Barbora Venháčová

Barbora Venháčová zpět

jméno a příjmení Barbora Venháčová
znamení střelec
koníčky vaření, knihy, jídlo
sny a cíle Vyhrát pořádný balík. Přežít dětství mých dětí ve zdraví.
blog Jídlo a já

Jmenuji se Barbora, je mi 28 let a žiji v jedné malé zapadlé vesnici ve středních Čechách společně s třemi báječně zlobivými dětmi, svým mužem, dvěma psy a zlomyslným kocourem. Mým velkým koněm (koníčkem už to opravdu nazývat nelze) je vaření. Vařím pořád a téměř nonstop. Nejčastěji mě každý najde v kuchyni s vařečkou v ruce a tužkou v té druhé, to abych mohla hned zapisovat případné zdary i nezdary. A když nevařím tak jím, stejně ráda a se stejnou vervou. Veškerý ostatní čas pohlcuje starost a péče o děti, zvířectvo, dům a zahrádečku. Ráda po večerech čtu a nesnáším televizi. Mým obrovským snem je vyhrát hromadu peněz, za ty vystavět obrovskou farmu se spoustou zvířátek, založit neziskovou organizaci a na farmě pořádat dětské tábory a školy v přírodě pro děti, které neměly v životě moc štěstí.

Recepty kuchaře
Vepřová pečeně na červeném víně s batátovými gnocchi

Vepřová pečeně na červeném víně s batátovými gnocchi

Šťavnaté maso s voňavou omáčkou a úžasnými gnocchi. 
 
Léto už nám pomalu mizí v dálce, děti nastoupily do škol a školek, dny se nenápadně začínají krátit a nastává čas, který mám z celého roku nejraději. Babí léto, kdy je pořád teplo a čas se tak dá trávit na zahradě, v lese nebo na výletech. A zatímco přes den si člověk stále užívá sluníčka, večer už se dá zatopit v kamnech, uvařit si pořádnou, poctivou večeři a se skleničkou vína vychutnávat přicházející podzimní atmosféru. 
 
Jak jste mohli vidět na mé facebookové stránce, i houby už začaly pomalu růst. A tak jsem těch pár sesbíraných kousků hned využila a uvařila fantastickou dobrotu. 
7.9.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Pizza s rajčaty

Pizza s rajčaty

Už i na mém divokém polozáhonu začala dozrávat rajčátka. Sklízím poctivě každý den a máme tak takové malé rajčatové žně. Nestěžuji si, to vůbec ne. Zbožňuji kouzelnou chuť rajčat. Uplatní se v salátech, v polévce, na chlebu nebo klidně jen tak do ruky. A na pizze, na té dokáží doslova zázraky. 

28.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kuřecí plátky v kokosové marinádě

Kuřecí plátky v kokosové marinádě

Šťavnaté a voňavé kuře s lehce pikantním nádechem. 

Hlásím se zpět po nádherném víkendu, který jsme si s rodinou po dlouhé době pořádně užili. Mimo jiné i díky tomu, že nám nefungoval internet a bylo to citelně znát. Najednou jako bychom na sebe měli víc času, vlastně jako bychom bylo víc času na všechno. Koupali jsme se, užívali zahrady, povídali jsme si a přitom hodně a dobře jedli. Musím říct, že mě víkend bez připojení inspiroval a Wi-Fi bude u nás mimo provoz mnohem častěji. Ale o tom zase jindy. 
 
Zatímco víkend byl krásně slunečný, teď tady sedím a mžourám očima do upršeného rána. Tak si říkám, že je možná hloupost zrovna dnes vkládat na blog recept na grilovanou dobrotu. Ale proč vlastně ne? Na pánvi si s marinovaným kuřecím poradíte stejně dobře, a až zase vykoukne sluníčko, můžete tu dobrotu vyzkoušet i na grilu. Marináda je totiž tak dobrá, že ji stejně budete chtít dělat znovu a znovu. 
24.8.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Široké nudle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a špenátem

Široké nudle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a špenátem

Blesková pasta k obědu či večeři. 

24.8.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Melounovo-okurkové osvěžení

Melounovo-okurkové osvěžení

Limonádu z limonády a okurky ocení v tomto počasí nejen děti. 

19.8.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Bramboráky s kuřecím masem Tandoori masala

Bramboráky s kuřecím masem Tandoori masala

Křupavá placka, šťavnaté maso, osvěžující máta - kombinace, která nezevšední. 

Včera večer se konečně maličko ochladilo a tak jsem se po dlouhé době postavila k plotně. Přemýšlela jsem, co jsem už dlouho nevařila, co bych si dala já a jak to skloubit dohromady s chuťovými preferencemi všech členů naší velké rodiny. Přeci jen ten chtěl hranolky, ta řízek, ten pro jistotu nic a vystačí si se vzduchem a já chtěla, po chvíli debatování o naší večeři, hlavně svatý klid. 
 
Nakonec to dopadlo jako vždy, vyprdla jsem se na všechny připomínky a vařila stylem "budetejístcovámdámabasta". Nedopadlo to vůbec špatně. Bramboráky s lehce kořeněnou masovou směsí ovoněnou mátou byla ta správná volba. 
14.8.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Bleskové krůtí placičky se zázvorem a jarními cibulkami

Bleskové krůtí placičky se zázvorem a jarními cibulkami

Ideální na gril či na pánvičku. Velice rychlé a chutné masové placičky s příjemnou chutí zázvoru.

31.7.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Čokoládovo-cuketový dort

Čokoládovo-cuketový dort

Vláčný a neuvěřitelně dobrý dort plný cuket, které právě okupují snad každou zahrádku. 
 
Byť sama cukety nepěstuji, sešlo se mi jich v lednici víc, než co bychom běžně upotřebili. Dlouho jsem přemýšlela, co s tím, až mě napadlo udělat ji nasladko s pořádnou porcí čokolády.
30.7.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Melounový salát s ostružinami a gorgonzolou

Melounový salát s ostružinami a gorgonzolou

vegetariánský recept

Pokud jste příznivci netradičních chutí a kombinací, určitě se vám tato varianta salátu bude líbit. Největší odměnou pro mě bude, že si i samozřejmě pochutnáte.

27.7.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Studená rajčatová polévka s olivami a křupavým toastem

Studená rajčatová polévka s olivami a křupavým toastem

vegetariánský recept

Teploty sice poklesly o nějaký ten stupínek níže, ale nevím, jak u vás, u nás je pořád příšerné dusno. Proto mi dnes přišla velmi vhod pořádně vychlazená a osvěžující polévka. Trošku jsem se bála, co mi na tento studený experiment řekne zbytek rodiny, naštěstí se ale ukázalo, že můj strach byl zcela zbytečný. Vrátily se mi prázdné talíře a všichni se tvářili spokojeně. 

27.7.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Svěží ovocný dort

Svěží ovocný dort

Dezert pro horké letní dny přímo stvořený. 

22.7.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Lívance s domácí višňovo-rybízovou marmeládou

Lívance s domácí višňovo-rybízovou marmeládou

Léto s sebou přináší spoustu ovoce, ze kterého můžete připravit opravdové lahůdky.

20.7.2015 Doba přípravy: 60 min více info
Těstovinový salát s grilovanou zeleninou, tofu a Halloumi

Těstovinový salát s grilovanou zeleninou, tofu a Halloumi

Krásné počasí, gril, skvělé jídlo a lidé, které máte nejraději - to zaručená kombinace pro krásný večer. 

20.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Jahodovo-borůvkový džem

Jahodovo-borůvkový džem

Je asi sto tisíc stupňů Celsia a já tady sedím, koukám do blba a přemýšlím, jestli mám skočit do bazénu, nebo raději dělat něco užitečného. A než tady to své malé dilema vyřeším, rychle vám postnu recept na úžasně dokonalý džem plný ovoce. Jeho výroba není žádná věda, ale je prostě skvělý, tak skvělý, že už jsme všechny skleničky doslova "sežrali" a tak se budu muset pustit do další várky, tentokrát dublované.

8.7.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Bylinkový pstruh na másle a citronech

Bylinkový pstruh na másle a citronech

Jsou dvě věci, kterými mi děti dělají neskutečnou radost. Tedy těch věcí je mnohem více, ale na tyto dvě jsem hrozně pyšná a hlavně za ně děkuji. Moje děti totiž milují zeleninu, ovoce a ryby. V dnešní době, kdy spousta dětí nejí, nebo jí žalostně málo, nebo jí, ale jen hranolky a kečup, nebo jí, ale samé sladkosti. No prostě jsem šťastná, že můžu nabídnou ke svačině zeleninový talíř, a když se zeptám, co by rádi k obědu, bez zaváhání vyhrknou "rybu".
7.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Tvarohový Míša s jahodovou dření

Tvarohový Míša s jahodovou dření

Tak léto konečně opravdu začalo. Letos si sluníčko dalo na čas, jakoby čekalo až žáci zahodí školní brašny do kouta. Já školáky ještě nemám, ale i tak je pro mě konec školního roku něčím zvláštní. Úplně změní atmosféru, všichni zpomalí, jezdí na výlety, chodí se koupat a snaží se si slunečný čas užít, co jen to jde. Nemáme to jinak, i když místo výletů často obětujeme volný čas práci kolem domu a na zahrádce. Ale chci tomu udělat přítrž a o prázdninách prostě víc relaxovat a bavit se! A k letnímu relaxu neodmyslitelně patří zmrzlina. Já miluji Carte d´Ore, ale nebudu vám lhát, je příšerně drahá, tak si zmrzlinu raději matlám doma sama. Je to levnější a taky se pak můžu čepýřit a říkat si, jak jsem šikovná. Ostatně to já dělám ráda.
 
Včera jsem se pustila do výroby klasických tvarohových Míša nanuků a jahodovou dření. Měla jsem je hotové během chvíle a dětem moc chutnají, tak posílám recept dál, abyste si také mohli pochutnat a zavzpomínat si na dětství. 
3.7.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Semifreddo s tvarohem a cookies

Semifreddo s tvarohem a cookies

Necpat se v létě zmrzlinou je trestné!!!

1.7.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Třešňový clafoutis

Třešňový clafoutis

Jistě jste si stačili také všimnou, že se stromy třešňové začínají nebezpečně červenat, a byl by hřích, nechat tu sladkou nádheru jen tak ležet ladem. Bublaninu všichni známe a milujeme. Francouzi tuto dobrotu ještě trošku vyšperkovali a vytvořili moučník lehoučký jako dech. Clafoutis je šlechtic mezi dezerty, pohlazení na duši, voňavá nádhera, kterou jednou okusíte a budete ji péct znovu a znovu. A jestli mi nevěříte, přesvědčte se sami. 
 
Clafoutis pochází s francouzského Limousin, odkud se jeho sláva rychle rozšířila po celé Francii a netrvalo dlouho a přeskočila i hranice. V originále se připravuje z nevypeckovaných třešní, ale já dávám přednost vypeckovaným, protože... Protože prostě nemám zájem tahat si z pusy pecky a nebo je polykat. Ale dost už bylo řečí, pojďme raději na to. 
29.6.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Studená kokosová polévka s ovocem

Studená kokosová polévka s ovocem

Polévka, která vám možná trošku vyrazí dech,ale zároveň polichotí vašim chuťovým pohárkům. V gastronomii se přece fantazii meze nekladou.

25.6.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Rajčatová polévka

Rajčatová polévka

Hustá polévka, která vás zasytí. 

18.6.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Okurkové jednohubky s uzeným lososem

Okurkové jednohubky s uzeným lososem

dětská jídla

Rychlý a lehký snack pro děti k dopolední svačině nebo výborný zdravý mls k vínu třeba na silvestrovský večer.

 

28.5.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Vláčný borůvkový koláč s žervé

Vláčný borůvkový koláč s žervé

Koláč plný voňavých borůvek bohatých na výživné látky, potěší každého strávníka.

25.5.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Bagel se slunečnicovými semínky

Bagel se slunečnicovými semínky

Báječné zlatohnědé pečivo s naprosto jedinečnou strukturou.

9.4.2015 Doba přípravy: 90 min více info
Piškotová bábovka svatého Klementa

Piškotová bábovka svatého Klementa

Tato malá měkká piškotová bábovička je nádherně vláčná a příjemně nakyslá díky citrusovým plodům, jejichž chuť se objevuje jak v těstě, tak v sirupu, do kterého celou nádheru po upečení zalijete.

30.3.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Fazolová polévka

Fazolová polévka

Rychlá a pikantní polévka, která zaručeně zahřeje!

15.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Panenský špíz s jablky

Panenský špíz s jablky

Rychle jsem prolítla očima lednici a našla dvě obrovské vepřové panenky. Sluníčko svítilo, den byl jako malovaný, tak měly být na grilu s pomerančovou marinádou. Nakrájela jsem maso a jala se svařovat marinádu.

12.12.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Vepřová panenka s pikantní salsou

Vepřová panenka s pikantní salsou

Jste milovník masa? Tak jste u správného receptu. Kdo nemá rád "růžovou" určitě udělá v tomto případě výjimku.

28.11.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Pečená dýně s česnekem a větvičkou tymiánu

Pečená dýně s česnekem a větvičkou tymiánu

Můžeme využít buďto, jako přílohu k masu, nebo naopak, jako hlavní jídlo s křupavou bagetkou. Fantaziím a chutím se meze nekladou. Pokud vám však zbude, můžete využít na omáčku či polévku s kapkou smetany. 

20.10.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Balkánské špízy s mletým masem

Balkánské špízy s mletým masem

Balkánských špízů najdete na internetu nepřeberné množství. Já zvolila tuto variantu s těmito ingrediencemi, které mi chutnají. Udělejte si svůj balkánský špíz dle vašich chutí. Špízy lze péct z jakéhokoliv mletého masa. 

20.10.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Dušený losos v rajčatové omáčce

Dušený losos v rajčatové omáčce

Když budete chtít, nebojte se přidat svou oblíbenou bylinku, nebo třeba trošku hub, pokud ještě nějaké najdete. A co jako přílohu? Těstoviny, brambory, kousek česnekové, dozlatova opečené bagety a nebo moji oblíbenou jasmínovou rýži, ta k celému jídlu krásně pasuje. Věděli jste, že se k lososu se skvěle hodí růžová vína?

20.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Piškotový nepečený řez pro děti

Piškotový nepečený řez pro děti

dětská jídla

Zbylé rozdrolené piškoty můžete pokapat i čerstvou šťávou z ovoce, aby byly vláčné.

15.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Francouzský sendvič -  Croque-monsieur

Francouzský sendvič - Croque-monsieur

Celý den nešel proud. Ráno jsem na kamnech horko těžko ohřívala vodu na čaj a párky, k obědu jsme se opět cpali salátem a večer, když už na mě sporák konečně radostně zablikal, neměla jsem sílu ani chuť vytvářet nějaké větší chuťové kreace. 

6.10.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Podzimní vločková polévka s kapustou

Podzimní vločková polévka s kapustou

Zeleninová polévka je grunt....

6.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí alá Mexico

Hovězí alá Mexico

Servírujte posypané nakrájenou cibulkou a nasekanou petrželkou, ideálně s kusem dobrého chleba....

3.9.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Makovec bez mouky, s jablíčky a citronovou polevou

Makovec bez mouky, s jablíčky a citronovou polevou

bezlepkový recept

Krásně vláčný makový koláč s jablky.
Už jednou jsem psala, že u nás doma se s makovými koláči, buchtami a vůbec moc nechytám. Tenhle koláč byl ale výjimka, zmizel během jednoho dne. Nevím, jestli tento malý zázrak připsat faktu, že se z našich dětí staly nenažrané bestie, nebo raději zůstat u toho, že je tato zdánlivě obyčejná buchta vlastně malý zázrak. 
22.8.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Barunčina kulajda

Barunčina kulajda

Houbové tažení právě začalo. 
Konečně už i u nás v lesíku rostou. A rostou docela dost. A já, jakožto velmi vášnivý houbař, vyrážím s košíkem poctivě každý den (nebo alespoň obden :-)).
21.8.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Králík pečený na česneku

Králík pečený na česneku

Toužím po mnoha věcech, po nových lodičkách a té fešné kabelce z výlohy, menším zadku a větším poprsí. Poslední dobou však všechny mé neskromné touhy přebíjí jedna jediná! Přála bych si svou vlastní králíkárnu plnou hopsavých čumáků, o které bych mohla s láskou pečovat, a oni by se mi následně odměnili plným mrazákem domácího králičího masa.

27.6.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Pořádně řízný salát s wasabi

Pořádně řízný salát s wasabi

Další z receptů slavné Nigelly Lawson!

Léto je konečně v plném proudu a já si ho užívám plnými doušky, maličko blog zanedbávám, ale já vím, že mi to odpustíte. Přeci jen mám teď tolik radosti s dětmi a na zahrádce, že zanedbávám i to vaření a většinou se odbudeme nějakou z mých oblíbených rychlovek, nebo prostě jen hodíme kus masa na gril. A ke grilovanému masu prostě patří salát. 

24.6.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Čokoládový dortík s oříškovým krémem

Čokoládový dortík s oříškovým krémem

Receptů na čokoládový dort není nikdy dost! Už dlouho jsem nepekla žádný dort, když tedy nepočítám Tres leches, který jsem nesla na grilování se sousedy. Nechci se vychloubat, ale ten už mám celkem v malíčku, takže jsem se rozhodla vyzkoušet zase nový recept. Protože jsem čokoúchyl (což tedy moc nekoresponduje s poporodní dietou, ale co se dá dělat) opět jsem se pustila do čokoládového krasavce, kterému jen málokdo odolá. 

24.6.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Zapečené croissanty

Zapečené croissanty

Jeden z receptů kontroverzní kuchařské hvězdy!

5.6.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Nočky s mrkví, petrželkou a slunečnicovými semínky

Nočky s mrkví, petrželkou a slunečnicovými semínky

Bramborové noky si můžete dnes vcelku běžně a v poměrně dobré kvalitě koupit v každém větším supermarketu. Mnohem větší radost a požitek však jistojistě budete mít z těch doma připravených, čerstvých a krásně vláčných. 

3.6.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Nadýchaná bublanina se sněhovými pusinkami

Nadýchaná bublanina se sněhovými pusinkami

Upéct dokonalou bublaninu, to není žádná sranda. Zvlášť, když chcete, aby byla opravdu nadýchaná, ba přímo načechraná jako peříčka. Vyzkoušela jsem spoustu těst, od hrníčkových, které pekla už babička, až po ty profesionály přesně odvážené. Ale žádné nebylo pořád tak akorát. 

20.5.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Jarní kuřecí kari

Jarní kuřecí kari

Jaro, kdo by nemiloval jaro. Jarní recepty vás mohou popostrčit poohlednout se po té lehčí, zdravé a vitamíny nabité stravě.

14.5.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Ricottový koláč

Ricottový koláč

Po náročném víkendu, kdy jsem nestíhala skoro nic, konečně sedím u počítače. Mám pro vás spoustu nových receptů a přemýšlela jsem, kterým ten nový týden začít. 

12.5.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Neplněné tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Neplněné tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Asi neznám nikoho, kdo by nemiloval knedlíky plněné ovocem a sypané kopou cukru. U nás jsou favoritem ty z tvarohového těsta.

9.5.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Kávovo-mandlový dortík

Kávovo-mandlový dortík

Často v noci nemůžu spát. Občas můj problém vyřeší dobrá kniha, někdy jen tak zírám do prázdna a přemýšlím nad nesmrtelností brouka, jindy mám nutkání prostě vylézt ven z postele a začít něco dělat. Nevím proč, ale největší potěšení nacházím v nočním pečení. Možná proto, že pod rouškou tmy vznikají, ty nelepší dobroty. 

5.5.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Mořský vlk s petrželkou a olivami

Mořský vlk s petrželkou a olivami

Čerstvá ryba, zelená petrželka, olivy a máslo. Spojení, které nemá konkurenci.

5.5.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Makový koláč s ovocem

Makový koláč s ovocem

Mák, maliny, borůvky, drobenka. Také vám to tak báječně zní?

28.4.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Salát z grilovaných paprik

Salát z grilovaných paprik

Snadný a přesto neobvyklý salát, který jistě oceníte.

25.4.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Malinový ledový čaj

Malinový ledový čaj

Protože je dnešní počasí horší než hrozné, snažím se přivolat zpátky alespoň trošku slunečních paprsků. Jak? Topím jako šílená, takže teplota v době je skoro tropická, běhám tady v tílku a žabkách a popíjím skvělý, studený malinový čaj. A je mi báječně, i když nám po zahradě lítá stromeček i s květináčem a dětská skluzavka. Je mi to fuk. Dnes mám prostě slunečný den. Udělejte si ho občas taky. Je to balzám na duši. 

25.4.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Zabíjačkový guláš

Zabíjačkový guláš

Výborná klasika, která potěší. Guláš se u nás doma dělá spíše svátečně. Většinou na něj přijde řada, kdy někde narazím na jeho fotku. Vyzkoušela jsem už nespočet variant tohoto skoro národního pokrmu a nejvíc mi prostě "jede" tato zabíjačková verze s játry

25.4.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Dort z bílé čokolády

Dort z bílé čokolády

Dostala jsem chuť na klasický Sachr dort plný čokolády. Jenže mi chyběla čokoláda. Vyřešila jsem si to po svém.

25.4.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Slaninové placky

Slaninové placky

Výborné slané pečivo nejen na snídani. Když vaříte jednou za sto let guláš a nemáte doma chleba (a u nás se guláš s knedlíkem nechytá), je třeba rychle zaimprovizovat. A z jedné takové improvizace vznikl recept na jednoduché kynuté placky, které si zamilujete.
25.4.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Krémová cibulačka se sýrem

Krémová cibulačka se sýrem

Na tuhle heboučkou cibulačku si ze všeho nejdříve připravte obrovský hrnec. Uvidíte, že se vyplatí, uvařit ji opravdu ve velkém. 

25.4.2014 Doba přípravy: 45 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI