáty2 ksplnotučné mléko0,8 l
kvalitní tvrdý sýr100 ghladká mouka30 gvejce3 ks
máslo40 gkukuřičná strouhanka1 lžícemuškátový oříšek špetka
petrželka dle chuti
střední květák 1 ks, větší batáty 2 ks, plnotučné mléko 0,8 l, kvalitní tvrdý sýr 100 g, hladká mouka 30 g, vejce 3 ks, máslo 40 g, kukuřičná strouhanka 1 lžíce, muškátový oříšek špetka, petrželka dle chuti

Příprava

Máte dost už smaženého květáku či mozečku a chcete vyzkoušet něco lahodnějšího? Tak proto neváhejte a vyzkoušejte květák v jiné podobě, který se osvědčil i v našem jídelníčku.

Nejprve si omyjeme květák, rozdělíme na menší růžičky, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme do poloměkka. V jiném hrnci uvaříme batáty a uděláme si z nich kaši. Připravíme si bešamel. Na pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přiléváme postupně mléko, mícháme a povaříme do zhoustnutí. Mezitím si nastrouháme sýr, který vmícháme do chladného bešamelu spolu s třemi žloutky, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do vychladlé batátové kaše. Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme kukuřičnou strouhankou, nalijeme část bešamelu, na něj naskládáme uvařené růžičky květáku a zalijeme opět zbytkem bešamelu. Nakonec rozetřeme navrch batátovou kaši s bílky a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180° cca 30 minut než povrch zezlátne.

2016-03-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI