Aisha Khatib (Izrael)

Aisha Khatib (Izrael) zpět

jméno a příjmení Aisha Khatib
znamení panna   
koníčky vaření, poezie, české filmy
sny a cíle         spatřit úsvit nad Mekkou, být jedním z věřících, kteří zde svou tvář sklání k zemi, navštívit Kubu, ochutnat velbloudí maso a vidět z blízka největšího z rejnoků - mantu obrovskou
blog      

http://aishacooks.blogspot.co.il/
http://green-almonds.weebly.com/

Jsem matka na plný úvazek, člověk se srdcem na dlani. Mám ráda barvy léta, šumění moře, vůni bazalky a parmazánu, Hugo Haase a texty Jaromíra Nohavici. Nesnáším předsudky, pozdní příchody, sardinky v oleji.

Řídím se výrokem Jaroslava Haška: Nezáleží na tom, co se vaří, ale s jakou láskou se to dává dohromady. Mou lásku k jídlu ovlivnily dvě životní události. Má dětská rána, kdy mě každodenně budila vůně domácí šunky, párků a uzených klobásek. Rodiče po revoluci vedli menší soukromou výrobnu a prodejnu uzenin – řeznictví a uzenářství, které neslo jméno mého pradědečka Huberta, který zde kdysi provozoval jatka. Stal se ze mě dokonalý masožravec s velkým apetitem. Ostatně apetit mi nikdy nechyběl, jídlo jsem odjakživa milovala. Kuchařky v mateřské, později na základní škole mě vždy s úsměvem vítaly, neb jsem vždy odevzdala talíř dokonale prázdný, mnohdy jsem si dokonce žádala nášup navíc. Jediné, čím jsem pohrdala, byly sladké nákypy. Nejím je dodnes.

Druhou událostí byla má konverze k islámu a poznávání arabského světa. Objevila jsem nové vůně, zvyky a tradice. Přestala jsem jíst vepřové maso, do jídelníčku zařadila více luštěnin, zeleniny a jehněčí maso. Poznala jsem spoustu nových surovin, naučila se vařit arabská jídla a začala si zvykat na nové chutě.

I když jsem změnila adresu, žiji v Izraeli, českým jídlům jsem zůstala i nadále věrná. Běžně doma vařím například guláš, kuře na paprice, kynuté ovocné knedlíky nebo rajskou či koprovou omáčku. České moučníky se u nás staly víkendovou samozřejmostí. Arabové je milují.

Ráda bych vám prostřednictvím tohoto blogu přiblížila život na Blízkém východě, některé recepty místní kuchyně a podělila se s vámi o různé zážitky spojené s životem mezi Araby.  

Recepty kuchaře
Rajčatová polévka s jehněčím vývarem, restovanou zeleninou a cizrnou

Rajčatová polévka s jehněčím vývarem, restovanou zeleninou a cizrnou

Polévka je grunt, kdo ji nejí, je špunt, slýchávala jsem často od babičky. Né že bych byla nějakým extra vyznavačem polévek, ale rady mé babičky si občas beru k srdci, takže když už polévku, tak pořádně hustou, hafo zeleniny a náruč bylinek. Jak by řekl můj děda, v té musí i lžíce stát. Přesně takové mě dohánějí k šílenství a zavánějí obžérstvím. Co je na takových polévkách super je hodně variabilní skladba, kde téměř všechno funguje. Ať ze spíže vylovíte cokoliv, vždycky můžete začít nebo skončit dobrým vývarem.

15.1.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Chlebové placky se sýrem

Chlebové placky se sýrem

Domácí chlebové placky si musíte zamilovat. Tradiční arabský sýr Akawi. Bílý sýr s charakteristickou slanou chutí. Věděli jste, že dle tradiční receptury vyrábí tento sýr i Madeta, která ho exportuje do Arabských emirátů?

11.12.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Jachnet batáta

Jachnet batáta

Brambory s rýží

V hlavní roli se dnes představí brambory a rýže. Ty znáte především jako přílohu hlavního jídla. Co ale spojit obě věci dohromady a vytvořit tak netradiční a jednoduchý oběd nebo večeři. Arabové to umí (vždycky jdou tak trochu proti proudu) a věřte mi, nechutná to vůbec špatně. Navíc je to rychlovka, než řeknete švec, máte hotovo a můžete si v klidu vychutnat třeba šálek (spíše hrnek) kávy jako já.

11.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Kouřový kuřecí steak z pánve

Kouřový kuřecí steak z pánve

Pokud podléháte vůni grilovaného masa stejně vášnivě jako já, dnešní recept by se vám mohl hodit. Kouřový odér, kterým maso nasákne, zavání přinejmenším obžérstvím. U takového druhu masa se ráda zapomínám a spořádám ho nekřesťanské množství. Takže, povolit opasky a směle do toho! 

9.4.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Izraelský kuskus s houbami a cizrnou

Izraelský kuskus s houbami a cizrnou

vegetariánský recept

Izraelský, neboli perlový kuskus chutná znamenitě na jakýkoliv způsob, s kusem masa, se zeleninou, cizrnou, nebo třeba kozím sýrem.

3.3.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Pražená cizrna

Pražená cizrna

Víte, na co se upřímně těším. Na stáří, až budu babičkou.

3.3.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Sváteční plněné papriky

Sváteční plněné papriky

Zelené papriky, červená omáčka z čerstvých rajčat, vůně skořice a hřebíčku - no řekněte, co může být svátečnější? 

25.12.2013 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Pikantní kuře po arabsku

Pikantní kuře po arabsku

Včerejšek byl přesně ten den, kdy jsem potřebovala nějakou rychlovku.

16.12.2013 Doba přípravy: 90 min více info
Sahlab

Sahlab

Víte, co se nejlépe hodí k ochutnávání letošních perníčků? No přeci sahlab. Když už sladké, tak pořádnou dávku, ať to za něco stojí! U nás se dnes ochutnávalo tak poctivě, že už nezbyl ani drobeček.

11.12.2013 Doba přípravy: 10 min více info
Čočka s rýží

Čočka s rýží

Taky jste včera mlsali? Po včerejším cukroví trocha zdravého jídla. 

11.12.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Fíková marmeláda s vůní skořice

Fíková marmeláda s vůní skořice

Slíbená marmeláda je tady! Neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý a skvělý recept.

10.12.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Růžové cukroví

Růžové cukroví

Tak už mě to taky dostihlo, jojo...až k nám na Blízký východ. Od rána stojím v kuchyni, míchám těsta, krájím a peču, přitom koukám na pohádky a kochám se vůní, která se line z trouby. Jen ochutnávat nesmím, takže vám zatím ani nepovím, jak mi chutná. Dnes, jako každé pondělí, totiž držím půst. S posledním slunečním paprskem, který zapadne za horizont, si ale také ždibec dopřeji a určitě koštnu.

10.12.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Pizza z pity

Pizza z pity

Nejoblíbenější jídlo mých dětí. Minimálně dvakrát do měsíce ji tvrdě vyžadují. A samozřejmě každý trochu jinak

6.12.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Fenyklový salát

Fenyklový salát

vegetariánský recept

Detoxikační účinky fenyklu jsou staletí prokázané.

6.12.2013 Doba přípravy: 15 min více info
Medové cukroví

Medové cukroví

Pokud se zjištěním, že jste letos nestihli upéct perníčky včas, podléháte panice, nezoufejte! Mám pro vás recept na medové cukroví, které je možné konzumovat hned, bez rizika vylámání zubů nebo zlomení čelisti. Žádné čekání a uležení!

6.12.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Hummus s masem a oříšky

Hummus s masem a oříšky

Bylo na čase přidat recept na jednu z nejoblíbenějších arabských pomazánek - hummus. 

5.12.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Karkade

Karkade

Karkade je čaj z velkých květů súdánského ibišku, v arabském světě velmi populární. Květy se suší celé, odstraní se pouze vnitřek květu (tyčinky srostlé v trubičku). Výhodou čaje je jeho konzumace kdykoliv během roku - jako horký nápoj zahřeje v chladnějších měsících a v horkých dnech příjemně osvěží jeho chlazená verze. 

2.12.2013 Doba přípravy: 10 min více info
Ghrejbe

Ghrejbe

U vás
Listopad téměř dokončil co začal, prosinec zmrzlými prsty pomalu klepe na dveře, na zádech vánoční svátky, všude koledy, shon a nákupy - letos přeci mají ty nejhezčí zimní dekorace a doplňky, chaotické pobíhání po kuchyni ve snaze zvládnout alespoň o jeden druh cukroví víc než vloni, vůně jehličí, které už hezkou řádku let nevoní tak jako kdysi, výběr opět zdraženého kapra, příprava bramborového salátu. Čekání na sníh, zaskočení silničáři, pokud nějaký opravdu napadne....však to znáte.

28.11.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Shulbáta

Shulbáta

Osmažená zelenina (hlavně lilek) s bulgurem a rajčaty, tak přesně to je shulbáta (čti šulbáta). 

22.11.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Plněné tykve s rajčatovou omáčkou

Plněné tykve s rajčatovou omáčkou

Plněné tykve se podávají buď samostatně, nebo s pitou, která často nahrazuje příbor.

20.11.2013 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Basbousa

Basbousa

Představte si to nejsladší, co jste kdy v životě ochutnali. Přimíchejte k tomu pár lžic cukru navíc a celé to polijte cukerným sirupem. Přesně taková je Basbousa, krupicový koláč vonící kokosem.

18.11.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Listový salát s kaki

Listový salát s kaki

Na talíři přelijeme čerstvým olivovým olejem. 

18.11.2013 Doba přípravy: 15 min více info
Foul

Foul

Konzumuje se pouze vnitřek bobu, slupka se zahodí.

14.11.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí vývar s fríke

Hovězí vývar s fríke

Silný hovězí vývar....

13.11.2013 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Masové jehly

Masové jehly

Všechno je úplně jinak. Člověk plánuje a Bůh mění. Minule jsem vám jako další recept slíbila polévku s fríke, ale na realizaci zatím bohužel nedošlo. Zcela nečekaně nás totiž navštívil šejch Ali a dovezl nám krásný kus flákoty na gril. 

11.11.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Kebab

Kebab

Dalším receptem grilovacího odpoledne je kebab, kořeněné mleté maso s bylinkami. Kebab je většinou připravován z hovězího nebo jehněčího masa.

11.11.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Dipy ke grilovanému masu

Dipy ke grilovanému masu

Máte rádi při grilování namáčet maso do různých omáček? Vyzkoušejte tento recept na skvělé dipy, které nejen výborně dochutí grilované maso.

11.11.2013 Doba přípravy: 15 min více info
Salát s kukuřicí

Salát s kukuřicí

vegetariánský recept

Salát - u Arabů každodenní součást tabule....

11.11.2013 Doba přípravy: 10 min více info
Jemná sekaná pečeně

Jemná sekaná pečeně

Jedno z jídel, které si u mé arabské rodinky našlo své místo, je sekaná pečeně. 

8.11.2013 Doba přípravy: 90 min více info
Čočka s bulgurem

Čočka s bulgurem

vegetariánský recept

Několik posledních dnů pro mě bylo velmi pozitivních, asi mi tam nahoře bylo přáno kousek štěstí navíc. Po měsíci a půl čekání, díky Bohu, konečně dorazil balík od maminy, který už jsem dávno považovala za ztracený. 

7.11.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Salát s potočnicí

Salát s potočnicí

Při servírování posypeme granátovými zrníčky.

7.11.2013 Doba přípravy: 15 min více info
Cizrna v jogurtu

Cizrna v jogurtu

Jelikož je u nás stále ještě teplé a slunné počasí, nemám někdy na vaření ani pomyšlení. Sluníčko láká k lenošení na pobřeží, procházkám po pláži a relaxování při šplouchání vln. 

6.11.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Labaneh

Labaneh

Labaneh má velmi mnoho podob....

6.11.2013 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Hovězí v jogurtu

Hovězí v jogurtu

Arabská svatba je několikadenní veselí se spoustou jídla, tance a zpěvu. Každý den se z domu nevěsty i ženicha ozývají svatební anasheedy (islámské písně), často doprovázené hrou na darbuku, tradiční arabský bubínek s charakteristickým vysokým zvukem.

5.11.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Pita chléb

Pita chléb

domácí pečivo

Arabská domácnost se neobejde bez pita chlebu. Proč si neudělat pita chléb i v Česku? Skvěle se hodí jako příloha k mnoha jídlům, jen si představte....

4.11.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Atájef

Atájef

Atájef jsou neodmyslitelnou součástí ramadánové tabule jako sladká tečka za celodenním půstem. Křupavé sladké lívanečky plněné ořechy, skořicí nebo sýrem, přelité sladkým sirupem s vůni růží se každodenně servírují po celý Ramadán. 

4.11.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Křupavá granola

Křupavá granola

Mám ráda ovesnou kaši, ovesné karbanátky, všechny ty müsli tyčinky - prostě vše, co jen lze z ovesných vloček vymyslet. Stejnými nadšenci jsou i mé ratolesti, vlastním tři kousky s jasně převažující mužskou částí (2 : 1). Proto jsem pátrala, jak si připravit domácí granolu, kterou si s oblibou dopřáváme k snídani. Zjistila jsem, že to není vůbec nic složitého, a tak vám nabízím mou verzi.

4.11.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Kuře v pikantní pivní cibuli

Kuře v pikantní pivní cibuli

Oblíbená rodinná kombinace kuřecího masa a cibule. Občas obměňuji koření, něco přidám, něco uberu, a pokaždé chutná trochu jinak. 

2.11.2013 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Turmus

Turmus

vegetariánský recept

Lupina, neboli vlčí bob....

31.10.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Dajsa

Dajsa

Dnes mám pro vás spíše takový recept – nerecept, neboť dajsa není nic jiného než obyčejná krupicová kaše. I arabský svět má svou verzi, orientální. Základ je jasný – mléko, krupička. Rozdíl je pouze v přidání růžové esence pro vůni a konečným zdobením chalvou a drcenými ořechy.

31.10.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Čočka s lilkem

Čočka s lilkem

Osobně mám ráda jak čočku, tak lilek a obojí v kuchyni často používám. Čočku nejraději kombinuji s rýží nebo bulgurem, lilek je výborný na grilu, ve formě pomazánky či jako součást hlavního pokrmu.

28.10.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Točený koláč s tvarohem a s povidly

Točený koláč s tvarohem a s povidly

Tento koláč vznikl zcela náhodou, souhrou nálad zmlsané rodinky a aktuálním stavem surovin ve spíži. Původně jsem měla v plánu ukuchtit francouzský máslový Chinois, ale pak mě napadlo trochu změnit náplň i postup, něco přidat, něco ubrat a na něco zcela nevinně zapomenout (okapaných rozinek na sítku jsem si všimla, až když se koláč vesele pekl).

27.10.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Smažený květák s omáčkou tahíni

Smažený květák s omáčkou tahíni

Pokud máte rádi květák a všechny ty nákypy, placičky a mozečky už vám lezou krkem, zkuste malou změnu, zkuste květák po arabsku – opečený s restovanou cibulkou a zalitý sezamovou omáčkou.

26.10.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Houbové soté na polentovém koláčku s baklažánem

Houbové soté na polentovém koláčku s baklažánem

Hned na začátku se musím přiznat, že dnešní recept je hodně o improvizaci. Houbové soté jsem odkoukala od Zdeňka Pohlreicha a musím říct, že je to opravdu dobrota. 

25.10.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Datlové koláčky

Datlové koláčky

Do těsta je možné přidat ždibec drcené pryskyřice Mastixu a Mahlab....

23.10.2013 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Ořechové koláčky

Ořechové koláčky

Uplynulý týden byl u nás ve znamení svátků a s nimi spojené chvíle setkávání se s rodinou a přáteli. Končí letošní pouť do Mekky, kde se milióny věřících bez ohledu na věk, barvu pleti, národnost či vzdělání společně modlí. Probíhá Eid al-adhá, což je svátek obětování. Tradičně se poráží ovce, jejichž maso je rozděleno chudým, vdovám, sirotkům. Drží se půst, díky němuž se člověk přiblíží těm, jenž hladoví. Je doporučováno rozdávat almužnu pro potřebné. Almužnou je myšleno cokoliv, nejen peníze, ale také jídlo, oděv či hračky.

23.10.2013 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Steak z tuňáka

Steak z tuňáka

Moře mám téměř za humny, rodinná poptávka si žádala mořských plodů, tudíž jsem byla nucena navštívit rybí trh. Osobně toto místo nemám moc v lásce - hodně vody, hodně lidí, příliš silné aroma. 

16.10.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Čerstvý chléb

Čerstvý chléb

Pečení chleba, přežitek či dnes už naprosto normální záležitost? Upečte si domácí pečivo, které opravdu s kupovaným nemá nic společného.

16.10.2013 Doba přípravy: 90 min více info
Manaish - plněné chlebové placky

Manaish - plněné chlebové placky

Základem těchto placek je těsto na arabský pita chléb, které se dále plní různými náplněmi. 

16.10.2013 Doba přípravy: 60 min více info
Shawarma

Shawarma

Shawarma je kuřecí, krůtí, hovězí nebo jehněčí maso připravované na velkém rotačním grilu, v arabském světě velmi populární. V domácím prostředí se musím spokojit s přípravou masa na pánvi a krátkém zapečení pod grilem, také dobrá varianta.

16.10.2013 Doba přípravy: 90 min více info
Zeleninový salát Tabbouleh

Zeleninový salát Tabbouleh

vegetariánský recept

Komu se nelení, tomu se zelní a pro ty, co jedí zdravě to platí dvakrát.

16.10.2013 Doba přípravy: 30 min více info
Krupicové kunafe

Krupicové kunafe

Tento dezert, moučník je v arabském světě právem nazýván králem sladkých jídel. Podává se jako zákusek, předkrm, sladké jídlo. Téměř každá významnější událost končí podáním tohoto jídla. Nejlepší kunafe dostanete ve městě Nablus, které se nachází v Palestině. Právě z tohoto města se dále rozšířilo do celého arabského světa. Příprava kunafe se v nabluských rodinách tradičně dědí z otce na syna po dlouhé roky.

16.10.2013 Doba přípravy: 45 min více info
Hovězí s fazolemi

Hovězí s fazolemi

Zapalte hořáky, rozpalte plotnu!

16.10.2013 Doba přípravy: 90 min více info
Fattoush salát

Fattoush salát

vegetariánský recept

Tento salát je jedním z mnoha arabských salátů....

16.10.2013 Doba přípravy: 20 min více info
Anýzové sušenky

Anýzové sušenky

V jedné lidové písni se zpívá: Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít. Tak to bába povídala, když do lesa chodívala na ten bedrník (anýz). Nevím, co je na tom pravdy, ale pokud alespoň ždibec, tak vám doporučuji tyto sušenky. Anýzu je v nich opravdu hodně, hned celá sklenice.

15.10.2013 Doba přípravy: 30 min více info
zpět na home stranu
Články
Dáte si gahwa...nebo raději shaj?

Dáte si gahwa...nebo raději shaj?

Káva a čaj v arabském světě....

29.11.2013 více info
Jídlo ve filmu

Jídlo ve filmu

Jídlo je prostě všude....ale nemusí vždy vypadat fádně.

12.11.2013 více info
Food styling

Food styling

Foodstyling je zjednodušeně řečeno aranžování jídla na talíři tak, aby dobře vypadalo a ladilo s okolním prostředím, které si sami vytváříme.

8.11.2013 více info
Starobylé Akko

Starobylé Akko

Jak už sám název napovídá, vezmeme si dnes na mušku historickou část Akka. 

31.10.2013 více info
Zajímavosti palestinské kuchyně v Izraeli

Zajímavosti palestinské kuchyně v Izraeli

Jedno přísloví říká: Chceš-li poznat národ, nakoukni pod pokličky....

16.10.2013 více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI