jméno a příjmení | Alena Urbanová |
znamení | váha/ panna – přímo na přelomu (23.9.) |
koníčky | Sport všeobecně - především volejbal a beachvolejbal, běh, kolo a lyže. Dále cestování, vaření a pečení, interiérový design, malba a tvůrčí činnosti. |
sny a cíle | Mým snem je, aby má práce byla mým koníčkem. Ráda bych se realizovala v interierovém designu a bezlepkovém vaření. |
Je mi 24 let a žiji s celiakií (bezlepkovou dietou) již 5 let. Vaření a pečení je hobby jak mé, tak i celé mé rodiny, proto pro mě dieta nepředstavuje téměř žádné omezení. Všichni jsme se naučili používat vhodné bezlepkové suroviny a pak to jde samo. Na svém bezlepkovém blogu bych se s vámi ráda podělila o mé recepty, zkušenosti s potravinami a stravováním v restauracích, ale také o zážitky s cestováním s bezlepkovou dietou. Ráda bych prostřednictvím svého blogu ukázala lidem s celiakií neboli bezlepkovou dietou, že mají mnoho možností, jak se stravovat zdravě a nemusí se cítit nijak ochuzeni.
Dnes bych ráda představila svou nově oblíbenou polévku, která je velmi rychlá a zdravá. Máte doma malé děti? Pro ně bude také naprosto ideální. Jedná se o jemný mrkvový krém, který je především bezlepkový a já do něj používám i bezlaktózovou smetanu.
Oblíbené cupcakes ozvláštněné pomerančovou příchutí hořké čokolády.
Bezlepkový štrůdl je takový trošku kulinářský oříšek. Většina lidí peče doma štrůdl z kupovaného listového těsta. Bezlepkový polotovar listového těsta (polské značky) mě osobně odpuzuje, už jen svým obalem, protože v něm těsto vypadá jaksi orošeně nebo skoro „zapařeně“.
Moje nejoblíbenější vánoční cukroví jsou bezesporu medové perníčky, které pečeme každý rok a posledních pár let už jen bezlepkové. Recept je snadný a tvorba a zdobení hravé, záleží na každém.
O víkendu jsem v Tescu narazila na bezlepkový kuskus. Jelikož to byl první bezlepkový kuskus, se kterým jsem se dosud setkala, musel jít hned se mnou a moc jsem se těšila jsem se až ho vyzkouším.
Je libo pravé italské Tiramisu???
V Itálii nebo na Maltě by to nejspíš nebyl problém...ale v ČR? Velký! Pokud nejste přímo v bezlepkové restauraci či zdravé výživě, tak se jedná o velký problém. Z mé zkušesnosti vím, že většina lepších restaurací už nabízí i bezlepkové deserty, ale většinou takové, které jsou bezlepkové sami o sobě, jako třeba panna cotta s ovocem, creme brule nebo jahody na pepři. Ale bezlepkové tiramisu?
Venku mámé krásné babí léto, doma jsou poslední zásoby domácích cuket a také čerstvě vykopaných brambor na zimu. Když jsem přemýšlela, co uvařím k sobotnímu obědu, napadl mě bramborák. Na bramborákách, ale nemám ráda, že jsou plné oleje a ten z nich přímo i odkapává. Proto jsem se rozhodla, že je pojmu trochu netradičně a prostě jinak. Nedávno jsem si pořídila krásné bílé univerzázní mističky, které se dají použít jak na desert, tak na slané pečivo a vypadají báječně.
Největší problém pro mě do dnes představují pizzerie, protože si musím z lístku vybírat salát, rizoto nebo vyjímečně mají třeba bezlepkovou variantu pro nabízené těstoviny. Ale bezlepková pizza? S rozvozem jsem se setkala třeba v Praze. Ale v Českých Budějovicích neexistuje restaurace, která by bezlepkovou pizzu nabízela. Ale proč? Pro Italy nebo Malťany je to dnes skoro naprostá samozřejmost....
Také se Vám stává, že máte chuť na něco sladkého ke kávě, k čaji, nebo má přijít návštěva a vy nemáte nic pečíno, protože jste celý den nestíhali? Poradím Vám jak na to. ;) Tento recept je velmi jednoduchý, rychlý a výsledkem určitě zaujmete.
K bezlepkovému cheesecaku jsem se odhodlávala velmi dlouho, protože sehnat bezlepkové máslové sušenky, které by nestály nekřesťanské peníze je velmi těžké. Nakonec jsem se rozhodla, že spodní sušenkovou vrstvu udělám z nadrcených polomáčených sušenek od značky Glutaine a zároveň bude spodek příjemně čokoládový.
Dneska pro vás mám recept na bezlepkové tvarohové houstičky podle kuchařky od Miele. Nevím, zda máte někde poblíž domova nějaký obchod či zdravou výživu, kde byste si mohli zakoupít čerstvě pečené bezlepkové pečivo. Já ne, a proto se snažím si čas od času něco dobrého upéct. Tento recept provoní celou kuchyň a houstičky jsou naprosto vynikající, uvnitř vláčné a zvenku křupavá kůrka.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI