jméno a příjmení | Barbora Venháčová |
znamení | střelec |
koníčky | vaření, knihy, jídlo |
sny a cíle | Vyhrát pořádný balík. Přežít dětství mých dětí ve zdraví. |
blog | Jídlo a já |
Jmenuji se Barbora, je mi 28 let a žiji v jedné malé zapadlé vesnici ve středních Čechách společně s třemi báječně zlobivými dětmi, svým mužem, dvěma psy a zlomyslným kocourem. Mým velkým koněm (koníčkem už to opravdu nazývat nelze) je vaření. Vařím pořád a téměř nonstop. Nejčastěji mě každý najde v kuchyni s vařečkou v ruce a tužkou v té druhé, to abych mohla hned zapisovat případné zdary i nezdary. A když nevařím tak jím, stejně ráda a se stejnou vervou. Veškerý ostatní čas pohlcuje starost a péče o děti, zvířectvo, dům a zahrádečku. Ráda po večerech čtu a nesnáším televizi. Mým obrovským snem je vyhrát hromadu peněz, za ty vystavět obrovskou farmu se spoustou zvířátek, založit neziskovou organizaci a na farmě pořádat dětské tábory a školy v přírodě pro děti, které neměly v životě moc štěstí.
Už i na mém divokém polozáhonu začala dozrávat rajčátka. Sklízím poctivě každý den a máme tak takové malé rajčatové žně. Nestěžuji si, to vůbec ne. Zbožňuji kouzelnou chuť rajčat. Uplatní se v salátech, v polévce, na chlebu nebo klidně jen tak do ruky. A na pizze, na té dokáží doslova zázraky.
Šťavnaté a voňavé kuře s lehce pikantním nádechem.
Blesková pasta k obědu či večeři.
Limonádu z limonády a okurky ocení v tomto počasí nejen děti.
Křupavá placka, šťavnaté maso, osvěžující máta - kombinace, která nezevšední.
Ideální na gril či na pánvičku. Velice rychlé a chutné masové placičky s příjemnou chutí zázvoru.
Pokud jste příznivci netradičních chutí a kombinací, určitě se vám tato varianta salátu bude líbit. Největší odměnou pro mě bude, že si i samozřejmě pochutnáte.
Teploty sice poklesly o nějaký ten stupínek níže, ale nevím, jak u vás, u nás je pořád příšerné dusno. Proto mi dnes přišla velmi vhod pořádně vychlazená a osvěžující polévka. Trošku jsem se bála, co mi na tento studený experiment řekne zbytek rodiny, naštěstí se ale ukázalo, že můj strach byl zcela zbytečný. Vrátily se mi prázdné talíře a všichni se tvářili spokojeně.
Dezert pro horké letní dny přímo stvořený.
Léto s sebou přináší spoustu ovoce, ze kterého můžete připravit opravdové lahůdky.
Krásné počasí, gril, skvělé jídlo a lidé, které máte nejraději - to zaručená kombinace pro krásný večer.
Je asi sto tisíc stupňů Celsia a já tady sedím, koukám do blba a přemýšlím, jestli mám skočit do bazénu, nebo raději dělat něco užitečného. A než tady to své malé dilema vyřeším, rychle vám postnu recept na úžasně dokonalý džem plný ovoce. Jeho výroba není žádná věda, ale je prostě skvělý, tak skvělý, že už jsme všechny skleničky doslova "sežrali" a tak se budu muset pustit do další várky, tentokrát dublované.
Necpat se v létě zmrzlinou je trestné!!!
Polévka, která vám možná trošku vyrazí dech,ale zároveň polichotí vašim chuťovým pohárkům. V gastronomii se přece fantazii meze nekladou.
Rychlý a lehký snack pro děti k dopolední svačině nebo výborný zdravý mls k vínu třeba na silvestrovský večer.
Koláč plný voňavých borůvek bohatých na výživné látky, potěší každého strávníka.
Báječné zlatohnědé pečivo s naprosto jedinečnou strukturou.
Tato malá měkká piškotová bábovička je nádherně vláčná a příjemně nakyslá díky citrusovým plodům, jejichž chuť se objevuje jak v těstě, tak v sirupu, do kterého celou nádheru po upečení zalijete.
Rychlá a pikantní polévka, která zaručeně zahřeje!
Rychle jsem prolítla očima lednici a našla dvě obrovské vepřové panenky. Sluníčko svítilo, den byl jako malovaný, tak měly být na grilu s pomerančovou marinádou. Nakrájela jsem maso a jala se svařovat marinádu.
Jste milovník masa? Tak jste u správného receptu. Kdo nemá rád "růžovou" určitě udělá v tomto případě výjimku.
Můžeme využít buďto, jako přílohu k masu, nebo naopak, jako hlavní jídlo s křupavou bagetkou. Fantaziím a chutím se meze nekladou. Pokud vám však zbude, můžete využít na omáčku či polévku s kapkou smetany.
Balkánských špízů najdete na internetu nepřeberné množství. Já zvolila tuto variantu s těmito ingrediencemi, které mi chutnají. Udělejte si svůj balkánský špíz dle vašich chutí. Špízy lze péct z jakéhokoliv mletého masa.
Když budete chtít, nebojte se přidat svou oblíbenou bylinku, nebo třeba trošku hub, pokud ještě nějaké najdete. A co jako přílohu? Těstoviny, brambory, kousek česnekové, dozlatova opečené bagety a nebo moji oblíbenou jasmínovou rýži, ta k celému jídlu krásně pasuje. Věděli jste, že se k lososu se skvěle hodí růžová vína?
Zbylé rozdrolené piškoty můžete pokapat i čerstvou šťávou z ovoce, aby byly vláčné.
Celý den nešel proud. Ráno jsem na kamnech horko těžko ohřívala vodu na čaj a párky, k obědu jsme se opět cpali salátem a večer, když už na mě sporák konečně radostně zablikal, neměla jsem sílu ani chuť vytvářet nějaké větší chuťové kreace.
Zeleninová polévka je grunt....
Servírujte posypané nakrájenou cibulkou a nasekanou petrželkou, ideálně s kusem dobrého chleba....
Toužím po mnoha věcech, po nových lodičkách a té fešné kabelce z výlohy, menším zadku a větším poprsí. Poslední dobou však všechny mé neskromné touhy přebíjí jedna jediná! Přála bych si svou vlastní králíkárnu plnou hopsavých čumáků, o které bych mohla s láskou pečovat, a oni by se mi následně odměnili plným mrazákem domácího králičího masa.
Další z receptů slavné Nigelly Lawson!
Léto je konečně v plném proudu a já si ho užívám plnými doušky, maličko blog zanedbávám, ale já vím, že mi to odpustíte. Přeci jen mám teď tolik radosti s dětmi a na zahrádce, že zanedbávám i to vaření a většinou se odbudeme nějakou z mých oblíbených rychlovek, nebo prostě jen hodíme kus masa na gril. A ke grilovanému masu prostě patří salát.
Receptů na čokoládový dort není nikdy dost! Už dlouho jsem nepekla žádný dort, když tedy nepočítám Tres leches, který jsem nesla na grilování se sousedy. Nechci se vychloubat, ale ten už mám celkem v malíčku, takže jsem se rozhodla vyzkoušet zase nový recept. Protože jsem čokoúchyl (což tedy moc nekoresponduje s poporodní dietou, ale co se dá dělat) opět jsem se pustila do čokoládového krasavce, kterému jen málokdo odolá.
Jeden z receptů kontroverzní kuchařské hvězdy!
Bramborové noky si můžete dnes vcelku běžně a v poměrně dobré kvalitě koupit v každém větším supermarketu. Mnohem větší radost a požitek však jistojistě budete mít z těch doma připravených, čerstvých a krásně vláčných.
Upéct dokonalou bublaninu, to není žádná sranda. Zvlášť, když chcete, aby byla opravdu nadýchaná, ba přímo načechraná jako peříčka. Vyzkoušela jsem spoustu těst, od hrníčkových, které pekla už babička, až po ty profesionály přesně odvážené. Ale žádné nebylo pořád tak akorát.
Jaro, kdo by nemiloval jaro. Jarní recepty vás mohou popostrčit poohlednout se po té lehčí, zdravé a vitamíny nabité stravě.
Po náročném víkendu, kdy jsem nestíhala skoro nic, konečně sedím u počítače. Mám pro vás spoustu nových receptů a přemýšlela jsem, kterým ten nový týden začít.
Asi neznám nikoho, kdo by nemiloval knedlíky plněné ovocem a sypané kopou cukru. U nás jsou favoritem ty z tvarohového těsta.
Často v noci nemůžu spát. Občas můj problém vyřeší dobrá kniha, někdy jen tak zírám do prázdna a přemýšlím nad nesmrtelností brouka, jindy mám nutkání prostě vylézt ven z postele a začít něco dělat. Nevím proč, ale největší potěšení nacházím v nočním pečení. Možná proto, že pod rouškou tmy vznikají, ty nelepší dobroty.
Čerstvá ryba, zelená petrželka, olivy a máslo. Spojení, které nemá konkurenci.
Mák, maliny, borůvky, drobenka. Také vám to tak báječně zní?
Snadný a přesto neobvyklý salát, který jistě oceníte.
Protože je dnešní počasí horší než hrozné, snažím se přivolat zpátky alespoň trošku slunečních paprsků. Jak? Topím jako šílená, takže teplota v době je skoro tropická, běhám tady v tílku a žabkách a popíjím skvělý, studený malinový čaj. A je mi báječně, i když nám po zahradě lítá stromeček i s květináčem a dětská skluzavka. Je mi to fuk. Dnes mám prostě slunečný den. Udělejte si ho občas taky. Je to balzám na duši.
Výborná klasika, která potěší. Guláš se u nás doma dělá spíše svátečně. Většinou na něj přijde řada, kdy někde narazím na jeho fotku. Vyzkoušela jsem už nespočet variant tohoto skoro národního pokrmu a nejvíc mi prostě "jede" tato zabíjačková verze s játry.
Dostala jsem chuť na klasický Sachr dort plný čokolády. Jenže mi chyběla čokoláda. Vyřešila jsem si to po svém.
Na tuhle heboučkou cibulačku si ze všeho nejdříve připravte obrovský hrnec. Uvidíte, že se vyplatí, uvařit ji opravdu ve velkém.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI