jméno a příjmení | Daniela Svobodová |
povaha | výživná |
znamení zvěrokruhu | střelec |
koníčky | vaření, čeština, čtení |
sny a cíle | vydat svoji kuchařku, která půjde na dračku |
facebook web |
Daniela vaří a píše Daniela vaří a píše |
Kuchyni jsme měla ze všech místností nejradši už jako malá. V kuchyni to vonělo, v kuchyni jsem směla ochutnávat. Kuchyně měla svá tajemství – spousta lahviček se záhadným obsahem, krabičky s kořením, mosazný kafemlejnek po babičce, plechovky s čajem a holandským kakaem. To všechno mne uchvacovalo a lákalo. Když mi bylo asi pět, řekla jsem mamince, že budu taky VAŘIT. Měla pro mé touhy pochopení a věnovala mi mrkev, ať tedy něco uvařím. Má velká chvíle přišla. Mrkev jsem nakrájela na kolečka a čekala na zázrak. Mrkev jsme s velkým napětím ochutnala, a přišlo obrovské zklamání – chutnala samozřejmě úplně stejně. A i když jsem si vyprosila od maminky trochu mléka, výsledek mne neohromil. Syrová mrkev se studeným mlékem zkrátka chutná jako mrkev se studeným mlékem. Na dlouho mne pak tento počin odradil od dalších pokusů.
Kolem dvanácti let jsem se do kuchyně zase vrátila a první „recepty“ byly, jak to říct, krapet monotematické – chleba ve vajíčku, smažená vajíčka, vaječná omeleta... nicméně vystačila jsem s tím pěkných pár let. Až do té doby, než jsem se osamostatnila. Nouze naučila i Dalibora housti, a tak i já přes počáteční neúspěchy (má první bábovka by dodnes mohla být exponátem v národopisném muzeu, na stupnici tvrdosti neměla daleko k diamantu) pilovala kuchařský um. Časem jsem zjistila, že mne ze všeho nejvíc baví vařit pro ostatní. A když rodina i ostatní hosté ochotně mé výtvory ochutnávali, pak spokojeně pomlaskávali a nakonec si třeba ještě vyžádali recept, byla jsem na vrcholu blaha. Dnes už vařím dvacet let a baví mne to čím dál víc. Ráda objevuji nové suroviny (k naposledy objeveným patří třeba červená řepa, dýně, kozí sýr), zkouším nové tepelné úpravy, snažím se jídlo aranžovat tak, aby na talíři vypadalo pěkně. Vaření je pro mne neskutečný relax, uklidňuje mne a baví. Napsala bych vám toho o sobě klidně víc, ale musím se omluvit. Právě mi v míse vykynulo těsto na Moravské koláče, chápejte :)
Chcete spolupracovat? Napište mi: https://www.pazitka.cz/kontakty/externi-redaktorka-daniela-svobodova/
Pomazánky jsou vděčné pohoštění, když přijde například nečekaná návštěva. Jsou ale také skvělé jako snídaně, svačina či večeře.
Máte rádi ryby? Pokud ano, určitě zkuste tento recept! Losos a kopr je osvědčená kombinace, takže si zaručeně pochutnáte.
Jednoduché, rychlé a levné jídlo, které si můžete připravit, když nemáte čas nebo náladu na velké vyvařování.
Česnečka je klasika. Ale už jste ochutnali smetanovou variantu?
Jednoduchý nepečený sušenkový korpus se šlehanou náplní ze sýra mascarpone, doplněný desetiminutovou omáčkou z lesních plodů a balsamica.
Jednoduchá, rychlá a vynikající příprava dýně. Zdravější verze hranolek, pokud tedy nebudete hranolky smažit v litrech oleje (smích).
Čatní je výborné k sýrům, grilovaným masům nebo uzeninám.
Jednoduchý a na přípravu rychlý dezert z čerstvých jahod s pudinkovo-jogurtovým krémem. Bez vážení - vystačíte si s hrnečkem.
Zdravá a lehká večeře nebo oběd, který je připravený za 20 minut.
Znovu přicházím s receptem na mého oblíbeného Šmakouna, kterého jsem doplnila tuňákem. Věřte, že tato kombinace je velmi chutná a plná bílkovin.
Inspirováno kuchařem Honzou z kulinárního studia Cocino Rivero, který ale polévku připravoval z výrobků Alpro.
Pánev, která nadchne i dřevorubce (smích). Pokud přemýšlíte, co dobrého k obědu nebo večeři, volte zrovna můj zmíněný recept. Věřte, že si pochutnáte.
To takhle dostanete v květnu chuť na smaženici... V mrazáku už houby dávno nejsou, po ruce žádný zkušený mykolog s májovkami, do houbařské sezóny sakra daleko - ale v lednici čeká už tři dny na spasení lilek. Slovo dalo slovo a začal experiment.
To mi takhle včera zbyla doma syrovátka z domácího sýru, smažená cibulka od oběda, v lednici jsem našla otevřená sušená rajčata... A už jsem špekulovala, jak tyto tři suroviny skamarádit.
Křehoučké, voňavé, rychle hotové a ještě rychlejí snězené.
Pokud váháte, co udělat zajímavého návštěvě, tento recept je tím pravým zpestřením vaší kuchyně. Předkrm bude barevný, chutný a jistě sklidí úspěch.
Tuto milou vychytávku jsem se naučila v pražském kulinárním studiu, kam jsem byla pozvána zástupci společnosti ALPRO. Děkuji za bezva recept - tip na dekorování kuchaři Honzovi a samozřejmě i všem ostatním, kdo se o nás báječně starali.
Opět děkuji za inspiraci kuchaři Honzovi z kulinárního studia, doufám, že si pochutnáte, jako já.
Jaro je tu s plnou parádou, a tak by byla škoda trávit v kuchyni celé hodiny. Proto jsem pro vás vymyslela rychlodobrotu, která se peče skoro sama.A navíc si vystačíte s jedním kouskem nádobí.
Karamel podáváme k pohárům, dezertům, využijeme do krémů, můžeme přidat do kávy, rozmixovat s mlékem atd. Anebo mlsáme jen tak.
O panu Šmakounovi se už ví, že je nerad sám, a proto se rád seznamuje. Tuhle se rozhodl, že udělá jarní párty a pozval k sobě další kámoše. Nakonec přišli všichni - pan Špenát se svou kuskusovou družkou, rýžový papír s sebou vzal sušené rajčátko a to zas zavolalo sousedku kukuřici. Nakonec z toho byla pořádná divočina - všichni totiž skončili pěkně pohromadě v jednom "spacáku"
Už jste chutnali houbového Šmakouna? Musím s čistým svědomím říct, že v rizotu byl vynikající a těším se, co vymyslím zase příště.
Když nevíte, co byste upekli návštěvě, doporučuji zkusit tyto tyčinky, které si bezesporu rychle zamilujete. Domácí zobání musí ocenit snad každý, nebo?
Moučníky milujeme všichni, však tento musíte vyzkoušet. Je vláčný, chutný a ještě dobře vypadá. Milovníci kokosu si přijdou určitě na své.
Pomazánka, na kterou se určitě vyplatí počkat než se pěkně odleží a chutě se spojí. Kombinace uzeného tvarohu, mascarpone a kopru, vás uchvátí. To mi věřte!
Už víte, že Šmakoun a ALPRO spolu strávili báječný víkend? Opět řádili v kuchyni, a tak tu pro vás mám další recept.
A už je to tu - narodilo se miminko. Tatínek: Šmakoun, maminka: ALPRO sojová smetana.
Zase jsme u přednosti domácího pečiva, kterou je bez pochyby vynikající chuť a přehled o tom, co obsahují. Tento recept určitě doporučuji všem, kteří si chtějí pochutnat třeba u snídaně.
Znáte šmakouna? Máte rádi tortilly? Tak to jste u toho správného receptu.
Domácí paštika už není hitem. Kdo umí ocenit chuť poctivé domácí výroby, jistě vyzkouší i tento recept, který nejen vypadá, ale dobře chutná.
Zkuste si tatarák trošku jinak. Nejen, že se nemusíte trápit nadměrným počtem kalorií, ale pochutnáte si na stoprocentní bílkovině. Křupavý toast umocní tenhle vynikající předkrm.
Je tu další zdravější recept, který ocení každá hospodyňka při redukci váhy. Nejen, že uděláte něco pro sebe, ale ještě to výborně chutná.
Vařit se šmakounem je opravdu zábava. Že nelze vykouzlit v kuchyni různé a zajímavé chutě? Tak to se tedy mýlíte.
Babiček má naše rodina více, než je celostátní průměr, a tomu odpovídá i počet jimi upečených a darovaných vánoček. Protože letošní Vánoce byly co do vánoček obzvlášť hojné, nezbylo než ty, které jsme nestihli sníst, nějak využít. A tak vznikla vánočková zemlebába.
Zbyly vám po Vánocích sněhové pusinky a nevíte, co s nimi? Připravte si chutný domácí pohár.
Šmakouna jde připravit na tisíce různých způsobů. Od polévek a předkrmů po hlavní jídla, od salátů či pomazánek po sladké deserty. Vybrali jsme pro vás zajímavé ukázky, abychom vás inspirovali.
Umíte si představit Vánoce bez bramborového salátu? Zde je tip na jinou variaci na bramborový salát, tentokrát s červenou řepou, jablky a kysanou smetanou.
Krásné, lahodné a křupavé dalamánky...jakou odměnu si může kuchařka víc přát? Těsto je řidčí, ale dalamánky jsou díky tomu krásně nadýchané. Když si pomoučíte ruce i vál a budete dalamánky jen tak lehce povalovat v mouce, určitě se podaří.
Tento barevný předkrm nejlépe chutná řádně vychlazený a doplněný opečenou houstičkou....
Tyto zeleninové lívanečky mohou "masožrouti" doplnit libovolnou uzeninou dle chuti. Fantazii se meze nekladou. Pokud budete chtít přidat sýr, můžete. Nebojme se v kuchyni experimentovat.
Tuhle mi zbyl v lednici ajvar a mleté maso, a jak vařím intuitivně, napadlo mě ty suroviny smíchat. A protože ajvar pochází z východu, hodil se mi k němu i ten balkánský sýr. Musím říct, že jsme si pochutnali.
K tomuto receptu se vážou vzpomínky na mé dětsví, kdy jsme se o tyhle brambůrky s bráškou doslova prali.
Kapsy jsou dobré i studené, pokud je uděláme menší, můžeme je nabídnout návštěvám jako jednohubky.
Honí tě mlsná? Vyzkoušej si dobrůtku s lehounkým piškotem a svěžím limetkovým krémem.
Znáte hovězí líčka? Z tohoto masa s krátkými vlákny si dnes uvaříme delikatesu okořeněnou dezertním vínem.
Jako od babičky, co vám budu vyprávět. Je tu první z receptů, které mi babička Růženka předala. A je naprosto bezkonkurenční. No vážně :)
Jestli narazíte v lese na hříbky, klidně je použijte místo žampionů....
Teplé slané koláče, jsou v dnešní době velice oblíbené. Můžete si tedy jeden připravit i Vy doma.
Při návštěvě Disneylandu odchytíme 4 nebohé Kačery Donaldy. Je dobré je aspoň omráčit - zpravidla se brání a krků se odmítjí dobrovolně vzdát. Když je po všem, krky (to je to místo, kde se nosí šála) vhodíme do vařící vody spolu se zeleninou a kořením a vaříme, dokud nezměknu (cca hodinku).
Urodily se vám švestky a už nevíte co s nimi? Zkuste tuto bábovku.
Podáváme k čerstvým sýrům (Feta, kozí, hermelín...), grilovaným sýrům, steakům, uzeninám, apod.
Koláč je dobrý teplý (jen tak samotný nebo se zeleninovým salátem), i studený jako večeře nebo pohoštění k vínu a pivu.
Výborná omáčka z červeného vína a rybízové marmelády, která se skvěle hodí k vepřovému masu.
Přemýšlíte co upéct svým dětem a udělat jim nejen chutnou dobrotu, ale i radost?!
Grilovaná řepa je dobrá sama o sobě. Když ji ale předem obalíte v dobré slanince a na závěr pokapete sladkokyselým dresinkem z medu a francouzské hořčice, povznesete se až k vrcholu samotné Eiffelovky!
Slané koláče jsou zkrátka fajn. K obědu, večeři, ale i pro návštěvu k vínku či pivu.
Jednodušší už to být nemůže, tak pojďte na mlsanou :-)
Pokud cestujete po Řecku nebo Turecku, určitě vinné listy znáte. A pokud ne, vyzkoušejte si je podle mého receptu.
Hledáte recept na rychlou a osvěžující pomazánku? Zkuste tuhle.
Švestky právě dozrávají, tak to nepropásněte! Geniální koláč, na který nepotřebujete váhu, je připravený za deset minut ;-)
Ani moje babička nechtěla stát dvě hodiny u plotny, když bylo tak krásně, jako třeba dneska. Ale poradila si.
Jestli máte rádi červenou řepu a obejdete se bez masa, bude vám chutnat.
Čokoholky, čokoholici, zbystřete!!! Intenzivní chuť čokolády, která se rozplývá na jazyku je pro vás to pravé ořechové, tedy čokoládové. Hotovo za patnáct minut a pak už jen muka, než směs v mrazáku získá tu správnou konzistenci ;-)
Dezert, který je ideální do letních dní.
Těsto je univerzální, krásně se s ním pracuje a můžeme je použít na jakékoli další koláče, slané i sladké i pro malé slané košíčky s libovolnou náplní. Pokud chceme, použijeme listové těsto, ale tohle je lepší, fakt.
A jak to celé vzniklo? Zbyla nějaká zeleninka z víkendové grilovačky a takhle to dopadlo.
Kdo má rád vůni a chuť uzené papriky, určitě si pochutná na této polévce.
Smažené patronky podáváme ke smetanovým polévkám. Skvěle se však hodí také k jídlům, ke kterým se podávají krokety.
Lasagne můžete upéct na tisíc způsobů, třeba vám budou chutnat zrovna tyto.
Pokud nemusíte hořčici, použijte třeba kari koření. Celerovou bulvu lze nahradit řapíkatým celerem.
Houstičky můžeme i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Pak chutnají jako čerstvě upečené.
Podáváme jako chuťovku k vínu, ale i jako večeři se zeleninovým salátem.
Výborná je se lžící zakysané smetany....
Máte doma přebytek dýně a nevíte co s ní? Vyzkoušejte tento recept na skvělý vláčný moučník se sušeným ovocem a ořechy.
Vyzkoušejte recept na závin s neobvyklými kombinacemi. Jedná se o kombinaci piva a zelí a přitom se jedná o sladkou chuť.
Vyzkoušejte recept na skvělý krupicový dezert. Nejlépe chutná, když je pořádně vychlazený.
Máte rádi kávu a karamel? Vyzkoušejte tento recept a upečte si skvělý moučník, který si skvěle vychutnáte k čemu jinému než ke kávě.
Podáváme s pečenými bramborami, rýží nebo i hranolkami.
Žába v díře, recept který není až zas tak velkou neznámou.
Zdravá pohanka nesmí ve vaši kuchyni rozhodně chybět.
Máte rádi brambory a už jste vyčerpaly všechny nápady, jak je připravit? Vyzkoušejte tento recept.
Daniela vaří opravdu ráda. V létě se přihlásila do "Velké sýrové soutěže", kterou spolu s iReceptářem vyhlásilo litoměřické výstaviště.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI