Ingredience: | |||||
hladkolistá petržel | 200 g | římský salát | 1 ks | bulgur | 125 ml |
cibule | 1 ks | rajčata | 2 ks | salátová okurka | 10 cm |
čerstvá máta | 1 hrst | koření sumah | 1 lžička | citrón (šťáva) | 1-2 ks |
avokádový nebo olivový olej | 3 lžíce | sůl | špetka | drcený pepř | špetka |
bulgur | 1/2 hrnku |
Komu se nelení, tomu se zelní a pro ty, co jedí zdravě to platí dvakrát.
Tabbouleh je salát, jehož základem je hodně na drobno posekané hladkolisté petržele. Čím více, tím lépe. Množství se nebojte, výsledný chuťový zážitek je vždy zaručen. Navíc po zdravotní stránce je petržel, aby dlouho vydržel, výborným zdrojem všeho dobrého - minerálních látek, kyseliny listové a některých vitaminů. Další výbornou surovinou, kterou salát obsahuje, je bulgur, lámaná celozrnná pšenice. V arabském světě se bulgur těší velké oblibě, přidává se do masitých pokrmů, k luštěninám, do polévek či zeleninových jídel.
Variant salátu existuje celá řada, přidávají se rajčata, salátová okurka, římský salát, česnek nebo zrníčka granátového jablka, záleží na zvycích, které jsou v každé arabské oblasti jiné. Z bylinek například čerstvá máta nebo koriandr. Dochucuje se kořením sumah, citrónovou šťávou, olejem, solí a pepřem.
Tabbouleh je většinou servírován jako hlavní chod, doplněn různými smaženými nebo pečenými variacemi na slano plněného listového těsta. Je také součástí tabule při arabských oslavách, např. svatebních hostinách.
Komu se nelení, tomu se zelení! Zahálet nebudeme, zelenat se bude hodně.
Existují totiž dva způsoby, jak salát připravit. Můžeme krájet, krájet a krájet, tož tradiční, první cesta. V tom případě si připravte dostatek času a sílu v pažích.
Druhá varianta nabízí možnost využití kuchyňského mixéru, který ušetří většinu času a práci udělá za vás. Díky Bohu za tento vynález!
Příprava:
1/2 hrnku bulguru zalijeme po okraj vroucí vodou, promícháme a necháme vstřebat tekutinu. Petrželku nakrájíme nebo rozmixujeme na velmi drobno. Přidáme na jemné proužky pokrájený římský salát, na drobno nakrájenou cibuli a mátu, na kostičky pokrájená rajčata a salátovou okurku. Přisypeme vychladlý bulgur, sumah a promícháme.
Zakápneme olejem (nešetříme) a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI