jméno a příjmení | Jana Chotová |
znamení | rak |
koníčky | Miluju pečení, vaření, mlsání, hudbu a mojí velkou rodinu včetně dvou líných kocourů. |
sny a cíle | Největším snem je pro mě vlastní výrobna na dorty a další pečené dobroty. |
Foto: fotograf Jakub Sodomka
Celé to začalo mojí láskou k pečení. Peču ráda a často. Jsem však hlava děravá a proto jsem vždycky už druhý den nevěděla, co všechno jsem “do toho sakra dala”. A tak jsem si vytvořila blog, který sloužil jako soukromá “kuchařka”a úložiště receptů.
Když za mnou pak přišla některá z kamarádek a prosila mě o recept na “ten výbornej koláč”, co jsem minule přinesla, dala jsem jí místo receptu odkaz na blog.
A čím častěji se to stávalo, tím větší radost mi dělalo se o recepty dělit. Proto jsem se jednoho večera rozhodla, že svůj blog posunu dál a pustím ho do světa.
Caprese určitě znáte. Rajčata s mozzarelou, bazalkou a olivovým olejem.
Recept je postaven na základech královské bábovky, kterou jsem našla v kuchařce mojí babičky. Je vláčná, lehce sladká a krásně v ní křupou mandle. Nezapomeňte poprášit moučkovým cukrem – nejlépe s vanilkou.
Když jsem se v týdnu dívala na jeden díl pořadu Prostřeno!, se zděšením jsem zjistila, že se pořád najde spousta lidí, kteří neznají cheesecake. Soutěžící ho četli jako “chéze cáke, čís kou, číze kůký, šozé kaké…” a představovali si zmrzlinu s polevou, sýrové sušenky a jiné dobroty, které s cheesecakem nemají nic společného.
Tento franouzský slaný koláč (čti “kyš”) se hodí k snídani, svačině, obědu i večeři. Je výborný teplý i studený a dá se dělat na milion způsobů. Já ho tentokrát dělala s pórkem a houbami.
Opilé koláčky jsme měli na narozeninové oslavě a slavily obrovský úspěch. Je to přesně ten druh mlsání, kdy si vezmete jednou a nemůžete přestat, dokud jsou před vámi.
Tyto košíčky vám naprosto učarují. Aspoň u mě se tak stalo. Kombinace křehkého lineckého těsta, jemného mandlového krému a šťavnatého ovoce je naprosto neodolatelná.
Žampionové miniquiche jsou super na zobání doma u televize i jako sváča na výlet. Jdou také připravit klasicky jako velký koláč, ale sami uznáte, že těmto malým koláčkům prostě nejde odolat.
Chuť hráškového quiche mi připomíná nádivku, jaro a velikonoce. Pojďte si zpříjemnit studené podzimní dny vzpomínkou na jarní sílící sluníčko.
Levandule je pro mě jedna z nejkrásnějších a nejvoňavějších květin. Připomíná mi dovolenou u moře i horké letní dny, když zrovna není hezky. Teď je ale pořádné vedro a levandulové muffiny by proto mohly být ideálním dezertem. Nejsou příliš sladké a nádherně voní.
Makronky jsou moje srdcová záležitost. Ať je ochutnám kdekoliv, vzpomenu si na Paříž, kde jsem se s nimi seznámila. Dneska jsem se rozhodla vyzkoušet je doma – s borůvkovou příchutí.
Pomerančový dort, který chutná doopravdy po pomerančích. Inspiraci jsem našla v Apetitu. Jestli ho jednou upečete, věřte, že ne naposledy!
Také míváte v létě přebytek rybízu ze zahrady? Upečte rybízový makovec. Mile mě překvapil, ačkoliv nejsem velkým milovníkem máku ani černého rybízu.
Bábovičky jsou fajn na cesty, kde přijde vhod domácí sváča a není čas na krájení velkých bábovek. Jestli jste ale fanoušci klasického bábovkového tvaru, můžete těsto samozřejmě nalít do velké formy a proložit Nutellou.
Aby byly muffiny nadýchané jako obláčky, to je základ. A aby se to povedlo, stačí dodržet pár základních pravidel. Sepsala jsem je pro vás do deseti bodů.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI