jméno a příjmení | Jarda Poustecký |
znamení | kozoroh |
koníčky | vaření, stránky, lenošení |
sny a cíle | Spokojená a šťastná rodina, to je nejvíc! |
Jmenuji se Jarda, na této stránce se dozvíte pár (snad) zajímavých informací o tomto blogu.
Založení tohoto food blogu je pro mě jakýmsi závazkem. Jak z názvu blogu tušíte, jedná se o něco ve smyslu „Táta a vaření“. Každé to slovo v názvu pro mě něco znamená. Být otcem je asi ten největší závazek. Ještě taťkou nejsem, ale za pár měsíců již ano. Není a nebude mi jedno co v budoucnu mé dítě bude jíst či pít. Proto se krom ostatních receptů setkáte i s recepty na různé pochutiny, které jsou pro dítě nejen zdravé, ale i chutné. Tím jsem nakousnul význam druhého slova v názvu blogu. S vařením již nějaký ten pátek zkušenosti mám, doteď jsem provozoval svůj foodblog „Pako v kuchyni!“. Princip názvu blogu nebyl nikterak nadávkou, ale spíše takovou radou pro absolutní laiky v kuchyni. Postupy byly popsány velmi důkladně a každý postup zaznamenán i fotografií. To, že za pár měsíců mění všechno a tak moje první zkušenost s foodblogovaním končí.
Hlavním postupem z původního blogu na nový bude asi ten, že mám v plánu prezentovat ukuchtěnou věc nejen formou psaného receptu, ale i formou videa. Ty první budou asi trochu více krkolomá, ale věřím, že se člověk do toho dostane. Krom receptu pro dítě či děti zde naleznete i ty recepty ostatní. Jsem milovníkem americké a anglické kuchyně a rád se podělím s vyzkoušenými recepty.
V dnešní době existují stovky českých foodblogů. Jenom na seznamu food blogů na stránkách Food Blog Roku jich je více jak 160! To je ohromné číslo. Drtivá většina těchto stránek spravuje něžné pohlaví a tak se zdá, jakoby muži byli líní ať už vařit, tak i napsat či něco jiného vyprodukovat. Myslím, že takto to není, spíše to bude o nedostatku času. Já sám času mám také málo, ale vaření beru jako formu relaxace. Chutně povedené jídlo je odměnou za čas strávený v práci třeba.
Zkusil jsem čokoládové brownies podle amerického receptu poprvé nedávno a dopadlo to tak, že se hnedka snědli. Proto jsem se rozhodl jej upéct znovu. Zkuste taky! Čokoládová rozkoš zaručena.
Jsem milovník sendvičů (toustů, chcete-li) a když jsem nedávno viděl recept u irského foodblogera na snídaňový toast. Snídaňový se mu asi říká proto, že snídaně je nejlepší s osmahnutou slaninou, cibulí a vajíčkem. Pravda je, že tenhle toast můžete vyrábět kdykoli. Takže to klidně může být i večerní toast.
Po škvarkové pomazánce jsem chtěl zkusit pomazánku z nivy a povedla se! Postup je velmi jednoduchý, ale chtělo by to nechat pomazánku odležet v lednici přes noc. Což může být pro někoho problém, páč někdo ji slupne rovnou během dne. Pojďme na to.
Škvarky, škvarky a zase škvarky. Tak by se dal shrnout tento recept na nejen domácí, ale i poctivou škvarkovou pomazánku. Jistě, receptů je na internetu hromada, a tak do té hromady přispěju i já.
Nedávno jsem si říkal, že bych mohl zkusit poprvé udělat nějaký ten salát. Volba padla na Caesar salát. Přiznám se, že takový salát jsem jedl v restauracích asi jen dvakrát, věděl jsem co od toho očekávat. Ale ejhle! Postupně jsem se začetl co pravdu má Caesar salát obsahovat. Vlastně to, co dostane člověk v našich restauracích, ve skutečnosti žádný Caesar salát není. Ve skutečnosti je to maximálně směs salátů, maximálně tak pro králíky s kuřecím masem. Člověk se furt učí a poznává a tak jsem se vrhnul na Caesar salát tak jak má být. Samozřejmě receptů je na netu miliarda a tak teď už bude o jeden víc.
Už jako děti jsme měli rádi lívance. Mě vždycky zajímalo, jak v Americe dělají ty svoje nadýchané lívance (pancakes). Receptů je nespočet. Jeden jsem našel, zkusil a rád se s vámi o něj podělím.
Dostal jsem chuť na pořádně čokoládové muffiny. Avšak receptů je všude hodně, tak jsem opět zabrousil do amerických receptů a našel vskutku vyvedený recept na krásně čokoládové muffiny.
Máte chuť na něco lehčího? Pečené kuře spolu s mrkví a brambory je to pravé k letnímu obědu.
Zkuste místo klasických muffinů změnu. Borůvkové muffiny z ovesných vloček jsou nabité doslova energií a to nejen k snídani. Můžeme přidat i chia semínka nebo kousky čokolády.
Objevte italské těstoviny tagliolini s lilkem & chilli a přesvědčte se, že i bezmasé jídlo je velmi chutné.
Doba dýňová. Takto by se dal nazvat měsíc říjen, kdy jsme takřka všude obklopeni dýněma a to především díky strašidelného svátku Halloween. Tento americký svátek čím dál více začínáme vnímat i v našich končinách. Z dýně můžete udělat leccos, od polévky až po dezert. A právě se dneska na jeden dezert podíváme. Uděláme si dýňovou roládu přesně tak, jak ji dělají v Americe. Recept jsem použil od známé americké food blogerky Ashley Walkup a v originálním znění ho naleznete zde.
Pravým základem ať už dýňového koláče či rolády je koření, které dodá ve výsledku ten pravý šmrnc.
Šafrán je velmi specifické koření. A to nejen díky své chuti a širší možnosti použití, ale i ceny. Patří totiž do kategorie dražšího koření. Já sám osobně nikdy šafrán nepoužíval a nevěděl jsem ani jaké má aroma. Onehdy jsem viděl v televizi Gordona Ramsaye, jak ve svém pořadu „Vaření v rodinném kruhu“ dělá jako přílohu ke slávkám šafránový chléb. Není to klasický velký chléb, je to verze „placatého“ chleba, tzv. flatbread.
Kdo by neměl rád pizzu, ale přiznejme si, že všude pizza stejná není. Někde je chutná a někde pro změnu není k jídlu. V tomto případě se vyplatí si udělat domácí pizzu. Dáte si na ní vše co Vám chutná a cenově vychází daleko levněji, stačí jen chtít si ji připravit. Těsto si můžete udělat i dopředu a nechat si jej připravené v ledničce (max. 3 dny). Domácí pizza je ideálním řešením třeba rychlé večeře a nebo jednoduchým pokrmem při návštěvě přátel.
Přiznávám, že tenhle recept docela trvalo než jsem sem napsal. Ač se může jednat čistě o letní grilování, tak pokud vlastníte domácí gril, můžete si tento hovězí burger udělat podstatě kdykoli. Když to vezmu zpětně, tak i na obyčejné pánvi ho zpracujete bez problémů. Briošky jsem poprvé dělal a to konkrétně z receptu, který vyšel v létě v publikaci Masooo!. Takže hurá na něj!
Tuto kuchařku ovšem jen můžete získat dovozem z Anglie, takže jestli máte někoho kdo pofrčí do Anglie, tak ji může dovézt, jako třeba v mém případě. Cena nebude už tak velká jako při jejím vydání, teď ji seženete v rozpětí 5 až 10 liber. Pokud tuto možnost nemáte, tak můžete využít eshop Bookshop.cz, který se specializuje na dovoz knih z Anglie. Tolik k předmluvě receptu, pojďme se na to vrhnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI