Zelené kari s kuřecím masem zpět

Ingredience:
kuřecí prsní řízky, na nudličkycca 500 gkokosové mléko400 mlkuřecí vývar1 - 2 dcl
červená paprika1/2 ksžlutá paprika1/2 ksmalá cuketa1 ks
malý lilek1 ksnakládaný bambus, na nudličky4 lžícefazolky hrst
zelená kari pasta2 - 3 lžíceoloupaný zázvor kousekcitronová tráva1 stvol
kafírové lístky párrybí omáčka2 - 3 lžíceřepkový olej3 lžíce
bazalka (thajská) hrstkoriandr dle chutilimetka1 ks
chilli paprička bez semínek, nasekaná1 ks
kuřecí prsní řízky, na nudličky cca 500 g, kokosové mléko 400 ml, kuřecí vývar 1 - 2 dcl, červená paprika 1/2 ks, žlutá paprika 1/2 ks, malá cuketa 1 ks, malý lilek 1 ks, nakládaný bambus, na nudličky 4 lžíce, fazolky hrst, zelená kari pasta 2 - 3 lžíce, oloupaný zázvor kousek, citronová tráva 1 stvol, kafírové lístky pár, rybí omáčka 2 - 3 lžíce, řepkový olej 3 lžíce, bazalka (thajská) hrst, koriandr dle chuti, limetka 1 ks, chilli paprička bez semínek, nasekaná 1 ks

Příprava

Zelené kari je snad nejznámějším jídlem thajské kuchyně. Jak už jsem říkala minule, recepty thajské kuchyně většinou nemají jeden dogmatický recept. A nejinak je tomu i u zeleného kari. Dá se říct, že svůj vlastní a nejlepší recept má každá druhá rodina, stejně tak jako má každá česká rodina ten jediný a nejlepší recept na bramborový salát. Je tedy pouze na vás, jaký recept se nejlépe zalíbí vašemu jazýčku. Já dělám různé kombinace také podle toho, jakou zeleninu mám zrovna doma.

Nejdříve si připravíme zeleninu. Papriku nakrájíme na proužky, lilek a cuketu zbavíme semínek (je-li potřeba) a nakrájíme na půl kolečka či menší kousky. Citronovou trávu a zázvor nakrájíme na špalíčky. 

Ve velké pánvi wok rozpálíme olej a přidáme do něj zelenou kari pastu, aby oleji předala všechny chutě. Přimícháme kuřecí nudličky a chvíli restujeme. Po chvíli přidáme i zázvor a citronovou trávu. Maso zalijeme kokosovým mlékem a podle potřeby i vývarem. Do kari začneme postupně přidávat zeleninu v pořadí: lilek, papriky, cuketa, fazolky a bambus a kafírové listy. Kari necháme vařit do té doby, než bude zelenina měkká, ale stále lehce křupavá. Nakonec dosolíme rybí omáčkou a zakapeme limetovou šťávou podle chuti. Když kari stáhneme z plamene, přimícháme nasekanou bazalku a koriandr. Když se nám tam povede, můžeme ze směsi vybrat citronovou trávu, kafírové listy a zázvor. Jinak se s nimi bude muset každý strávník poprat sám. 

Zelené kari servírujeme jak jinak než s jasmínovou rýží.

2018-05-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI