jméno a příjmení | Lucie Kříbalová |
znamení | štír |
koníčky |
rodina, vaření a pečení, příroda, esoterika |
sny a cíle |
Hlavně zdravá a šťastná rodina, která společně tráví více času. A hned potom je mým snem vééélikánská kuchyň, do které se mi vejdou všechny moje nezbytné vařící doplňky. |
Jmenuji se Lucie, je mi 31 let a jsem na rodičovské s dvouletou cácorkou Emčou, která je náš malý velký zázrak. Hlavně kvůli ní jsem se začala více zajímat o složení potravin a zdravější vaření. Dříve, s náročnou prací, nebylo na vaření tolik času ani chuti. Až teprve když jsem zůstala doma s malou, začala jsem více přemýšlet o tom, jak a co jíme a jaký základ bych chtěla do budoucna malé dát. Takže jsme začali s partnerem hlavně u sebe a většinou se nám to i daří, teda alespoň doma. Od nesmělých začátků jsem se posunula k experimentování s novými druhy potravin a jejich kombinacemi a to ve mně probudilo vášeň pro vaření, o které jsem předtím neměla ani tušení. Nejradši mám, když můžu nakoupit, co se mi zrovna líbí a praští mě do oka a až doma vymýšlím, co ze surovin vytvořím. Často tak totiž vznikne něco nečekaného. Mým největším štěstím je, že mám doma vděčné strávníky, kteří si nestěžují a sní s nadšením všechno, co jim předložím. A když se na mě dcerka podívá po prvním soustu se slovem „mňamka“, je to pro mě ta největší odměna a motivace, která mě žene dál. Za to, kde nyní sem, (ať už s vařením nebo focením), vděčím hlavně holkám ze skupiny „Vaříme malým dětem“, která je mi velkou inspirací a místem, kde se cítím dobře a „mezi svými“.
Po dlouhé době se zase sešla dobrá konstelace - nápad, světlo a chuť vařit. Tak jsem si řekla, že toho využiju a přinesu vám tip na rychlý a chutný oběd nebo večeři.
Moje milovaná bylinková zahrádka jede na plný plyn, k tomu nová škrabka na zeleninové nudličky a výborná brynza. Výsledek vidíte na obrázku. Svěží, rychlé a lehké skoro letní jídlo. Pro masožravce přihoďte nějaký steak nebo kuřecí plátek a o večeři je postaráno. Nechte si chutnat!
Možná vám také po Velikonocích přijde vhod i nějaký lehčí recept, ve kterém zároveň zužitkujete přebytečnou vajíčkovou nadílku.
Dokonalé a voňavé sváteční jídlo aneb voláme jaro!
Ráda bych se s vámi podělila o recept na tento lehký oběd nebo večeři, kterou si můžete dopřát bez výčitek. A pokud vás teď v zimě nelákají studené salty, je toto skvělá alternativa, jak se zahřát a pochutnat si.
Indickou kuchyni jsem si vážně zamilovala, a tak ji občas připravuji i doma. Ve spojení s domácím jehněčím masem je to zkrátka hřejivá balada.
Je to vlastně něco mezi koláčem, cheesecakem a tvarožníkem. A teď si vyberte (smích). Každopádně je to velká dobrota, kterou jsme s dcerkou vyráběly pro tatínka k svátku.
Po dlouhé době je zase prostor pro moje oblíbené vaření, a to je improvizace z lednicových zbytků. Dcera prohlásila, že je to "moc výborné". A to je přesně to, co chcete u stolu slyšet.
Tento recept jsem dostala o kolegyně z práce a hned při prvním ochutnání jsem se do něj zamilovala. Je plný chutí, vůní a je prostě skvělý. Vyzkoušejte ho!
Jehněčí maso si buď oblíbíte, nebo zůstanete jeho celoživotním odpůrcem, čímž se myslím o mnoho ochudíte. U nás doma naštěstí patříme k té první skupině a jehněčí máme moc rádi. A když je navíc z domácích zdrojů, s láskou chované, není co řešit. Tento recept měl úspěch i u čtyřleté dcerky, která poslední dobou masu moc neholduje.
Pomalu pečená krůtí stehna bych nominovala na ideální, nejen předvánoční oběd. Dělá se sám, v jednom pekáčku a krásně provoní celý byt.
Jelikož máme od mojí milé kamarádky a kolegyně půlku domácího jehněte, zahájili jsme jeho zpracovávání klasikou, která se do tohoto větrného počasí více než hodí. A má to grády!
Vzhledem k dnešní návštěvě lékaře a omezenému výběru potravin v lednici, jsem musela vymyslet nějaký rychlý a lehčí oběd. Tento je určitě z kategorie "chutnám líp, než vypadám". Ale myslím, že by se vám v předvánočním shonu mohl hodit.
Jednoduchý, zdravý a moc dobrý salát, na kterém si nejen pochutnáte, ale zároveň splníte jednu ze dvou doporučených rybích dávek týdne. Navíc je rychle hotový, cože ocení především pracující.
V práci jsme trochu improvizovali a v rámci kurzu vaření, s klienty poskládali tento vydatný a zároveň zdravý a chutný salát. Hodí se třeba jako letní večeře, tak ho zkuste.
Poslední dobou není moc času na velké vyváření, a když už něco vytvořím, nestihnu vyfotit nebo není světlo. Dneska jsem si ale řekla, že dovolenou zakončíme efektně a vlastně zároveň i efektivně, protože za půl hodiny byl oběd na stole.
... aneb jednoduchá snídaně osamělé matky, kterou honí mlsná (smích).
Zdá se, že bacily, které nás posledních pár dní mučily, se pomalu dávají na ústup. Začíná se nám vracet chuť k jídlu, tak jsme si s dcerou upekly tyto voňavé a vláčné muffiny.
Po dlouhé době u nás zase zavoněl oblíbený slaný koláč. Tentokrát jsem do něj využila suroviny, co jsem si přivezla z nákupu v Rakousku. A musím říct, že to je zatím nejlepší cheddar, co jsem ochutnala...
Z lednice už na mě delší dobu volal květák, tak jsem si řekla, že to chce nějakou hustou polévku na zahřátí. Navíc v talíři po mojí milované babičce zahřála dvojnásob.
Pokud vás už nudí klasické pečené kuře, zkuste překvapit touto netradiční úpravou a určitě nebudete litovat.
Taková příjemná a celkem rychlá zimní dobrot, která určitě zahřeje na těle i na duši.
U nás doma všichni marodí, ale jelikož už mi moje kuchyně tolik schází, pustila jsem se alespoň do výroby domácí paštik. Nadopovaná prášky a sotva lezoucí vám tedy nesu recept na výtečnou paštiku s vlašskými ořechy.
Hlásím se po téměř měsíční pauze, kterou jsem strávila aklimatizací na návrat z mateřské zpátky do zaměstnání. Tuto pomazánku jsme zkoušeli v práci s klienty a pro velký úspěch jsme si ji udělali i doma.
Dcerka začíná chodit do školky a mně zbývá posledních pár dní do návratu do práce. Takže si užívám klidná dopoledne po svém, a to v kuchyni (smích).
Někde na FB poletuje videorecept na tuhle dobrotu. Já jsem si ho trochu upravila a vyzkoušela po svém. Je to vážně dobrota, která se přesně hodí do tohoto mrazivého počasí.
Můj pomocník v kuchyni číslo jedna (když nepočítám dceru), měl dnes noční směnu. A opravdu se činil. Hned jak jsem ráno vešla do kuchyně, linula se ke mně nebezpečně hříšná vůně. Vydržet do oběda si vyžádalo poslední zbytky mojí vůle (smích).
Pozn.: Možná je to hřích, připravovat kančí hřbet takto. Slušela by mu určitě hlavně minutková úprava. My to ale takto milujeme a dá si s námi i tříletá dcera.
Včera jsem na předvánočním nákupu narazila na uzeného lososa za celkem rozumnou cenu, tak jsem si řekla, že se trochu rozmazlíme. Co vám budu povídat, dlouho se u nás neohřál.
Pomazánek není nikdy dost a u nás jsou navíc dost oblíbené. Já už jsem pomýšlela na silvestrovské oslavy a tak jsem zkusila vytvořit pomazánku z tohoto "voňavého" sýra.
Včera jsme měly "slezinu" s holkama z práce a já je chtěla něčím potěšit. A jelikož je hostitelka opravdu úžasná přes sladké pečení, ani jsem jí nezkoušela konkurovat a vrhla jsem se na pečení těchto tyčinek. Všichni je chválili, což mi udělalo opravdu radost.
Tohle jsou opravdové, voňavé rybí hody. Odolal by snad jen zarytý odpůrce ryb. My jsme si tedy smlsli všichni, včetně dcerky.
Ano, zní to trochu úsměvně, ale já chtěla vytvořit verzi, kterou by si mohla dát i naše tříleťačka. Jinak fazole jsou moje nejméně oblíbená luštěnina, ale tohle je opravdu veliká dobrota. V této podobě je vezmu na milost kdykoli (smích).
Všemožné pomazánky jsou u nás oblíbenou snídaní nebo i večeří, a protože nemáme rádi nudu (a to ani v jídle), snažím se vymýšlet stále nějaké nové kombinace. Tentokrát bylo třeba zpracovat přezrálé avokádo, takže vznikla tato pomazánka.
Tenhle moučník vznikl vlastně náhodou jako taková znouzectnost, když bylo třeba zpracovat různé zbytky z lednice a špajzu. Nakonec ale mile překvapil a byl vítanou změnou k odpolední kávě.
Není žádnou novinkou, že ráda a často vařím v pomalém hrnci. Ale je pravda, že většinou pomalím hovězí nebo zvěřinu. Tentokrát jsem poprvé zkusila i vepřové a určitě v tom budu pokračovat. Při použití druhého stupně (HIGH) se dá oběd zvládnout i za dopoledne a nemusí se pomalit přes noc.
Máte rádi kořeněnou indickou kuchyni a hledáte něco, co zahřeje na duši i na těle? Pak určitě vyzkoušejte tuto lahodnou polévku. Jedla jí s chutí i moje tříletá dcerka.
Jednoduché, celkem rychlé a chutné jídlo, co dům dal. Zkuste ho taky.
V zeleninové bedýnce dorazila opravdu véééliká dýně Hokaido, tak jsem přemýšlela, jak využít alespoň část nějakým zajímavějším způsobem než je obligátní polévka. Nakonec z toho vznikly tyto dýňové placky s ricottou a šalvějí.
Dcerka vyrazila s taťkou na celé dopoledne do lesa, tak jsem pro ně chtěla nachystat nějaké překvapení. Tahle podzimní dobrota provoněla celý byt a nakonec jsem byla ráda, že jsem urvala dvě poslední muffiny na focení (smích).
Víte, co mě na tom vaření baví nejvíc? Že pořád objevuji nové a nové ingredience a přísady. Dalším objevem letošního podzimu je pro mě žlutá řepa. Oproti červené je trochu sladší a hlavně vám neobarví celou kuchyň a dítě (smích).
Kaštany kam se podíváš, aneb stále zpracováváme zásoby od dědečka z chalupy. Mimochodem kaštanová nádivka je prý britská vánoční specialita. Akorát nám k tomu chybí ten jejich obří krocan (smích).
U nás doma jsou dezerty do skleničky velmi oblíbené. A tohle je skvělá podzimní dobrota, která se u vás určitě dlouho neohřeje (smích).
Původně jsem měla v plánu zapečenou pohanku, se kterou mě inspirovala kolegyně ze skupiny Vaříme malým dětem. Ale když na mě z nového pytlíku pohanky vykoukl potravinový mol, letělo vše do koše a nastoupila improvizace. Všem nám moc chutnalo, tak se s vámi ráda podělím o recept.
Řekla jsem našemu dědovi, jestli by nám nenasbíral na chalupě pár kaštanů. Čekala na nás plná líska a mě z toho asi taky brzo lískne (smích). Včera jsem při loupání nadávala celé odpoledne, ale dneska vím, že to stálo za to!
Hodí se jako sváča do ručky, pohoštění pro návštěvu nebo i jako chuťovka na večerní mlsání. Jsou výborné teplé i studené.
U nás dnes po hodně dlouhé době sladký oběd. Škoda, že se nedá přenést ta úžasná vůně...
Dnešní pošmourný den potřeboval trochu rozsvítit a to se myslím povedlo skvěle...
Víkendový oběd jak se patří. A zároveň takový malý pozdrav přímo z lesa od našeho známého myslivce. Masíčko, dělané v pomalém hrnci, je prostě dokonalé.
Trocha slunné Itálie neuškodí, když nám už začal ten podzim. Doma jsme se jen oblizovali a absence masa si dcera ani nevšimla (smích).
Dítě je u babičky a maminka má pré (smích). Na falafel jsem se chystala už opravdu hodně dlouho, ale pořád nějak nebyla správná konstelace. Teď už vím, že ho budu dělat častěji, je to totiž velká dobrota.
Tak už nás podzim přece jen dostihl... A mně se do ruky dostala toskánská kapusta a navíc jsem měla zbytek dýně, který volal po zpracování. Krémové polévky jsou u nás sázkou na jistotu a nejinak tomu bylo i dnes. Pokud jde o tuto kapustu, určitě musím všem doporučit. Je nadupaná vitamíny, minerály, má vysoký obsah vlákniny a chrání buňky před volnými radikály.
Dalším zeleninovým objevem letošní sezóny je pro mě ačokča neboli divoká okurka. Chutná jako okurkohrášek a vypadá jako minipaprika (smích). V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak. Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze. Tak proč jí nezkusit rovnou do salátu?
Znáte ty dny, kdy máte navařeno z předchozího dne a tak se radujete, že nemusíte do kuchyně ani vkročit? U nás to většinou skončí tím, že když konečně nemusím vařit, tak vlastně chci (smích). V tomto případě tedy péct
Pečená stehýnka jsou klasika, ale chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou úpravu. Spojení domácího medu od kamarádky včelařky a česneku z babiččiny zahrádky se ukázalo jako skvělá volba.
Dnes jsem od rána spřádala představu na nějaký lehčí letní obídek, u kterého nebudu muset dlouho stát. Žádné maso v dohledu nebylo, až na konzervu tuňáka, tak jsem to zkusila. No, skoro na mě nezbylo (smích).
Tak trochu jsem se obávala, co na dnešní oběd řeknou ti moji strávníci. Ale obavy byly zbytečné, malá si mlaskala a ani nedutala a velkej říkal, že to bylo výborný. Tak asi úspěch.
Tato pomazánka je u nás stálicí už několik let. I když původní složení nebylo zdaleka tak zdravé. Já jsem si jí trochu upravila, někdy přidám něco navíc nebo něco, co je nutné aktuálně spotřebovat. Ale pevný základ zůstává.
K tomuto počinu mě inspirovala jedna moje vařící kolegyně ze skupiny Vaříme malým dětem. Její fotka mi nedala spát a tak jsem zeleninové ragú zkusila také. A určitě ne naposledy. Z čerstvé zeleniny z babiččiny zahrádky je to prostě bomba.
Nedělní oběd jak se patří, pěkně vypečený (smích). Navíc s novinkou v mojí kuchyni a to patizonem. Pro ty, kdo ho jedí poprvé (jako já), je to druh dýně, ale mě připadá jako by to byl kříženec dýně a cukety. I použití je podobné, takže fantazii se meze nekladou.
Zbyl nám od včera uvařený kuskus, o který už nikdo nestál. Tak jsem ho zužitkovala k večeři v podobě zeleninového salátu se semínky. A tahle porce energie mi po hodince na tenisovém kurtu náramně bodla.
Co dodat? Kombinace chutí báječná, masíčko se rozsýpá a navíc se to všechno vykouzlilo přes noc, když jsem spala (smích).
Dnes je na řadě bezmasý oběd a zároveň je potřeba zpracovat zbytky zeleniny než zítra dorazí bedýnka s čerstvým obsahem. Není to žádná velká gastronomie, ale chutná rychlovka, která vám z krásného letního dne neukrojí zbytečně moc času.
Nemohla jsem vymyslet přílohu k dnešní rybce, až mě nakonec přepadla chuť na bramborový salát. Chtělo to ale nějakou lehčí verzi, tak jsem trochu zapátrala na netu a inspirovala se salátem od Dity P. No, oblizovali jsme se všichni až za ušima.
Měla jsem chuť na nějakou lehkou večeři a bylo už načase spotřebovat svazek mladé červené řepy, dokud je ještě svěží. Myslím, že řepa v kombinaci s křenem má svoje kouzlo a rozhodně stojí za to ochutnat.
Už nějakou chvíli mi v lednici "strašila" půlka dýně. Na polévku jsme v tomhle počasí nikdo chuť neměl, tak vznikla tato lehká pomazánka. Je to vítaná změna od zaběhlých klasik a potěší i hřejivou barvou.
Není to zrovna moc fotogenické jídlo, ale za to výborné. Kromě toho je to letní rychlovka, která vás bude stát asi půl hodinky času u sporáku.
Cukety, kam se podíváš... Taky to u vás poslední dobou tak vypadá? Jestli ano, můžete si je třeba zapéct a vykouzlit tak jednoduchý a chutný oběd. U nás tentokrát bez masa.
Tak tohle je můj soukromý objev roku. Nikdy bych nevěřila, jak luxusně mohou chutnat mladé křupavé cuketky oproti těm velkým vodnatým obludám (smích). Každopádně tenhle salát tedy u nás rozhodně nebyl naposledy.
Konečně dorazila zeleninová bedýnka, třikrát hurá. A s ní i nový druh zeleniny do mojí kuchyně, a to kadeřávek neboli kadeřavá kapusta. V kadeřávku najdeme spousty vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny atd. Zkrátka a dobře je přímo nadupaný, zdraví prospěšnými látkami, navíc je v podstatě bez kalorií. Zkuste ho spolu se mnou třeba v této lahodné polévce.
Původně to mělo být obyčejné filé na másle s bramborami. Ale pak mi to přišlo nudné, tak jsem začala experimentovat. Výsledkem je veliká pochoutka, která zmizela, ani nevím jak (smích).
Dnes dcerka obědvala u babičky a to znamená jediné, buď smažený, houbový nebo kořeněný oběd (smích). Volba padla na třetí možnost. A věřte, že ani maso vám chybět nebude...
Když jsme dostali domácí jehněčí nohu, okamžitě mě napadla tato pochoutka a už jsem přemýšlela, jestli někde seženu originál irské pivo (nejsem zrovna znalec tohoto nápoje). Naštěstí už to asi není nic nedostupného, takže jsem se do toho s chutí pustila.
Dnes jsem se pustila do zpracovávání lednicových zbytků a to je, jak známo, nejlepší vaření (smích). A to se i potvrdilo, polévka je skvělá a i dcera snědla plný talíř.
Dneska to není žádné velké kulinářské umění, ale inspirace není nikdy dost. A pokud se vám v létě taky nechce moc vařit nebo nestíháte, je tohle ideální a přitom lehké a chutné jídlo.
Jestli někdo říká, že nemá rád ryby, tak nikdy nemohl jíst tohle... Chutnalo nám ještě o to víc, že jde o úlovek našeho šikovného taťky.
Kapusta je u nás buď dušená, nebo jako součást masových karbanátků, takže to chtělo nějakou změnu. Navíc jsem měla v plánu oběd bez masa, tak nakonec vzniklo tohle úplně jednoduché, ale výborné jídlo. Dcera se překvapivě oblizovala až za ušima a snědla vrchovatou misku.
To je tak, když dostanete tolik hlávkového salátu, že už nevíte, co s ním. Ale já jsem se s tím popasovala ráda a jako bonus jsem si ještě náramně pochutnala.
Zelený chřest prostě miluju. Mohla bych ho chroupat i jen tak, samotný. Ale to by se trochu prodražilo (smích). Takže vznikla tahle krásná letní dobrota
K uvaření tohoto oběda mi byly inspirací holky z Herbáře. A jelikož jsem neměla chuť na žádnou teplou přílohu a dítě obědvalo u babičky, tak vznikla tahle barevná dobrota.
Dnes máme vegetariánský oběd, ale na kráse ani chuti mu to určitě neubírá. Navíc jsem ho v 11 hodin vymyslela a servírovala ještě před polednem. No není to paráda?
Dnešní oběd byl opravdu chuťovým překvapením. Je to nejen tip, jak lze využít zbylou bramborovou kaši, ale i jak obměnit ohrané přílohy. My jsme si tedy moc pochutnali.
Není nic lepšího než ráno vstát, když se kuchyní line omamná vůně rozpadajícího se hovězího a vědět, že jen rychle doděláte přílohu a famózní oběd je hotov.
Nechápu, jak mně, milovnici pomazánek, mohla uniknout ta z lilku. Je to veliká dobrota a hlavně vítaná změna od všech ohraných klasik. A rozhodně chutná lépe než vypadá (smích).
Kdo odebíráte Zajíce v krabici, tak jistě víte, o čem je řeč. Proslulý "lemon curd" v nové a originální příchuti - marakuja. Je dokonalý…A v kombinaci s ricottou velmi lahodný a osvěžující. Zkuste ho taky.
Už jsme se nemohli dočkat, až začne houbařská sezóna, tak jsme si uvařili takový malý závdavek. Poprvé ochutnala i dcerka (29 měsíců) a moc jí šmakovalo.
Pomazánky jsou u nás častou a oblíbenou večeří. Ta dnešní byla taková rychlá improvizace z lednicových zbytků. A měla úspěch!
Klasika v lehce pozměněné a svěží podobě. Dcera si nadšeně přidávala a já jsem měla radost, že jsem tak šikovně zamaskovala řepu.
Dnešní oběd byl tak trochu vzpomínkou na školní jídelny, jelikož tam jsem asi pštrosí vejce jedla naposledy. Když jsem ho náhodou zahlédla někde na obrázku, hned jsem se rozhodla, že oživím vzpomínky.
Po hodně dlouhé době byl u nás sladký oběd a musím tedy říct, že to stálo opravdu za to. Jednoduchá a řekla bych, že i zdravá mňamka pro děti i dospělé.
Dnes jsem měla chuť na něco ostřejšího a zároveň potřebovala zpracovat zbytky zeleniny. Tak jsem trochu zaimprovizovala a vznikla tahle pikantní lahodná dobrota. Začínám tu východní kuchyni a koření milovat čím dál víc.
Francouzské slané palačinky z pohankové mouky mám ve svém "playlistu" už pěkně dlouho. A tak když ve farmářské bedýnce dorazil čerstvý mangold a skvělá uzená mozzarella, měla jsem celkem jasno.
Další variace na zeleninový sosík (omáčku), která vás uspokojí chuťově, ale zároveň se po ní nebudete cítit těžce. Při použití čerstvých bylinek je to veliká dobrota. Dcerka snědla celou svojí porci a ještě žebrala od nás (smích).
Dnešní rybku jsem se opět snažila nějak ozvláštnit, aby nás nepřestala bavit. Zároveň je zapékání v troubě jednodušší a i zdravější způsob než smažení.
Plácla jsem se přes kapsu a pořídila si za studena lisovaný lněný olej. Kdo ho ještě neznáte, tak vězte, že je to prý zázrak, který léčí všemožné neduhy. Působí jako antioxidant, čistí střeva a cévy. Posiluje vlasy, kůži, nehty a má detoxikační vlastnosti. Pomáhá i při léčbě neplodnosti, snižuje hladinu cholesterolu a vysoký tlak. Není vhodný pro tepelnou úpravu, ale můžete ho použít do pomazánek, salátů, ale i sladkých dezertů. Nebo ho můžete užívat jen tak, na lžičku. Doporučuje se kombinovat s tvarohem nebo jinou čistou bílkovinou, protože tak se nejlépe využije jeho potenciál. Já jsem pro začátek zvolila pomazánku.
Ať žije pomalý hrnec! Večer to tam naházíte, ráno rozmixujete a můžete podávat. Navíc hovězí nebo zvěřina je po několika hodinách prostě dokonalá.
Přemýšlela jsem, co nám připravím na zub k dnešnímu hokeji. No...vlastně bych ho asi upekla stejně, takže to nebudu svádět na ty naše kluky šikovný. Tak URČITĚÉÉÉÉÉ (smích).
Pokud jde o mě, tak nejlepší způsob, jak upravit rybu je sůl, bylinky a citrónová šťáva. Ale někdy už je to trochu nuda a chce to změnu.
Postupem času už jsme si všichni zvykli na nezahušťované omáčky nebo ještě lépe řečeno - "samozahušťované". Vůbec nám klasická jíška nechybí, tu si užijeme jednou za čas u babiček a stačí to.
Jelikož jsem dneska upekla čerstvý chlebík, chtělo to i nějakou pomazánku. V lednici čekal na zužitkování zbytek cizrny v plechovce, takže se vybízela tradiční cizrnová pomazánka - hummus. Já jsem ale chtěla, aby si s námi dala i dvouletá dcera, tak jsem trochu improvizovala. Musím říct, že pokud jde o luštěninové pomazánky, tak toto byla asi zatím nejlepší, kterou jsem dělala. Snad bude chutnat i vám.
Červená řepa obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků. S hovězím masem tvoří velmi chutnou kombinaci a navíc dodá sekané svěží barvu i chuť. Vyzkoušejte ji také.
Miluju rychlíky, co dům dal, kdy je do půl hodiny jídlo na stole. Tak tomu bylo i dnes, přesto si všichni náramně pochutnali.
Pomazánky jsou u nás velmi oblíbenou a častou večeří, tak je potřeba stále objevovat nové chutě a kombinace. Tentokrát mi zbyla polovina květáku, tak jsem to zkusila. Je to dobrota.
Kdo by kupoval ty rádoby paštiky z obchodu, pochybného vzezření a ještě pochybnějšího složení, když si může doma udělat dobrotu, která se s tou kupovanou nedá srovnat. Je to rychlovka, která je levná a chuťově někde úplně jinde. Vyzkoušejte a nebudete litovat.
Dnes odpoledne u nás sněžilo, tak jsme si udělali malý tropický výlet. Kromě toho jsem v kuchyni vyzkoušela rovnou dvě novinky. Tou první je papája. Ovoce, které mimo jiné podporuje trávení a působí protizánětlivě. A druhou novinkou je xylitol - sladidlo, získávané z březové kůry, které je ovšem až o 40% méně kalorické než normální cukr.
Barvení pomocí zeleného čaje Matcha už mi nějakou dobu leží v hlavě. Nejprve jsem zkoušela obarvit mrkvové těsto, ale to se moc nepodařilo. Zato tento druhý pokus, myslím, vyšel více než dobře.
Mám vážně slabou vůli…Říkala jsem, že nebudu NIC péct. Ale pak jsem dostala od mamky krásné jahody a v lednici se navíc krčily dva tvarohy, takže to si přímo říkalo o kombinaci (smích).
A zase ty bedýnky...Salát Lollo Rosso jsem nikdy nejedla a ani o něm neslyšela. Tyhle výzvy zkrátka miluju nejvíc. Je to trochu ostřejší, ale vynikající a lehká večeře.
Mořského vlka neboli Mořčáka evropského jsem dneska potkala poprvé a hned mě zaujal. Takže jsem ho vyměnila za obligátního pstruha a vyzkoušela tak zase něco nového.
Tak tahle zvěř se u nás doma ještě nikdy nevyskytla. Poprvé jsem zkusila objednat z farmářských bedýnek a byla to výtečná a vítaná změna. Z pomalého hrnce se masíčko jen rozsýpá.
A je tu další souboj s mojí nejméně oblíbenou luštěninou. Tentokrát je to, mně úplně neznámá, fazole Pinto. A musím říct, že výsledek je opět 1:0 pro fazole. Pomazánka je výborná a v kombinaci s kváskovým chlebíkem je to opravdu lahoda veliká.
Dnešní oběd se nesl ve znamení zpracování zbytků z lednice i spíže. Přesto ale vznikla veliká dobrota, na které jsme si s dcerou opravdu pochutnaly.
Nedávno jsem něco podobného poprvé ochutnala v jednom fast foodu a řekla jsem si, že by to určitě šlo trochu kvalitněji a přesně podle našich chutí. Tak jsem se do toho pustila a výsledek byl mnohem lepší než ve zmiňovaném rychlém občerstvení.
Dnešní oběd předčil všechna očekávání, všichni se jen oblizovali...
To už tu dlouho nebylo…Od prarodičů z chalupy jsme si dovezli nějaké ty přírodní poklady. Takže je tu další variace na slaný koláč neboli "kyš", tentokrát v úpravě s trochou svěží jarní zeleně.
Pokud nemáte možnost natrhat si medvědí česnek a je vám líto, že se neúčastníte "medvědí mánie", pojďte si spolu se mnou, udělat pesto z mladých kopřiv. Mladé kopřivy obsahují doslova koktejl vitamínů, minerálů a železa. Podporují krvetvorbu a látkovou výměnu, urychlují hojení ran a regenerují pokožku.
Na rodinnou sešlost jsem chtěla připravit něco trochu reprezentativního, tak jsem vsadila na jistotu v podobě čokoládového krému. No, a protože jsem opět dělala ořechové mléko, využila jsem rovnou i zbytky.
Pravou cibulačku jsem ochutnala jen párkrát ve francouzské restauraci. Takže když se u nás doma objevilo kvalitní bílé víno a navíc ještě spousta cibule z farmářské bedýnky, bylo jasno.
Dnes jsem chtěla vařit bez masa a zároveň použít zbytkové zásoby z lednice. Trochu jsem se obávala, co na oběd řekne moje supermasová dcera (smích). Ale kupodivu ochutnala a se spokojeným brbláním "masíčko, masíčko", snědla celou misku.
První pokus o pečení pro všechny alergiky. Je to taková mimifriendly svačinka, pro dospěláky málo sladká. Ale dcerka to nadšeně baští.
Dnes jsem měla chuť na něco lehkého a také jsem chtěla využít krásné zeleniny, která nám přišla ze Světa bedýnek. A tak nakonec vzniklo toto jídlo. Myslela jsem si, že k lososovi nemůže být lepší příloha než brambor nebo kaše. Ovšem tato voňavá zeleninová směs k němu ladí naprosto dokonale.
Kebab na špejli už jsem plánovala nějakou dobu, takže když jsme si přivezli z ovčí farmy mleté jehněčí, bylo rozhodnuto. Trochu nás to katapultovalo do parného léta a období zahradních grilovaček.
Na Velikonoční pondělí to chtělo něco speciálního, svátečního a jarního, takže jsem se rozhodla poprvé připravit kachní prsa. Červené víno ve spojení s kachnou je už takový evergreen, tak jsem schválně zkusila bílé a byla to také výborná kombinace.
Na Zelený čtvrtek to chtělo něco stylového, a když už jsme nestihli zelené jídlo k obědu, tak alespoň v podobě mlsání na večer.
Pro děti to moc není, ale rodičové si určitě pochutnají. Navíc v dnešním deštivém počasí tato polévka pěkně zahřeje a nakopne.
Další novinkou, kterou jsem chtěla už nějakou dobu vyzkoušet, jsou tapiokové perly. Tapioka je škrob z kořene rostliny maniok. Obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je zdrojem železa, kyseliny listové, vitamínu B, omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Navíc neobsahuje lepek. Je to příjemná a chutná změna od klasického pudinku, jak ho všichni známe.
Dnes je k večeři další variace na francouzský slaný koláč - quiche. Díky tomu, že se dají měnit nejen ingredience na náplň, ale i těsto, je tento koláč pokaždé jedinečný.
Dneska jsem splnila přání mého drahého a k večeři byly vafle. A jelikož se mi dostala do ruky další nová potravina v podobě banánové mouky, tak se mi to i celkem hodilo na další hokus pokus.
Kozí sýr je přesně z té kategorie potravin, které buď nesnášíte a nebo milujete. Já jsem ten druhý případ. A v kombinaci s domácím slunečnicovým chlebíkem je to dokonalost sama.
V minulém životě jsem určitě musela být Indka. Zajímá mě jejich kultura, láká jejich země a miluju i indické jídlo, plné chutí a vůní. Až donedávna jsem ho pouze občas ochutnala v restauraci, ale pak jsem si pořídila všemožná koření a začala experimentovat i doma. Myslím, že tohle byl výborný výsledek.
Až na pár výjimek nekupujeme vůbec ochucené jogurty a tvarohy. Raději si je vyrábíme doma, protože jsou lepší, levnější a většinou i zdravější.
Muffiny už u nás tak nějak zdomácněly. Jsou rychlé, dobré a dají se bez problémů přenášet. Což se hodí na návštěvu i na výlet.
Dnešní oběd byl ve znamení zpracování zbytků. Vařená rýže, kterou už nikdo nechtěl, se za chvíli proměnila v pochoutku, o kterou jsme se s dcerkou málem popraly (smích).
Aneb česnekovka trochu jinak a zdravěji. Není asi žádná novinka, že se běžně česnekové jednohubky zdobí vlašskými ořechy. Ale nikdy mě nenapadlo, dát je dovnitř do pomazánky. Až když mi zbyla drť po výrobě rostlinného mléka. A je to příjemná změna.
A zase ten quiche…Vážně jsem si ho oblíbila a baví mě zkoušet, co "snese". Tentokrát, řekla bych, na středomořský způsob.
Po dlouhé době jsem koupila vepřové maso a přemýšlela jsem, jak bychom si na něm nejvíc pochutnali. Pak jsem otevřela ledničku a uviděla půlku fenyklu a cuketu, která už potřebovala nutně zpracovat. K tomu otevřená láhev vína. No, některé recepty se zkrátka tvoří úplně sami (smích).
Na ty už jsem měla spadeno hodně dlouho. A v tomhle pošmourném počasí rozhodně zvednou náladu, a to nejen zarytým čokoholikům. Přitom to zase až takový hřích není, je totiž úplně bez mouky.
Dnes mi opět zbyla drť po výrobě kokosového mléka. Navíc v tomhle počasí je pečení sušenek ideální program, jak pro mě, tak i pro dcerku. Užily jsme si to a ještě jsme si pochutnaly.
Po prodlouženém víkendu mimo kuchyň a s naprosto nekontrolovaným jídelníčkem (smích) už jsem se opravdu těšila na něco lehkého a bezmasého. Takže moje první rande s quinoou je tu a dopadlo, řekla bych, nad očekávání a všichni jsme si moc pochutnali.
Znáte takové ty sýrové tyčky ze supermarketu, v plastové krabičce? Jsou moc dobré, ale plné palmového oleje a navíc dost drahé. Pokusila jsem se je napodobit doma a myslím, že se to docela povedlo.
Zachtělo se mi po dlouhé době experimentovat s mými zásobami mouky. Navíc jsem si z nákupů v Rakousku dovezla vynikající švýcarský polotvrdý sýr Raclette, takže slaný koláč mě napadl hned jako první. Hodí se k večeři, na mlsání k televizi i jako pohoštění pro přátele, co si nepotrpí na sladké.
Tuhle polévku už jsem chtěla nějakou dobu vyzkoušet a z fenyklem mám vlastně úplnou premiéru. Inspiraci jsem čerpala od Jamieho Olivera a to nikdy nedopadne špatně...
Sladký oběd je u nás tak jednou za měsíc, možná ani to ne. Ale zbylo mi ještě kaštanové pyré ze Zajíců v krabici, tak jsem si řekla, že se bude s hruškami a skořicí určitě skvěle doplňovat. A nemýlila jsem se. Snad bude chutnat i vám.
Tahle ryba se na našem jídelníčku zabydlela celkem rychle. A směle říkám, že bych jí kolikrát klidně vyměnila za flák masa. Ač bych tomu nikdy dřív sama nevěřila. Dcerka naštěstí od začátku veškeré ryby miluje a o to je to jednodušší.
Pomazánky u nás frčí na tisíc a jeden způsob, těm luštěninovým ale teprve přicházím na chuť. A je to příjemná a chutná změna.
Tuhle omáčku jsem měla jen jednou v životě a od té doby jsem jí vždycky chtěla zkusit uvařit doma. Takže když jsem konečně sehnala šípkovou zavařeninu, nebylo proč váhat. Všichni jsme si opravdu pochutnali.
K dnešnímu pečení přispěly dvě skutečnosti. První je ta, že jsem dělala domácí mandlové mléko a bylo potřeba využít vše beze zbytku. A druhá, že jdeme odpoledne s malou navštívit kamarádku, tak ať nepřijdeme s prázdnou.
V tomhle pochmurném, deštivém počasí to chtělo něco na posílení imunity a povzbuzení ducha. A přesně to všechno vám dodá hlíva ústřičná. Zázračná houba, která působí blahodárně na celý lidský organismus. My jsme si jí připravili na asijský způsob.
Tak jsem se také nechala strhnout a vyzkoušela "Zajíce v krabici". V únorovém balení se, mimo jiné, objevilo také kaštanové pyré. Nemohla jsem se rozhodnout, jestli ho zkusit naslano nebo nasladko, tak jsem použila jen půlku a bude oboje. Chuť je velmi zajímavá a netuším, k čemu bych jí přirovnala. Ale je to dobrota.
Dnešní oběd se nese ve znamení dojídání zásob, ale na chuti mu to vůbec neubírá. Moje malá dcerka, která miluje ryby a veškeré maso, přiběhla k obědu s radostným výkřikem „matíčko“ (masíčko) a to mi hned zvedlo náladu.
Dneska máme bezmasý den a to je vždycky tak trochu výzva. My jsme totiž rodina velmi masožravá, takže to musí stát za to. Dospělákům jsem podávala s dipem ze zakysané smetany a zelené kari pasty.
Konečně jsem je sehnala, to bylo radosti! Jestli jste ještě nikdy neochutnali topinambury (stejně jako já), určitě to napravte. Polévka je zdravá, lahodná a moc dobrá.
Toto koření se u mě v kuchyni objevilo úplně poprvé, takže co lepšího se dá vymyslet než šafránové risotto.
Včera mě honila mlsná a z lednice na mě mrkala máslová dýně, takže bylo rozhodnuto. Pročetla jsem na netu asi patnáct receptů na různé dýňové koláče, muffiny, bábovky apod. Ale zjistila jsem, že na žádný nemám všechny suroviny a taky málo vajec. Takže jsem si recept tak nějak vymyslela. Bylo to napětí až do poslední chvíle, protože kdo mě zná, tak ví, že ještě před dvěma lety jsem neupekla ani bábovku. Ale dílo se zdařilo a je to příjemně vláčná dobrota.
Tak jsem se i já konečně odhodlala a zapojila se do soutěže "Asie pro děti". A přestože indickou kuchyni přímo miluju, nikdy jsem se neodvážila jí uvařit doma. Musím konstatovat, že to byla opravdu veliká chyba. S kořením jsem byla opatrná, takže si dala i moje dvouletá dcera a moc jí chutnalo.
Fazole jsou moje osobní výzva, nikdy jsem jim moc nepřišla na chuť. Ale taky jsem nikdy netušila, kolik druhů, barev a tvarů fazolí existuje. Takže pro začátek jsem si moc pochutnala na pomazánce. Snad si pochutnáte i vy.
Dneska to chtělo něco speciálního. Máme sedmileté výročí s drahým, takže o důvod víc si trochu zamlsat. Sedmička je moje šťastné číslo, tak uvidíme, co nám přinese.
V tomhle pošmourném počasí se nám zastesklo po prosluněném Řecku, tak jsme si udělali MUSAKU. V odlehčené verzi s krůtím mletým masem a bešamelem bez mouky.
Tenhle salát má pro mě speciální citovou hodnotu. Bylo to totiž první jídlo, které pro mě "uvařil" můj drahý před mnoha lety. Vždycky jsme si ho udělali ohromný kotel a jedli ho tři dny. Od té doby prošel pár úpravami do zdravější verze, ale kouzlo si zachoval stále.
U nás jsou krémové mixované polévky prostě nejoblíbenější. Schováte do nich, co potřebujete, zděláte zbytky zeleniny a ještě si pochutnáte. A to se vyplatí.
Dneska jsem se pustila do velmi odvážného experimentu, alespoň pro mě. Kdo ujíždí na výrobě domácích rostlinných mlék jako já, tak ví, že nakonec vždycky dojde na otázku "Co zase s tou drtí?" Takže vznikla Hovězí slunečnicová sekaná.
Quiché - já ho prostě miluju! Můžete do něj naplácat skoro cokoli, a když jsou to suroviny, které máte rádi, nikdy nebudete zklamaní.
Tyto krásné silikonové formičky mám už několik měsíců, ale pořád na ně nějak nepřišla řada. Hlavně kvůli přemíře vánočního cukroví. Tak mě napadlo, vyzkoušet ve slané variantě a vůbec to nebyl špatný nápad.
V tomto mrazivém počasí to chtělo něco, co zahřeje už od pohledu a proto vznikla tato zeleninová polévka. Pochutnali jsme si na ní celá rodina a vy si, doufám, pochutnáte taky.
Když se mi dostala do rukou brynza z ovčí farmy, tak nemohlo vzniknout nic jiného než tahle dobrota.A protože je receptů na halušky asi tisíc, vzala jsem si inspiraci od "Kluků v akci".
Pribináček je náš nejoblíbenější skleničkový dezert a to nejen proto, že má asi tisíc možných variací, ale hlavně proto, že je to prostě osvědčená dobrota.
Když si chceme pochutnat na něčem bezmasém, hodně často to skončí u nějakých placek. Tentokrát květákové trochu netradičně.
Můj čokoholik se tetelí blahem, jelikož krém na tartaletkách je prostě nebeský.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI