Ingredience: | |||||
tvaroh ve vaničce | 250 g | celé vejce | 1 ks | vánočka/mazanec | cca 8 plátků |
mléko | 250 ml | vanilkový extrakt | 1 lžička | cukr | 4 lžíce |
velké jablko | 1 ks | rozinky (+rum/amaretto) | 2 lžíce | vlašské ořechy nebo plátky mandlí | hrst |
moučkový cukr | na posypání | máslo | dle potřeby | sůl | špetka |
Moje požlučníkové období je u konce a pomalu začínám jíst zase jako normální člověk. V rámci diety jsem si ale dopřála něco, co jsem nejedla snad od základní školy a to je žemlovka. Protože jsem nemohla klasický kynutý velikonoční mazanec, koupila jsem si "šizenou" vánočku z obchodu a udělala žemlovku z ní, nízkotučného tvarohu a bez rozinek a ořechů. Musím říct, že mě samotnou překvapilo, jak moc mi to chutnalo i přes tyhle ošizené ingredience a ne, nebylo to způsobeno tou děsnou dietou. Vy si ale udělejte poctivou, kterou jsem připravila svému muži.
Vymažte si menší pekáček máslem a rozehřejte troubu na 160°C. Chcete-li, namočte rozinky do rumu nebo amaretta. Pokud máte sířené, tak je spařte horkou vodou. Tvaroh rozmíchejte v misce spolu s polovinou žloutku a třemi lžícemi cukru. Mléko rozmíchejte se zbylým žloutkem, lžící cukru a lžičkou vanilkového extraktu. Z bílku a špetky soli ušlehejte sníh a opatrně ho přimíchejte k tvarohu.
Plátky vánočky/mazance namáčejte v mléce a vyložte jimi dno pekáčku. Pak pomažte polovinou tvarohu, na něj rozprostřete jablko nakrájené na tenčí plátky (můžete ho i nastrouhat) a posypejte vyždímanými rozinkami a ořechy. Na to rozdělte zbylý tvaroh a zakončete zbylými plátky vánočky namočenými v mléce. Pokud vám mléko zbylo, rozlijte ho rovnoměrně na vánočku a na každý plátek dejte trochu másla.
Pečte v troubě, dokud vrchní plátky nebudou zlaté a křupavé, bude to trvat asi 45 minut. Po vytažení z trouby nechte chvilku odpočinout a posypte moučkovým cukrem. Žemlovka se dá jíst teplá i studená a bez ořechů ji mohou i děti od jednoho roku.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI