Lucie Kříbalová

Lucie Kříbalová zpět

jméno a příjmení Lucie Kříbalová
znamení štír   
koníčky

rodina, vaření a pečení, příroda, esoterika

sny a cíle

Hlavně zdravá a šťastná rodina, která společně tráví více času. A hned potom je mým snem vééélikánská kuchyň, do které se mi vejdou všechny moje nezbytné vařící doplňky.

Jmenuji se Lucie, je mi 31 let a jsem na rodičovské s dvouletou cácorkou Emčou, která je náš malý velký zázrak. Hlavně kvůli ní jsem se začala více zajímat o složení potravin a zdravější vaření. Dříve, s náročnou prací, nebylo na vaření tolik času ani chuti. Až teprve když jsem zůstala doma s malou, začala jsem více přemýšlet o tom, jak a co jíme a jaký základ bych chtěla do budoucna malé dát. Takže jsme začali s partnerem hlavně u sebe a většinou se nám to i daří, teda alespoň doma. Od nesmělých začátků jsem se posunula k experimentování s novými druhy potravin a jejich kombinacemi a to ve mně probudilo vášeň pro vaření, o které jsem předtím neměla ani tušení. Nejradši mám, když můžu nakoupit, co se mi zrovna líbí a praští mě do oka a až doma vymýšlím, co ze surovin vytvořím. Často tak totiž vznikne něco nečekaného. Mým největším štěstím je, že mám doma vděčné strávníky, kteří si nestěžují a sní s nadšením všechno, co jim předložím. A když se na mě dcerka podívá po prvním soustu se slovem „mňamka“, je to pro mě ta největší odměna a motivace, která mě žene dál. Za to, kde nyní sem, (ať už s vařením nebo focením), vděčím hlavně holkám ze skupiny „Vaříme malým dětem“, která je mi velkou inspirací a místem, kde se cítím dobře a „mezi svými“.

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Červená čočka s koprem a uzeným lososem

Červená čočka s koprem a uzeným lososem

Po dlouhé době se zase sešla dobrá konstelace - nápad, světlo a chuť vařit. Tak jsem si řekla, že toho využiju a přinesu vám tip na rychlý a chutný oběd nebo večeři.

20.2.2019 Doba přípravy: 30 min více info
Salát z červené řepy s brynzou a bazalkou

Salát z červené řepy s brynzou a bazalkou

vegetariánský recept

Moje milovaná bylinková zahrádka jede na plný plyn, k tomu nová škrabka na zeleninové nudličky a výborná brynza. Výsledek vidíte na obrázku. Svěží, rychlé a lehké skoro letní jídlo. Pro masožravce přihoďte nějaký steak nebo kuřecí plátek a o večeři je postaráno. Nechte si chutnat!

8.6.2018 Doba přípravy: 20 min více info
Grilovaný hermelín s vajíčkovo-ředkvičkovým salátem

Grilovaný hermelín s vajíčkovo-ředkvičkovým salátem

Možná vám také po Velikonocích přijde vhod i nějaký lehčí recept, ve kterém zároveň zužitkujete přebytečnou vajíčkovou nadílku.

3.4.2018 Doba přípravy: 20 min více info
Jarní hovězí kýta na červeném víně z pomalého hrnce

Jarní hovězí kýta na červeném víně z pomalého hrnce

Dokonalé a voňavé sváteční jídlo aneb voláme jaro!

3.4.2018 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Pikantní čatní s ananasem a krůtím steakem

Pikantní čatní s ananasem a krůtím steakem

Ráda bych se s vámi podělila o recept na tento lehký oběd nebo večeři, kterou si můžete dopřát bez výčitek. A pokud vás teď v zimě nelákají studené salty, je toto skvělá alternativa, jak se zahřát a pochutnat si.

19.2.2018 Doba přípravy: 45 min více info
Indické jehněčí madrás z pomalého hrnce

Indické jehněčí madrás z pomalého hrnce

Indickou kuchyni jsem si vážně zamilovala, a tak ji občas připravuji i doma. Ve spojení s domácím jehněčím masem je to zkrátka hřejivá balada. 

12.2.2018 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Tvarohový koláč s mangem

Tvarohový koláč s mangem

Je to vlastně něco mezi koláčem, cheesecakem a tvarožníkem. A teď si vyberte (smích). Každopádně je to velká dobrota, kterou  jsme s dcerkou vyráběly pro tatínka k svátku.

2.2.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Zapečené těstoviny s brokolicí, šunkou a kari

Zapečené těstoviny s brokolicí, šunkou a kari

Po dlouhé době je zase prostor pro moje oblíbené vaření, a to je improvizace z lednicových zbytků. Dcera prohlásila, že je to "moc výborné". A to je přesně to, co chcete u stolu slyšet.

1.2.2018 Doba přípravy: 60 min více info
Orientální hovězí kližka z pomalého hrnce

Orientální hovězí kližka z pomalého hrnce

Tento recept jsem dostala o kolegyně z práce a hned při prvním ochutnání jsem se do něj zamilovala. Je plný chutí, vůní a je prostě skvělý. Vyzkoušejte ho!

29.1.2018 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Dušené jehněčí na červeném víně z pomalého hrnce

Dušené jehněčí na červeném víně z pomalého hrnce

Jehněčí maso si buď oblíbíte, nebo zůstanete jeho celoživotním odpůrcem, čímž se myslím o mnoho ochudíte. U nás doma naštěstí patříme k té první skupině a jehněčí máme moc rádi. A když je navíc z domácích zdrojů, s láskou chované, není co řešit. Tento recept měl úspěch i u čtyřleté dcerky, která poslední dobou masu moc neholduje.

9.1.2018 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Provensálská krůtí stehna na bramborách

Provensálská krůtí stehna na bramborách

Pomalu pečená krůtí stehna bych nominovala na ideální, nejen předvánoční oběd. Dělá se sám, v jednom pekáčku a krásně provoní celý byt. 

18.12.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Jehněčí vývar z pomalého hrnce

Jehněčí vývar z pomalého hrnce

Jelikož máme od mojí milé kamarádky a kolegyně půlku domácího jehněte, zahájili jsme jeho zpracovávání klasikou, která se do tohoto větrného počasí více než hodí. A má to grády!

15.12.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kuskus s tuňákem, vejci a pórkem

Kuskus s tuňákem, vejci a pórkem

Vzhledem k dnešní návštěvě lékaře a omezenému výběru potravin v lednici, jsem musela vymyslet nějaký rychlý a lehčí oběd. Tento je určitě z kategorie "chutnám líp, než vypadám". Ale myslím, že by se vám v předvánočním shonu mohl hodit.

14.12.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Tuňákový salát s pekingským zelím

Tuňákový salát s pekingským zelím

Jednoduchý, zdravý a moc dobrý salát, na kterém si nejen pochutnáte, ale zároveň splníte jednu ze dvou doporučených rybích dávek týdne. Navíc je rychle hotový, cože ocení především pracující.

31.10.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Bramborový salát s fazolemi adzuki a uzeným tofu

Bramborový salát s fazolemi adzuki a uzeným tofu

V práci jsme trochu improvizovali a v rámci kurzu vaření, s klienty poskládali tento vydatný a zároveň zdravý a chutný salát. Hodí se třeba jako letní večeře, tak ho zkuste.

28.7.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Steak z tuňáka, pečené rozmarýnové brambory a domácí tatarka

Steak z tuňáka, pečené rozmarýnové brambory a domácí tatarka

Poslední dobou není moc času na velké vyváření, a když už něco vytvořím, nestihnu vyfotit nebo není světlo. Dneska jsem si ale řekla, že dovolenou zakončíme efektně a vlastně zároveň i efektivně, protože za půl hodiny byl oběd na stole.

20.7.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Hermelínová pomazánka s uzenou paprikou

Hermelínová pomazánka s uzenou paprikou

... aneb jednoduchá snídaně osamělé matky, kterou honí mlsná (smích).

20.3.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Cuketovo-jablečné muffiny se skořicí

Cuketovo-jablečné muffiny se skořicí

Zdá se, že bacily, které nás posledních pár dní mučily, se pomalu dávají na ústup. Začíná se nám vracet chuť k jídlu, tak jsme si s dcerou upekly tyto voňavé a vláčné muffiny.

15.3.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Fazolkový quiche s cheddarem a ajvarem

Fazolkový quiche s cheddarem a ajvarem

Po dlouhé době u nás zase zavoněl oblíbený slaný koláč. Tentokrát  jsem do něj využila suroviny, co jsem si přivezla z nákupu v Rakousku. A musím říct, že to je zatím nejlepší cheddar, co jsem ochutnala...

21.2.2017 Doba přípravy: 90 min více info
Květákový krém se slaninou a tymiánem

Květákový krém se slaninou a tymiánem

Z lednice už na mě delší dobu volal květák, tak jsem si řekla, že to chce nějakou hustou polévku na zahřátí. Navíc v talíři po mojí milované babičce zahřála dvojnásob.

21.2.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Indická kuřecí stehýnka s kokosovým mlékem

Indická kuřecí stehýnka s kokosovým mlékem

Pokud vás už nudí klasické pečené kuře, zkuste překvapit touto netradiční úpravou a určitě nebudete litovat.

21.2.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Brynzové penne s mangoldem a kuřecím masem

Brynzové penne s mangoldem a kuřecím masem

Taková příjemná a celkem rychlá zimní dobrot, která určitě zahřeje na těle i na duši.

13.2.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Játrová paštika s vlašskými ořechy

Játrová paštika s vlašskými ořechy

U nás doma všichni marodí, ale jelikož už mi moje kuchyně tolik schází, pustila jsem se alespoň do výroby domácí paštik. Nadopovaná prášky a sotva lezoucí vám tedy nesu recept na výtečnou paštiku s vlašskými ořechy.

13.2.2017 Doba přípravy: 30 min více info
Špenátová pomazánka s ricottou

Špenátová pomazánka s ricottou

Hlásím se po téměř měsíční pauze, kterou jsem strávila aklimatizací na návrat z mateřské zpátky do zaměstnání. Tuto pomazánku jsme zkoušeli v práci s klienty a pro velký úspěch jsme si ji udělali i doma.

13.2.2017 Doba přípravy: 20 min více info
Hříbkové risotto s růžovým vínem

Hříbkové risotto s růžovým vínem

Dcerka začíná chodit do školky a mně zbývá posledních pár dní do návratu do práce. Takže si užívám klidná dopoledne po svém, a to v kuchyni (smích).

13.1.2017 Doba přípravy: 45 min více info
Mongolské hovězí z pomalého hrnce

Mongolské hovězí z pomalého hrnce

Někde na FB poletuje videorecept na tuhle dobrotu. Já jsem si ho trochu upravila a vyzkoušela po svém. Je to vážně dobrota, která se přesně hodí do tohoto mrazivého počasí.

12.1.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Kančí hřbet se švestkovou omáčkou z pomalého hrnce

Kančí hřbet se švestkovou omáčkou z pomalého hrnce

Můj pomocník v kuchyni číslo jedna (když nepočítám dceru), měl dnes noční směnu. A opravdu se činil. Hned jak jsem ráno vešla do kuchyně, linula se ke mně nebezpečně hříšná vůně. Vydržet do oběda si vyžádalo poslední zbytky mojí vůle (smích).

Pozn.: Možná je to hřích, připravovat kančí hřbet takto. Slušela by mu určitě hlavně minutková úprava. My to ale takto milujeme a dá si s námi i tříletá dcera.

2.1.2017 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Tvarohová pomazánka s uzeným lososem a šmakounem

Tvarohová pomazánka s uzeným lososem a šmakounem

Včera jsem na předvánočním nákupu narazila na uzeného lososa za celkem rozumnou cenu, tak jsem si řekla, že se trochu rozmazlíme. Co vám budu povídat, dlouho se u nás neohřál.

21.12.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Pomazánka z gorgonzoly, lučiny a vlašských ořechů

Pomazánka z gorgonzoly, lučiny a vlašských ořechů

Pomazánek není nikdy dost a u nás jsou navíc dost oblíbené. Já už jsem pomýšlela na silvestrovské oslavy a tak jsem zkusila vytvořit pomazánku z tohoto "voňavého" sýra.

20.12.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Špaldové grissini se sušenými rajčaty a pestem z medvědího česneku

Špaldové grissini se sušenými rajčaty a pestem z medvědího česneku

Včera jsme měly "slezinu" s holkama z práce a já je chtěla něčím potěšit. A jelikož je hostitelka opravdu úžasná přes sladké pečení, ani jsem jí nezkoušela konkurovat a vrhla jsem se na pečení těchto tyčinek. Všichni je chválili, což mi udělalo opravdu radost.

20.12.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Lín ve schwarzwaldské šunce, třepané brambory s petrželkou

Lín ve schwarzwaldské šunce, třepané brambory s petrželkou

Tohle jsou opravdové, voňavé rybí hody. Odolal by snad jen zarytý odpůrce ryb. My jsme si tedy smlsli všichni, včetně dcerky.

20.12.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Chili con carne bez chilli z pomalého hrnce

Chili con carne bez chilli z pomalého hrnce

Ano, zní to trochu úsměvně, ale já chtěla vytvořit verzi, kterou by si mohla dát i naše tříleťačka. Jinak fazole jsou moje nejméně oblíbená luštěnina, ale tohle je opravdu veliká dobrota. V této podobě je vezmu na milost kdykoli (smích).

8.12.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Jemná vajíčková pomazánka s avokádem

Jemná vajíčková pomazánka s avokádem

Všemožné pomazánky jsou u nás oblíbenou snídaní nebo i večeří, a protože nemáme rádi nudu (a to ani v jídle), snažím se vymýšlet stále nějaké nové kombinace. Tentokrát bylo třeba zpracovat přezrálé avokádo, takže vznikla tato pomazánka.

8.12.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Dýňový chlebíček s tahini a kokosovou smetanou

Dýňový chlebíček s tahini a kokosovou smetanou

Tenhle moučník vznikl vlastně náhodou jako taková znouzectnost, když bylo třeba zpracovat různé zbytky z lednice a špajzu. Nakonec ale mile překvapil a byl vítanou změnou k odpolední kávě.

30.11.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Vepřové kostky na rajčatech a kedlubnách v pomalém hrnci

Vepřové kostky na rajčatech a kedlubnách v pomalém hrnci

Není žádnou novinkou, že ráda a často vařím v pomalém hrnci. Ale je pravda, že většinou pomalím hovězí nebo zvěřinu. Tentokrát jsem poprvé zkusila i vepřové a určitě v tom budu pokračovat. Při použití druhého stupně (HIGH) se dá oběd zvládnout i za dopoledne a nemusí se pomalit přes noc.

25.11.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Indická rajčatová polévka

Indická rajčatová polévka

Máte rádi kořeněnou indickou kuchyni a hledáte něco, co zahřeje na duši i na těle? Pak určitě vyzkoušejte tuto lahodnou polévku. Jedla jí s chutí i moje tříletá dcerka.

22.11.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Pohankový nákyp s tuňákem, sušenými rajčátky a mozzarellou

Pohankový nákyp s tuňákem, sušenými rajčátky a mozzarellou

Jednoduché, celkem rychlé a chutné jídlo, co dům dal. Zkuste ho taky.

9.11.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Dýňové placičky s ricottou a pečená kuřecí stehýnka

Dýňové placičky s ricottou a pečená kuřecí stehýnka

V zeleninové bedýnce dorazila opravdu véééliká dýně Hokaido, tak jsem přemýšlela, jak využít alespoň část nějakým zajímavějším způsobem než je obligátní polévka. Nakonec z toho vznikly tyto dýňové placky s ricottou a šalvějí.

26.10.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Hruškové muffiny s kardamomem

Hruškové muffiny s kardamomem

Dcerka vyrazila s taťkou na celé dopoledne do lesa, tak jsem pro ně chtěla nachystat nějaké překvapení. Tahle podzimní dobrota provoněla celý byt a nakonec jsem byla ráda, že jsem urvala dvě poslední muffiny na focení (smích).

26.10.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Krémová polévka ze žluté řepy a brambor

Krémová polévka ze žluté řepy a brambor

Víte, co mě na tom vaření baví nejvíc? Že pořád objevuji nové a nové ingredience a přísady. Dalším objevem letošního podzimu je pro mě žlutá řepa. Oproti červené je trochu sladší a hlavně vám neobarví celou kuchyň a dítě (smích).

24.10.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Krůtí závitky s kaštanovou nádivkou a smetanovou omáčkou

Krůtí závitky s kaštanovou nádivkou a smetanovou omáčkou

Kaštany kam se podíváš, aneb stále zpracováváme zásoby od dědečka z chalupy. Mimochodem kaštanová nádivka je prý britská vánoční specialita. Akorát nám k tomu chybí ten jejich obří krocan (smích).

21.10.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kaštanový krém s vanilkou a kakaem

Kaštanový krém s vanilkou a kakaem

U nás doma jsou dezerty do skleničky velmi oblíbené. A tohle je skvělá podzimní dobrota, která se u vás určitě dlouho neohřeje (smích).

14.10.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Zapečený bulgur s rajčaty, hráškem a balkánským sýrem

Zapečený bulgur s rajčaty, hráškem a balkánským sýrem

vegetariánský recept

Původně jsem měla v plánu zapečenou pohanku, se kterou mě inspirovala kolegyně ze skupiny Vaříme malým dětem. Ale když na mě z nového pytlíku pohanky vykoukl potravinový mol, letělo vše do koše a nastoupila improvizace. Všem nám moc chutnalo, tak se s vámi ráda podělím o recept.

13.10.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kaštanová polévka s tuřínem

Kaštanová polévka s tuřínem

Řekla jsem našemu dědovi, jestli by nám nenasbíral na chalupě pár kaštanů. Čekala na nás plná líska a mě z toho asi taky brzo lískne (smích). Včera jsem při loupání nadávala celé odpoledne, ale dneska vím, že to stálo za to!

11.10.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Slané muffiny se žampiony, sušenými rajčátky a feta sýrem

Slané muffiny se žampiony, sušenými rajčátky a feta sýrem

vegetariánský recept

Hodí se jako sváča do ručky, pohoštění pro návštěvu nebo i jako chuťovka na večerní mlsání. Jsou výborné teplé i studené.

6.10.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Voňavý jáhlový nákyp s jahodami a švestkami

Voňavý jáhlový nákyp s jahodami a švestkami

U nás dnes po hodně dlouhé době sladký oběd. Škoda, že se nedá přenést ta úžasná vůně...

4.10.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kachní prso s rybízovou omáčkou a pažitkovými bramborami

Kachní prso s rybízovou omáčkou a pažitkovými bramborami

Dnešní pošmourný den potřeboval trochu rozsvítit a to se myslím povedlo skvěle...

4.10.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Srnčí kýta na smetaně a brusinkách, hrnkový knedlík

Srnčí kýta na smetaně a brusinkách, hrnkový knedlík

Víkendový oběd jak se patří. A zároveň takový malý pozdrav přímo z lesa od našeho známého myslivce. Masíčko, dělané v pomalém hrnci, je prostě dokonalé.

27.9.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Smetanové nok se špenátem, sušenými rajčátky a ricottou

Smetanové nok se špenátem, sušenými rajčátky a ricottou

Trocha slunné Itálie neuškodí, když nám už začal ten podzim. Doma jsme se jen oblizovali a absence masa si dcera ani nevšimla (smích).

27.9.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Celozrnná tortilla s falafelem, zeleninou a česnekovým dresinkem

Celozrnná tortilla s falafelem, zeleninou a česnekovým dresinkem

Dítě je u babičky a maminka má pré (smích). Na falafel jsem se chystala už opravdu hodně dlouho, ale pořád nějak nebyla správná konstelace. Teď už vím, že ho budu dělat častěji, je to totiž velká dobrota.

27.9.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Podzimní polévka z toskánské kapusty a dýně

Podzimní polévka z toskánské kapusty a dýně

Tak už nás podzim přece jen dostihl... A mně se do ruky dostala toskánská kapusta a navíc jsem měla zbytek dýně, který volal po zpracování. Krémové polévky jsou u nás sázkou na jistotu a nejinak tomu bylo i dnes. Pokud jde o tuto kapustu, určitě musím všem doporučit. Je nadupaná vitamíny, minerály, má vysoký obsah vlákniny a chrání buňky před volnými radikály.

20.9.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Svěží salát s ačokčou, citronovou trávou a česnekem

Svěží salát s ačokčou, citronovou trávou a česnekem

Dalším zeleninovým objevem letošní sezóny je pro mě ačokča neboli divoká okurka. Chutná jako okurkohrášek a vypadá jako minipaprika (smích). V syrovém stavu pomáhá proti cukrovce, snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak. Používá se při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze. Tak proč jí nezkusit rovnou do salátu?

20.9.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Kokosovo-medové muffiny s čokoládou

Kokosovo-medové muffiny s čokoládou

Znáte ty dny, kdy máte navařeno z předchozího dne a tak se radujete, že nemusíte do kuchyně ani vkročit? U nás to většinou skončí tím, že když konečně nemusím vařit, tak vlastně chci (smích). V tomto případě tedy péct

19.9.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Medovo-česnekové kuřecí paličky

Medovo-česnekové kuřecí paličky

Pečená stehýnka jsou klasika, ale chtěla jsem vyzkoušet i nějakou novou úpravu. Spojení domácího medu od kamarádky včelařky a česneku z babiččiny zahrádky se ukázalo jako skvělá volba.

31.8.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Bramborovo-tuňákové karbanátky

Bramborovo-tuňákové karbanátky

Dnes jsem od rána spřádala představu na nějaký lehčí letní obídek, u kterého nebudu muset dlouho stát. Žádné maso v dohledu nebylo, až na konzervu tuňáka, tak jsem to zkusila. No, skoro na mě nezbylo (smích).

31.8.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Krůtí guláš  červenou řepou z pomalého hrnce

Krůtí guláš červenou řepou z pomalého hrnce

Tak trochu jsem se obávala, co na dnešní oběd řeknou ti moji strávníci. Ale obavy byly zbytečné, malá si mlaskala a ani nedutala a velkej říkal, že to bylo výborný. Tak asi úspěch.

30.8.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Mrkvová pomazánka s ovčím tvarohem a čedarem

Mrkvová pomazánka s ovčím tvarohem a čedarem

Tato pomazánka je u nás stálicí už několik let. I když původní složení nebylo zdaleka tak zdravé. Já jsem si jí trochu upravila, někdy přidám něco navíc nebo něco, co je nutné aktuálně spotřebovat. Ale pevný základ zůstává.

18.8.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Zeleninové ragú s vepřovým masem a rýží basmati

Zeleninové ragú s vepřovým masem a rýží basmati

K tomuto počinu mě inspirovala jedna moje vařící kolegyně ze skupiny Vaříme malým dětem. Její fotka mi nedala spát a tak jsem zeleninové ragú zkusila také. A určitě ne naposledy. Z čerstvé zeleniny z babiččiny zahrádky je to prostě bomba.

18.8.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Hovězí sekaná s patizonem a saturejkou

Hovězí sekaná s patizonem a saturejkou

Nedělní oběd jak se patří, pěkně vypečený (smích). Navíc s novinkou v mojí kuchyni a to patizonem. Pro ty, kdo ho jedí poprvé (jako já), je to druh dýně, ale mě připadá jako by to byl kříženec dýně a cukety. I použití je podobné, takže fantazii se meze nekladou.

17.8.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Kuskusový salát se zeleninou, semínky a feta sýrem

Kuskusový salát se zeleninou, semínky a feta sýrem

vegetariánský recept

Zbyl nám od včera uvařený kuskus, o který už nikdo nestál. Tak jsem ho zužitkovala k večeři v podobě zeleninového salátu se semínky. A tahle porce energie mi po hodince na tenisovém kurtu náramně bodla.

17.8.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Králík na celeru s medovo-hořčičnou omáčkou z pomalého hrnce

Králík na celeru s medovo-hořčičnou omáčkou z pomalého hrnce

Co dodat? Kombinace chutí báječná, masíčko se rozsýpá a navíc se to všechno vykouzlilo přes noc, když jsem spala (smích).

12.8.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Sýrové štíhlé nudle s mangoldem a brokolicí

Sýrové štíhlé nudle s mangoldem a brokolicí

vegetariánský recept

Dnes je na řadě bezmasý oběd a zároveň je potřeba zpracovat zbytky zeleniny než zítra dorazí bedýnka s čerstvým obsahem. Není to žádná velká gastronomie, ale chutná rychlovka, která vám z krásného letního dne neukrojí zbytečně moc času.

11.8.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Pstruh lososovitý v medvědím pestu a odlehčený bramborový salát s jablky

Pstruh lososovitý v medvědím pestu a odlehčený bramborový salát s jablky

Nemohla jsem vymyslet přílohu k dnešní rybce, až mě nakonec přepadla chuť na bramborový salát. Chtělo to ale nějakou lehčí verzi, tak jsem trochu zapátrala na netu a inspirovala se salátem od Dity P. No, oblizovali jsme se všichni až za ušima.

11.8.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Zeleninový salát z pečené řepy s balkánským sýrem a křenovým dresinkem

Zeleninový salát z pečené řepy s balkánským sýrem a křenovým dresinkem

vegetariánský recept

Měla jsem chuť na nějakou lehkou večeři a bylo už načase spotřebovat svazek mladé červené řepy, dokud je ještě svěží. Myslím, že řepa v kombinaci s křenem má svoje kouzlo a rozhodně stojí za to ochutnat.

10.8.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Pikantní pomazánka z pečené dýně s ricottou

Pikantní pomazánka z pečené dýně s ricottou

Už nějakou chvíli mi v lednici "strašila" půlka dýně. Na polévku jsme v tomhle počasí nikdo chuť neměl, tak vznikla tato lehká pomazánka. Je to vítaná změna od zaběhlých klasik a potěší i hřejivou barvou.

5.8.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Tarhoňa s kedlubnovým zelím a uzeným Šmakounem

Tarhoňa s kedlubnovým zelím a uzeným Šmakounem

Není to zrovna moc fotogenické jídlo, ale za to výborné. Kromě toho je to letní rychlovka, která vás bude stát asi půl hodinky času u sporáku.

3.8.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Zapečené cuketové brambory s mangoldem uzeným sýrem

Zapečené cuketové brambory s mangoldem uzeným sýrem

Cukety, kam se podíváš... Taky to u vás poslední dobou tak vypadá? Jestli ano, můžete si je třeba zapéct a vykouzlit tak jednoduchý a chutný oběd. U nás tentokrát bez masa.

25.7.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Salát z mladých cuket a barevných paprik s mozzarellou

Salát z mladých cuket a barevných paprik s mozzarellou

Tak tohle je můj soukromý objev roku. Nikdy bych nevěřila, jak luxusně mohou chutnat mladé křupavé cuketky oproti těm velkým vodnatým obludám (smích). Každopádně tenhle salát tedy u nás rozhodně nebyl naposledy.

22.7.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Krémová polévka z kadeřávku a fenyklu

Krémová polévka z kadeřávku a fenyklu

Konečně dorazila zeleninová bedýnka, třikrát hurá. A s ní i nový druh zeleniny do mojí kuchyně, a to kadeřávek neboli kadeřavá kapusta. V kadeřávku najdeme spousty vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny atd. Zkrátka a dobře je přímo nadupaný, zdraví prospěšnými látkami, navíc je v podstatě bez kalorií. Zkuste ho spolu se mnou třeba v této lahodné polévce.

21.7.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Rybí nákyp s pečenými rozmarýnovými bramborami

Rybí nákyp s pečenými rozmarýnovými bramborami

Původně to mělo být obyčejné filé na másle s bramborami. Ale pak mi to přišlo nudné, tak jsem začala experimentovat. Výsledkem je veliká pochoutka, která zmizela, ani nevím jak (smích).

19.7.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Cizrna garam masala s rýží basmati

Cizrna garam masala s rýží basmati

vegetariánský recept

Dnes dcerka obědvala u babičky a to znamená jediné, buď smažený, houbový nebo kořeněný oběd (smích). Volba padla na třetí možnost. A věřte, že ani maso vám chybět nebude...

19.7.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Variace na jehněčí irish stew z pomalého hrnce

Variace na jehněčí irish stew z pomalého hrnce

Když jsme dostali domácí jehněčí nohu, okamžitě mě napadla tato pochoutka a už jsem přemýšlela, jestli někde seženu originál irské pivo (nejsem zrovna znalec tohoto nápoje). Naštěstí už to asi není nic nedostupného, takže jsem se do toho s chutí pustila.

18.7.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Fazolkovo-cuketová polévka

Fazolkovo-cuketová polévka

Dnes jsem se pustila do zpracovávání lednicových zbytků a to je, jak známo, nejlepší vaření (smích). A to se i potvrdilo, polévka je skvělá a i dcera snědla plný talíř.

18.7.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Šmakounovy nudle s rajčaty, tuňákem, bazalkou a mozzarellou

Šmakounovy nudle s rajčaty, tuňákem, bazalkou a mozzarellou

Dneska to není žádné velké kulinářské umění, ale inspirace není nikdy dost. A pokud se vám v létě taky nechce moc vařit nebo nestíháte, je tohle ideální a přitom lehké a chutné jídlo.

18.7.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Štika v bylinkách a bílém víně

Štika v bylinkách a bílém víně

Jestli někdo říká, že nemá rád ryby, tak nikdy nemohl jíst tohle... Chutnalo nám ještě o to víc, že jde o úlovek našeho šikovného taťky.

13.7.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Zapečená kapusta s bramborami a česnekem

Zapečená kapusta s bramborami a česnekem

vegetariánský recept

Kapusta je u nás buď dušená, nebo jako součást masových karbanátků, takže to chtělo nějakou změnu. Navíc jsem měla v plánu oběd bez masa, tak nakonec vzniklo tohle úplně jednoduché, ale výborné jídlo. Dcera se překvapivě oblizovala až za ušima a snědla vrchovatou misku.

29.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Hlávkový salát s ředkvičkami vejcem a tuňákem

Hlávkový salát s ředkvičkami vejcem a tuňákem

To je tak, když dostanete tolik hlávkového salátu, že už nevíte, co s ním. Ale já jsem se s tím popasovala ráda a jako bonus jsem si ještě náramně pochutnala.

24.6.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Smetanový kuskus s chřestem a kuřecími nudličkami

Smetanový kuskus s chřestem a kuřecími nudličkami

Zelený chřest prostě miluju. Mohla bych ho chroupat i jen tak, samotný. Ale to by se trochu prodražilo (smích). Takže vznikla tahle krásná letní dobrota

24.6.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Bylinkové krůtí prso s řepovo-tuřínovým salátem a křenem

Bylinkové krůtí prso s řepovo-tuřínovým salátem a křenem

K uvaření tohoto oběda mi byly inspirací holky z Herbáře. A jelikož jsem neměla chuť na žádnou teplou přílohu a dítě obědvalo u babičky, tak vznikla tahle barevná dobrota.

20.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Soba nudle s mladou cuketou, špenátem a medvědím česnekem

Soba nudle s mladou cuketou, špenátem a medvědím česnekem

vegetariánský recept

Dnes máme vegetariánský oběd, ale na kráse ani chuti mu to určitě neubírá. Navíc jsem ho v 11 hodin vymyslela a servírovala ještě před polednem. No není to paráda?

20.6.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Zapečená bramborová kaše se sušenými rajčátky a mozzarellou, bazalkový losos

Zapečená bramborová kaše se sušenými rajčátky a mozzarellou, bazalkový losos

Dnešní oběd byl opravdu chuťovým překvapením. Je to nejen tip, jak lze využít zbylou bramborovou kaši, ale i jak obměnit ohrané přílohy. My jsme si tedy moc pochutnali.

20.6.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Hovězí loupaná plec na kořenové zelenině z pomalého hrnce

Hovězí loupaná plec na kořenové zelenině z pomalého hrnce

Není nic lepšího než ráno vstát, když se kuchyní line omamná vůně rozpadajícího se hovězího a vědět, že jen rychle doděláte přílohu a famózní oběd je hotov.

10.6.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Lilková pomazánka s ořechy a cherry rajčátky

Lilková pomazánka s ořechy a cherry rajčátky

Nechápu, jak mně, milovnici pomazánek, mohla uniknout ta z lilku. Je to veliká dobrota a hlavně vítaná změna od všech ohraných klasik. A rozhodně chutná lépe než vypadá (smích).

10.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kakaový koláč s ricottou a mučenkovým krémem (passionfruit curd))

Kakaový koláč s ricottou a mučenkovým krémem (passionfruit curd))

Kdo odebíráte Zajíce v krabici, tak jistě víte, o čem je řeč. Proslulý "lemon curd" v nové a originální příchuti - marakuja. Je dokonalý…A v kombinaci s ricottou velmi lahodný a osvěžující. Zkuste ho taky.

6.6.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kuřecí stehýnka na šalotkách, hříbkách a rozmarýnu

Kuřecí stehýnka na šalotkách, hříbkách a rozmarýnu

Už jsme se nemohli dočkat, až začne houbařská sezóna, tak jsme si uvařili takový malý závdavek. Poprvé ochutnala i dcerka (29 měsíců) a moc jí šmakovalo.

6.6.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Avokádová pomazánka s brynzou a mozzarellou

Avokádová pomazánka s brynzou a mozzarellou

Pomazánky jsou u nás častou a oblíbenou večeří. Ta dnešní byla taková rychlá improvizace z lednicových zbytků. A měla úspěch!

1.6.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Špagety s rajčatovo-řepovou omáčkou a tuňákem

Špagety s rajčatovo-řepovou omáčkou a tuňákem

Klasika v lehce pozměněné a svěží podobě. Dcera si nadšeně přidávala a já jsem měla radost, že jsem tak šikovně zamaskovala řepu.

1.6.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Pštrosí vejce s bramborovo-pórkovým pyré

Pštrosí vejce s bramborovo-pórkovým pyré

Dnešní oběd byl tak trochu vzpomínkou na školní jídelny, jelikož tam jsem asi pštrosí vejce jedla naposledy. Když jsem ho náhodou zahlédla někde na obrázku, hned jsem se rozhodla, že oživím vzpomínky.

26.5.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Medový borůvkový kuskus s ricottou

Medový borůvkový kuskus s ricottou

Po hodně dlouhé době byl u nás sladký oběd a musím tedy říct, že to stálo opravdu za to. Jednoduchá a řekla bych, že i zdravá mňamka pro děti i dospělé.

25.5.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Dýňovo-kedlubnový krém po asijsku

Dýňovo-kedlubnový krém po asijsku

Dnes jsem měla chuť na něco ostřejšího a zároveň potřebovala zpracovat zbytky zeleniny. Tak jsem trochu zaimprovizovala a vznikla tahle pikantní lahodná dobrota. Začínám tu východní kuchyni a koření milovat čím dál víc.

24.5.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Galetka s mangoldem, vejcem a uzenou mozzarellou

Galetka s mangoldem, vejcem a uzenou mozzarellou

vegetariánský recept

Francouzské slané palačinky z pohankové mouky mám ve svém "playlistu" už pěkně dlouho. A tak když ve farmářské bedýnce dorazil čerstvý mangold a skvělá uzená mozzarella, měla jsem celkem jasno.

23.5.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Telecí na jablíčkách, celeru a kari

Telecí na jablíčkách, celeru a kari

Další variace na zeleninový sosík (omáčku), která vás uspokojí chuťově, ale zároveň se po ní nebudete cítit těžce. Při použití čerstvých bylinek je to veliká dobrota. Dcerka snědla celou svojí porci a ještě žebrala od nás (smích).

23.5.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Tmavá treska pod sýrovo-jogurtovou peřinou

Tmavá treska pod sýrovo-jogurtovou peřinou

Dnešní rybku jsem se opět snažila nějak ozvláštnit, aby nás nepřestala bavit. Zároveň je zapékání v troubě jednodušší a i zdravější způsob než smažení.

19.5.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Tvarohová česneková pomazánka se lněným semínkem a olejem

Tvarohová česneková pomazánka se lněným semínkem a olejem

Plácla jsem se přes kapsu a pořídila si za studena lisovaný lněný olej. Kdo ho ještě neznáte, tak vězte, že je to prý zázrak, který léčí všemožné neduhy. Působí jako antioxidant, čistí střeva a cévy. Posiluje vlasy, kůži, nehty a má detoxikační vlastnosti. Pomáhá i při léčbě neplodnosti, snižuje hladinu cholesterolu a vysoký tlak. Není vhodný pro tepelnou úpravu, ale můžete ho použít do pomazánek, salátů, ale i sladkých dezertů. Nebo ho můžete užívat jen tak, na lžičku. Doporučuje se kombinovat s tvarohem nebo jinou čistou bílkovinou, protože tak se nejlépe využije jeho potenciál. Já jsem pro začátek zvolila pomazánku.

17.5.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Hovězí s dýňovo-rajčatovou omáčkou a bazalkou z pomalého hrnce

Hovězí s dýňovo-rajčatovou omáčkou a bazalkou z pomalého hrnce

Ať žije pomalý hrnec! Večer to tam naházíte, ráno rozmixujete a můžete podávat. Navíc hovězí nebo zvěřina je po několika hodinách prostě dokonalá.

16.5.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Brokolicový quiche se žampiony, šunkou a čedarem

Brokolicový quiche se žampiony, šunkou a čedarem

Přemýšlela jsem, co nám připravím na zub k dnešnímu hokeji. No...vlastně bych ho asi upekla stejně, takže to nebudu svádět na ty naše kluky šikovný. Tak URČITĚÉÉÉÉÉ (smích).

16.5.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Zapečené filé s lilkem, rajčaty a feta sýrem

Zapečené filé s lilkem, rajčaty a feta sýrem

Pokud jde o mě, tak nejlepší způsob, jak upravit rybu je sůl, bylinky a citrónová šťáva. Ale někdy už je to trochu nuda a chce to změnu.

16.5.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Krůtí kostky s cizrnovo-pórkovou omáčkou

Krůtí kostky s cizrnovo-pórkovou omáčkou

Postupem času už jsme si všichni zvykli na nezahušťované omáčky nebo ještě lépe řečeno - "samozahušťované". Vůbec nám klasická jíška nechybí, tu si užijeme jednou za čas u babiček a stačí to.

16.5.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Cizrnová pomazánka s tvarohem a sušenými rajčátky

Cizrnová pomazánka s tvarohem a sušenými rajčátky

Jelikož jsem dneska upekla čerstvý chlebík, chtělo to i nějakou pomazánku. V lednici čekal na zužitkování zbytek cizrny v plechovce, takže se vybízela tradiční cizrnová pomazánka - hummus. Já jsem ale chtěla, aby si s námi dala i dvouletá dcera, tak jsem trochu improvizovala. Musím říct, že pokud jde o luštěninové pomazánky, tak toto byla asi zatím nejlepší, kterou jsem dělala. Snad bude chutnat i vám.

12.5.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Hovězí sekaná s červenou řepou

Hovězí sekaná s červenou řepou

Červená řepa obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků. S hovězím masem tvoří velmi chutnou kombinaci a navíc dodá sekané svěží barvu i chuť. Vyzkoušejte ji také.

10.5.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Těstoviny s kedlubnou, rajčátky, oreganem a medvědím česnekem

Těstoviny s kedlubnou, rajčátky, oreganem a medvědím česnekem

Miluju rychlíky, co dům dal, kdy je do půl hodiny jídlo na stole. Tak tomu bylo i dnes, přesto si všichni náramně pochutnali.

9.5.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Květáková pomazánka se šunkou

Květáková pomazánka se šunkou

Pomazánky jsou u nás velmi oblíbenou a častou večeří, tak je potřeba stále objevovat nové chutě a kombinace. Tentokrát mi zbyla polovina květáku, tak jsem to zkusila. Je to dobrota.

3.5.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Játrová paštika s bylinkami a medvědím česnekem

Játrová paštika s bylinkami a medvědím česnekem

Kdo by kupoval ty rádoby paštiky z obchodu, pochybného vzezření a ještě pochybnějšího složení, když si může doma udělat dobrotu, která se s tou kupovanou nedá srovnat. Je to rychlovka, která je levná a chuťově někde úplně jinde. Vyzkoušejte a nebudete litovat.

2.5.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Mandlový pribiňáček s papájou

Mandlový pribiňáček s papájou

Dnes odpoledne u nás sněžilo, tak jsme si udělali malý tropický výlet. Kromě toho jsem v kuchyni vyzkoušela rovnou dvě novinky. Tou první je papája. Ovoce, které mimo jiné podporuje trávení a působí protizánětlivě. A druhou novinkou je xylitol - sladidlo, získávané z březové kůry, které je ovšem až o 40% méně kalorické než normální cukr.

28.4.2016 Doba přípravy: 15 min více info
Jablečné cupcakes s matcha krémem a čoko kamínky

Jablečné cupcakes s matcha krémem a čoko kamínky

Barvení pomocí zeleného čaje Matcha už mi nějakou dobu leží v hlavě. Nejprve jsem zkoušela obarvit mrkvové těsto, ale to se moc nepodařilo. Zato tento druhý pokus, myslím, vyšel více než dobře.

28.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Sypaný kakaový koláč s tvarohem a jahodami

Sypaný kakaový koláč s tvarohem a jahodami

Mám vážně slabou vůli…Říkala jsem, že nebudu NIC péct. Ale pak jsem dostala od mamky krásné jahody a v lednici se navíc krčily dva tvarohy, takže to si přímo říkalo o kombinaci (smích).

26.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Salát Lollo rosso s uzenou mozzarellou a medovo-hořčičnou zálivkou

Salát Lollo rosso s uzenou mozzarellou a medovo-hořčičnou zálivkou

A zase ty bedýnky...Salát Lollo Rosso jsem nikdy nejedla a ani o něm neslyšela. Tyhle výzvy zkrátka miluju nejvíc. Je to trochu ostřejší, ale vynikající a lehká večeře.

26.4.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Mořský vlk na tymiánu, šťouchané hráškové brambory s medvědím česnekem

Mořský vlk na tymiánu, šťouchané hráškové brambory s medvědím česnekem

Mořského vlka neboli Mořčáka evropského jsem dneska potkala poprvé a hned mě zaujal. Takže jsem ho vyměnila za obligátního pstruha a vyzkoušela tak zase něco nového.

26.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Jelení zeleninový guláš z pomalého hrnce

Jelení zeleninový guláš z pomalého hrnce

Tak tahle zvěř se u nás doma ještě nikdy nevyskytla. Poprvé jsem zkusila objednat z farmářských bedýnek a byla to výtečná a vítaná změna. Z pomalého hrnce se masíčko jen rozsýpá.

26.4.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Pomazánka z fazolí Pinto

Pomazánka z fazolí Pinto

vegetariánský recept

A je tu další souboj s mojí nejméně oblíbenou luštěninou. Tentokrát je to, mně úplně neznámá, fazole Pinto. A musím říct, že výsledek je opět 1:0 pro fazole. Pomazánka je výborná a v kombinaci s kváskovým chlebíkem je to opravdu lahoda veliká.

25.4.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Bulgurovo-tuňákové karbanátky a mrkvový salát s cuketovým zelím

Bulgurovo-tuňákové karbanátky a mrkvový salát s cuketovým zelím

Dnešní oběd se nesl ve znamení zpracování zbytků z lednice i spíže. Přesto ale vznikla veliká dobrota, na které jsme si s dcerou opravdu pochutnaly.

22.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Kuřecí quesadilla s cheddarem a domácí bbq omáčkou

Kuřecí quesadilla s cheddarem a domácí bbq omáčkou

Nedávno jsem něco podobného poprvé ochutnala v jednom fast foodu a řekla jsem si, že by to určitě šlo trochu kvalitněji a přesně podle našich chutí. Tak jsem se do toho pustila a výsledek byl mnohem lepší než ve zmiňovaném rychlém občerstvení.

21.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Cuketové risotto s kopřivovým pestem a pečenou vepřovou panenkou

Cuketové risotto s kopřivovým pestem a pečenou vepřovou panenkou

Dnešní oběd předčil všechna očekávání, všichni se jen oblizovali...

14.4.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Jarní quiche s mladými kopřivami, petrželkou a mascarpone

Jarní quiche s mladými kopřivami, petrželkou a mascarpone

vegetariánský recept

To už tu dlouho nebylo…Od prarodičů z chalupy jsme si dovezli nějaké ty přírodní poklady. Takže je tu další variace na slaný koláč neboli "kyš", tentokrát v úpravě s trochou svěží jarní zeleně.

12.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Pesto z mladých kopřiv

Pesto z mladých kopřiv

Pokud nemáte možnost natrhat si medvědí česnek a je vám líto, že se neúčastníte "medvědí mánie", pojďte si spolu se mnou, udělat pesto z mladých kopřiv. Mladé kopřivy obsahují doslova koktejl vitamínů, minerálů a železa. Podporují krvetvorbu a látkovou výměnu, urychlují hojení ran a regenerují pokožku.

12.4.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Ořechové cupcakes s čokoládovým krémem a višněmi

Ořechové cupcakes s čokoládovým krémem a višněmi

Na rodinnou sešlost jsem chtěla připravit něco trochu reprezentativního, tak jsem vsadila na jistotu v podobě čokoládového krému. No, a protože jsem opět dělala ořechové mléko, využila jsem rovnou i zbytky.

11.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Francouzská cibulové polévka

Francouzská cibulové polévka

Pravou cibulačku jsem ochutnala jen párkrát ve francouzské restauraci. Takže když se u nás doma objevilo kvalitní bílé víno a navíc ještě spousta cibule z farmářské bedýnky, bylo jasno.

11.4.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Pohankový nákyp s pórkem, brynzou a pak choi

Pohankový nákyp s pórkem, brynzou a pak choi

vegetariánský recept

Dnes jsem chtěla vařit bez masa a zároveň použít zbytkové zásoby z lednice. Trochu jsem se obávala, co na oběd řekne moje supermasová dcera (smích). Ale kupodivu ochutnala a se spokojeným brbláním "masíčko, masíčko", snědla celou misku.

11.4.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Vláčné bábovičky bez lepku, cukru a mléka

Vláčné bábovičky bez lepku, cukru a mléka

První pokus o pečení pro všechny alergiky. Je to taková mimifriendly svačinka, pro dospěláky málo sladká. Ale dcerka to nadšeně baští.

11.4.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Pečený bylinkový losos s ratatouille

Pečený bylinkový losos s ratatouille

Dnes jsem měla chuť na něco lehkého a také jsem chtěla využít krásné zeleniny, která nám přišla ze Světa bedýnek. A tak nakonec vzniklo toto jídlo. Myslela jsem si, že k lososovi nemůže být lepší příloha než brambor nebo kaše. Ovšem tato voňavá zeleninová směs k němu ladí naprosto dokonale.

8.4.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Jehněčí kebab na grilu, pečené brambory a česnekový dip

Jehněčí kebab na grilu, pečené brambory a česnekový dip

Kebab na špejli už jsem plánovala nějakou dobu, takže když jsme si přivezli z ovčí farmy mleté jehněčí, bylo rozhodnuto. Trochu nás to katapultovalo do parného léta a období zahradních grilovaček.

29.3.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Kachní prsíčka s medovo-tymiánovou omáčkou

Kachní prsíčka s medovo-tymiánovou omáčkou

Na Velikonoční pondělí to chtělo něco speciálního, svátečního a jarního, takže jsem se rozhodla poprvé připravit kachní prsa. Červené víno ve spojení s kachnou je už takový evergreen, tak jsem schválně zkusila bílé a byla to také výborná kombinace.

29.3.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Špenátovo-parmazánové dukátky

Špenátovo-parmazánové dukátky

Na Zelený čtvrtek to chtělo něco stylového, a když už jsme nestihli zelené jídlo k obědu, tak alespoň v podobě mlsání na večer.

29.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Pikantní dýňovo-celerová polévka s kokosovým mlékem

Pikantní dýňovo-celerová polévka s kokosovým mlékem

Pro děti to moc není, ale rodičové si určitě pochutnají. Navíc v dnešním deštivém počasí tato polévka pěkně zahřeje a nakopne.

23.3.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Tapioka pudink z kokosového mléka s ananasem a banánem

Tapioka pudink z kokosového mléka s ananasem a banánem

Další novinkou, kterou jsem chtěla už nějakou dobu vyzkoušet, jsou tapiokové perly. Tapioka je škrob z kořene rostliny maniok. Obsahuje vápník, fosfor, draslík a hořčík. Je zdrojem železa, kyseliny listové, vitamínu B, omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Navíc neobsahuje lepek. Je to příjemná a chutná změna od klasického pudinku, jak ho všichni známe.

21.3.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Quiche s uzenou makrelou, hráškem a créme fraiche

Quiche s uzenou makrelou, hráškem a créme fraiche

Dnes je k večeři další variace na francouzský slaný koláč - quiche. Díky tomu, že se dají měnit nejen ingredience na náplň, ale i těsto, je tento koláč pokaždé jedinečný.

21.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Banánové vafle s borůvkami a créme fraiche

Banánové vafle s borůvkami a créme fraiche

Dneska jsem splnila přání mého drahého a k večeři byly vafle. A jelikož se mi dostala do ruky další nová potravina v podobě banánové mouky, tak se mi to i celkem hodilo na další hokus pokus.

21.3.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Avokádová pomazánka s kozím sýrem

Avokádová pomazánka s kozím sýrem

Kozí sýr je přesně z té kategorie potravin, které buď nesnášíte a nebo milujete. Já jsem ten druhý případ. A v kombinaci s domácím slunečnicovým chlebíkem je to dokonalost sama.

21.3.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Indické kuřecí paličky a rajčatovo-cizrnový bulgur

Indické kuřecí paličky a rajčatovo-cizrnový bulgur

V minulém životě jsem určitě musela být Indka. Zajímá mě jejich kultura, láká jejich země a miluju i indické jídlo, plné chutí a vůní. Až donedávna jsem ho pouze občas ochutnala v restauraci, ale pak jsem si pořídila všemožná koření a začala experimentovat i doma. Myslím, že tohle byl výborný výsledek.

18.3.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Karobový krém z ořechového mléka

Karobový krém z ořechového mléka

Až na pár výjimek nekupujeme vůbec ochucené jogurty a tvarohy. Raději si je vyrábíme doma, protože jsou lepší, levnější a většinou i zdravější.

11.3.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Jablíčkové muffiny se skořicí a ořechy

Jablíčkové muffiny se skořicí a ořechy

Muffiny už u nás tak nějak zdomácněly. Jsou rychlé, dobré a dají se bez problémů přenášet. Což se hodí na návštěvu i na výlet.

9.3.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Rýžové placičky s krůtím masem a jogurtem

Rýžové placičky s krůtím masem a jogurtem

Dnešní oběd byl ve znamení zpracování zbytků. Vařená rýže, kterou už nikdo nechtěl, se za chvíli proměnila v pochoutku, o kterou jsme se s dcerkou málem popraly (smích).

9.3.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Česneková pomazánka s drcenými vlašskými ořechy

Česneková pomazánka s drcenými vlašskými ořechy

Aneb česnekovka trochu jinak a zdravěji. Není asi žádná novinka, že se běžně česnekové jednohubky zdobí vlašskými ořechy. Ale nikdy mě nenapadlo, dát je dovnitř do pomazánky. Až když mi zbyla drť po výrobě rostlinného mléka. A je to příjemná změna.

9.3.2016 Doba přípravy: 10 min více info
Tuňákový quiche s rajčátky, pórkem a mozzarellou

Tuňákový quiche s rajčátky, pórkem a mozzarellou

A zase ten quiche…Vážně jsem si ho oblíbila a baví mě zkoušet, co "snese". Tentokrát, řekla bych, na středomořský způsob.

7.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Vepřové nudličky s cuketou a fenyklem v hořčičné omáčce

Vepřové nudličky s cuketou a fenyklem v hořčičné omáčce

Po dlouhé době jsem koupila vepřové maso a přemýšlela jsem, jak bychom si na něm nejvíc pochutnali. Pak jsem otevřela ledničku a uviděla půlku fenyklu a cuketu, která už potřebovala nutně zpracovat. K tomu otevřená láhev vína. No, některé recepty se zkrátka tvoří úplně sami (smích).

7.3.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Cizrnové brownies

Cizrnové brownies

Na ty už jsem měla spadeno hodně dlouho. A v tomhle pošmourném počasí rozhodně zvednou náladu, a to nejen zarytým čokoholikům. Přitom to zase až takový hřích není, je totiž úplně bez mouky.

4.3.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Kokosovo-arašídové sušenky s vanilkou

Kokosovo-arašídové sušenky s vanilkou

Dnes mi opět zbyla drť po výrobě kokosového mléka. Navíc v tomhle počasí je pečení sušenek ideální program, jak pro mě, tak i pro dcerku. Užily jsme si to a ještě jsme si pochutnaly.

2.3.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Brokolicová quinoa se Šmakounem a sýrem feta

Brokolicová quinoa se Šmakounem a sýrem feta

vaření se Šmakounem

Po prodlouženém víkendu mimo kuchyň a s naprosto nekontrolovaným jídelníčkem (smích) už jsem se opravdu těšila na něco lehkého a bezmasého. Takže moje první rande s quinoou je tu a dopadlo, řekla bych, nad očekávání a všichni jsme si moc pochutnali.

29.2.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Křehké máslové tyčinky dvou sýrů

Křehké máslové tyčinky dvou sýrů

Znáte takové ty sýrové tyčky ze supermarketu, v plastové krabičce? Jsou moc dobré, ale plné palmového oleje a navíc dost drahé. Pokusila jsem se je napodobit doma a myslím, že se to docela povedlo.

25.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Bezlepkový quiche se šunkou, pórkem a sýrem

Bezlepkový quiche se šunkou, pórkem a sýrem

bezlepkový recept

Zachtělo se mi po dlouhé době experimentovat s mými zásobami mouky. Navíc jsem si z nákupů v Rakousku dovezla vynikající švýcarský polotvrdý sýr Raclette, takže slaný koláč mě napadl hned jako první. Hodí se k večeři, na mlsání k televizi i jako pohoštění pro přátele, co si nepotrpí na sladké.

23.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Krémová polévka z pečených brambor a fenyklu

Krémová polévka z pečených brambor a fenyklu

Tuhle polévku už jsem chtěla nějakou dobu vyzkoušet a z fenyklem mám vlastně úplnou premiéru. Inspiraci jsem čerpala od Jamieho Olivera a to nikdy nedopadne špatně...

23.2.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Jáhlový kaštanový nákyp s hruškami

Jáhlový kaštanový nákyp s hruškami

Sladký oběd je u nás tak jednou za měsíc, možná ani to ne. Ale zbylo mi ještě kaštanové pyré ze Zajíců v krabici, tak jsem si řekla, že se bude s hruškami a skořicí určitě skvěle doplňovat. A nemýlila jsem se. Snad bude chutnat i vám.

23.2.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Losos v koprové marinádě, pečené rozmarýnové brambory a domácí česneková majonéza

Losos v koprové marinádě, pečené rozmarýnové brambory a domácí česneková majonéza

Tahle ryba se na našem jídelníčku zabydlela celkem rychle. A směle říkám, že bych jí kolikrát klidně vyměnila za flák masa. Ač bych tomu nikdy dřív sama nevěřila. Dcerka naštěstí od začátku veškeré ryby miluje a o to je to jednodušší.

23.2.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Pomazánka z červené čočky s jarní cibulkou

Pomazánka z červené čočky s jarní cibulkou

Pomazánky u nás frčí na tisíc a jeden způsob, těm luštěninovým ale teprve přicházím na chuť. A je to příjemná a chutná změna.

22.2.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí se šípkovou omáčkou a hrnkový pažitkový knedlík

Hovězí se šípkovou omáčkou a hrnkový pažitkový knedlík

Tuhle omáčku jsem měla jen jednou v životě a od té doby jsem jí vždycky chtěla zkusit uvařit doma. Takže když jsem konečně sehnala šípkovou zavařeninu, nebylo proč váhat. Všichni jsme si opravdu pochutnali.

22.2.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Pohankové mandlové muffiny s Ghítelou

Pohankové mandlové muffiny s Ghítelou

K dnešnímu pečení přispěly dvě skutečnosti. První je ta, že jsem dělala domácí mandlové mléko a bylo potřeba využít vše beze zbytku. A druhá, že jdeme odpoledne s malou navštívit kamarádku, tak ať nepřijdeme s prázdnou.

19.2.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Soba nudle se špenátem a hlívou ústřičnou

Soba nudle se špenátem a hlívou ústřičnou

vegetariánský recept

V tomhle pochmurném, deštivém počasí to chtělo něco na posílení imunity a povzbuzení ducha. A přesně to všechno vám dodá hlíva ústřičná. Zázračná houba, která působí blahodárně na celý lidský organismus. My jsme si jí připravili na asijský způsob.

17.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Hruškové cupcakes s kaštanovým krémem

Hruškové cupcakes s kaštanovým krémem

Tak jsem se také nechala strhnout a vyzkoušela "Zajíce v krabici". V únorovém balení se, mimo jiné, objevilo také kaštanové pyré. Nemohla jsem se rozhodnout, jestli ho zkusit naslano nebo nasladko, tak jsem použila jen půlku a bude oboje. Chuť je velmi zajímavá a netuším, k čemu bych jí přirovnala. Ale je to dobrota.

16.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Tarhoňa s tuňákem zapečená směsí sýrů

Tarhoňa s tuňákem zapečená směsí sýrů

Dnešní oběd se nese ve znamení dojídání zásob, ale na chuti mu to vůbec neubírá. Moje malá dcerka, která miluje ryby a veškeré maso, přiběhla k obědu s radostným výkřikem „matíčko“ (masíčko) a to mi hned zvedlo náladu.

15.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Bramborovo-čočkové placky

Bramborovo-čočkové placky

Dneska máme bezmasý den a to je vždycky tak trochu výzva. My jsme totiž rodina velmi masožravá, takže to musí stát za to. Dospělákům jsem podávala s dipem ze zakysané smetany a zelené kari pasty.

11.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Topinamburový krém

Topinamburový krém

Konečně jsem je sehnala, to bylo radosti! Jestli jste ještě nikdy neochutnali topinambury (stejně jako já), určitě to napravte. Polévka je zdravá, lahodná a moc dobrá.

11.2.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Šafránové risotto s krůtím masem

Šafránové risotto s krůtím masem

Toto koření se u mě v kuchyni objevilo úplně poprvé, takže co lepšího se dá vymyslet než šafránové risotto.

10.2.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Dýňový koláč s vanilkovým tvarohem

Dýňový koláč s vanilkovým tvarohem

Včera mě honila mlsná a z lednice na mě mrkala máslová dýně, takže bylo rozhodnuto. Pročetla jsem na netu asi patnáct receptů na různé dýňové koláče, muffiny, bábovky apod. Ale zjistila jsem, že na žádný nemám všechny suroviny a taky málo vajec. Takže jsem si recept tak nějak vymyslela. Bylo to napětí až do poslední chvíle, protože kdo mě zná, tak ví, že ještě před dvěma lety jsem neupekla ani bábovku. Ale dílo se zdařilo a je to příjemně vláčná dobrota.

4.2.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Indické kari z červené čočky a mangovo-banánové lassi

Indické kari z červené čočky a mangovo-banánové lassi

Tak jsem se i já konečně odhodlala a zapojila se do soutěže "Asie pro děti". A přestože indickou kuchyni přímo miluju, nikdy jsem se neodvážila jí uvařit doma. Musím konstatovat, že to byla opravdu veliká chyba. S kořením jsem byla opatrná, takže si dala i moje dvouletá dcera a moc jí chutnalo.

3.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Fazolová pomazánka s tahini

Fazolová pomazánka s tahini

Fazole jsou moje osobní výzva, nikdy jsem jim moc nepřišla na chuť. Ale taky jsem nikdy netušila, kolik druhů, barev a tvarů fazolí existuje. Takže pro začátek jsem si moc pochutnala na pomazánce. Snad si pochutnáte i vy.

3.2.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Karobový dortík s ricottovým krémem

Karobový dortík s ricottovým krémem

Dneska to chtělo něco speciálního. Máme sedmileté výročí s drahým, takže o důvod víc si trochu zamlsat. Sedmička je moje šťastné číslo, tak uvidíme, co nám přinese.

3.2.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Krůtí musaka

Krůtí musaka

V tomhle pošmourném počasí se nám zastesklo po prosluněném Řecku, tak jsme si udělali MUSAKU. V odlehčené verzi s krůtím mletým masem a bešamelem bez mouky.

29.1.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

Tenhle salát má pro mě speciální citovou hodnotu. Bylo to totiž první jídlo, které pro mě "uvařil" můj drahý před mnoha lety. Vždycky jsme si ho udělali ohromný kotel a jedli ho tři dny. Od té doby prošel pár úpravami do zdravější verze, ale kouzlo si zachoval stále.

27.1.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Špenátová polévka s řapíkatým celerem a parmazánovými chipsy

Špenátová polévka s řapíkatým celerem a parmazánovými chipsy

U nás jsou krémové mixované polévky prostě nejoblíbenější. Schováte do nich, co potřebujete, zděláte zbytky zeleniny a ještě si pochutnáte. A to se vyplatí.

27.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Hovězí slunečnicová sekaná

Hovězí slunečnicová sekaná

Dneska jsem se pustila do velmi odvážného experimentu, alespoň pro mě. Kdo ujíždí na výrobě domácích rostlinných mlék jako já, tak ví, že nakonec vždycky dojde na otázku "Co zase s tou drtí?" Takže vznikla Hovězí slunečnicová sekaná.

26.1.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Celozrnný quiche se špenátem a cuketou

Celozrnný quiche se špenátem a cuketou

Quiché - já ho prostě miluju! Můžete do něj naplácat skoro cokoli, a když jsou to suroviny, které máte rádi, nikdy nebudete zklamaní.

26.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Brokolicové bábovičky se šunkou

Brokolicové bábovičky se šunkou

Tyto krásné silikonové formičky mám už několik měsíců, ale pořád na ně nějak nepřišla řada. Hlavně kvůli přemíře vánočního cukroví. Tak mě napadlo, vyzkoušet ve slané variantě a vůbec to nebyl špatný nápad.

22.1.2016 Doba přípravy: 60 min více info
Zeleninová polévka z pečené červené řepy

Zeleninová polévka z pečené červené řepy

V tomto mrazivém počasí to chtělo něco, co zahřeje už od pohledu a proto vznikla tato zeleninová polévka. Pochutnali jsme si na ní celá rodina a vy si, doufám, pochutnáte taky.

20.1.2016 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Špaldové halušky s brynzou a slaninkou

Špaldové halušky s brynzou a slaninkou

Když se mi dostala do rukou brynza z ovčí farmy, tak nemohlo vzniknout nic jiného než tahle dobrota.A protože je receptů na halušky asi tisíc, vzala jsem si inspiraci od "Kluků v akci".

20.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Domácí pribináček s kaki a kokosovým cukrem

Domácí pribináček s kaki a kokosovým cukrem

Pribináček je náš nejoblíbenější skleničkový dezert a to nejen proto, že má asi tisíc možných variací, ale hlavně proto, že je to prostě osvědčená dobrota.

13.1.2016 Doba přípravy: 20 min více info
Květákovo-bramborové placky s kari a tzatziky

Květákovo-bramborové placky s kari a tzatziky

vegetariánský recept

Když si chceme pochutnat na něčem bezmasém, hodně často to skončí u nějakých placek. Tentokrát květákové trochu netradičně. 

8.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Kokosové tartaletky s čokoládovým krémem

Kokosové tartaletky s čokoládovým krémem

Můj čokoholik se tetelí blahem, jelikož krém na tartaletkách je prostě nebeský.

21.12.2015 Doba přípravy: 45 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI