jméno a příjmení | Matina Vacovská |
znamení | štír |
koníčky | fotografování, vaření a pečení, zdravá výživa, sport, blog |
sny a cíle | Žít krásný dlouhý život a vychutnávat si všechny pozemské radosti. |
Říkají mi Vaci. Jsem studentkou gymnázia v Praze, která propadla lásce k jídlu a zdravému životnímu stylu. Svůj blog vedu především jako módní, ale ve stejném množství se zde objevují a recepty.
Jsem vděčný strávník, mám ráda skoro vše, ale už podle názvu blogu, v překladu můj lívancový příběh, je lehké odhadnout, co mám nejraději. Není týden, kdy by se na mém stole neobjevily lívanečky. Miluju sladké, ale zároveň mě baví zkoušet nové zdravější verze.
Nikdy jsem moc nepochopila povyk kolem školních jídelen. Možná jsem měla jenom štěstí, ale u nás vždycky vařili dobře. Na gymplu se staly obědy dokonce takovou menší kulturní záležitostí a 10ti minutový oběd v pauze mezi hodinami byl doslova highlight dne! Jsou jídla, na která s láskou vzpomínám, jídla na které jsem radši rychle zapomněla hned, jak jsem je ochutnala a pak jídla, která si vařím dodnes. Třeba čočku s vajíčkem. A nejen na Nový rok! Jedno z nejlehčích jídel, obzvlášť když doma nic nemáte. Protože čočka, vajíčko a cibule se většinou někde najde. Ale když nahradíte obyčejnou čočku tou červenou, vajíčko uděláte na pánvičce a cibuli zkaramelizujete na balsamiku, tak čočkou s vajíčkem ani náročnější strávník nepohrdne!
Quiche je jeden z těch receptů, do kterých můžete strčit v podstatě cokoliv a nic nezkazíte. Pokud ale chcete vsadit na jistotu, pak tenhle cibulový je nesmrtelná klasika, která nikdy nezklame.
Jsou věci, ze kterých se mi zvedá kufr, jen na ně pomyslím. Jako třeba hovězí dršťky. A nebo rum.. Pokud se ale jedná o pečení, rum se najednou stává nejoblíbenější přísadou do všech koláčů a bábovek, protože tomu dodá ten správný říz! Stejně jako ho dodal tomuto banánovém chlebíčku. Jedním slovem naprosto dokonalý! Vláčný a přitom lehký.
Sezóna jablek je konečně zase tady (no dobře, v supermarketech naštěstí nikdy nekončí!). Ani vám nemusím říkat, jak miluju jablka a mohla bych je jíst pořád. Ať už čerstvé, pečené, zavařené.. to je jedno... jsem schopna jich sníst 5 najednou. A když se k tomu přidá skořice! Tak to jdou zábrany stranou. Naštěstí máme na chatě jabloň, která má rok co rok celkem bohatou úrodu a jablek je dost už od července. Nejdřív jsem si chtěla upéct tradiční jablečný páj, ale nakonec jsem neměla tolik času, tak jsem trochu experimentovala a upekla drobenkový koláč. Recept používám už léta, když z něho dělám meruňkový drobenkový koláč, ale jablka jsem tam ještě nezkusila. No původně jsem si představovala, že bude vypadat jinak, ale musím říct, že se zařadil na špičku všeho, co jsem kdy upekla! Nejradši bych ho snědla na posezení (což se nám s rodinou vlastně povedlo) a upeču ho zas.
A ano, vím, že samochvála smrdí.
Moje láska k polévkám stále roste a to hlavně k těm luštěninovým. Jedna cizrnová už tu byla, ale protože cizrna je hodí prakticky do všeho, tak je tu dneska zase. Tentokrát spolu s mungo fazolkami, které polévce dodají krásně bahnatou barvu.
Podobné polévky jako je tato marocká zbožnuju se všeho nejvíce. Nejenže krásně voní a zasytí víc než dost, ale navíc i krásně vypadá a chutná snad každému, kdo jí ochutná. A když se k němu podává čerstvý chléb (no dobře, tady by se asi hodil ten klasická naan, ale zas nemůžeme být takoví fanatici) tak je to ta dokonalá večeře.
Pokud je něco, co mi doma nikdy neprojde (narozdíl od fazolových brownies nebo cuketového perníku), tak je to mrkvový dort. tu mrkev tam zkrátka každý vidí. Normálnímu člověku to neva, u nás doma se to bere ale jako hřích cpát zeleninu do dortu a tak většinou je na mně celý dort spořádat. A mně to vlastně vůbec nevadí! Pokud jdu do kavárny, mrkvový dort je vždycky jasná volba! Tentokrát jsem zkusila přidat kardamon a musím říct, že ke skořici se teda výborně hodí!
Počasí, že by psa nevyhnal, vhodné akorát tak na zalezení do peřin s čajem a knížkou. No ale k mé smůle jsem až doma zjistila, že je 1.12. a to znamená, že má mamka svátek a já pro ní nic kromě bonboniéry nemám. Plánovala jsem dojít do květinářství, ale tohle počasí říká ne. Tak jsem se rozhodla pro ultra rychlý dort jen pro ní. Ale vzhledem k tomu, jak jednoduchý a dobrý je, si ho asi udělám teď i sama pro sebe.
Poslední dva týdny jsem pekla skoro pořád, teď si musím dát na minimálně dva týdny pokoj. Přestavujeme totiž novou kuchyň a já chytám absták! Shromažduju si recepty a novou troubu pořádně za dva týdny proženu. Posledním výtvorem byla tahle bublanina, kterou jsem pekla do komise k volbám, abychom tam měli aspoň trochu co dělat.
Jo, už je to nějaký ten pátek co se tu objevil recept. A určitě po něm všichni toužíte, já to vím. Pravda je, že poslední dobou nepeču ani nevařím tak, jak bych chtěla.
Když jsem včera večer dostala hroznou chuť na koláč, nic moc doma nebylo. Tak jsem to všechno smíchala a udělala si takový malý soukromý koláč.
Od té doby co mi tahle pomazánka přišla v zeleném boxu, tak mám neustále nutkání vyrazit ke skříni a nabrat si pořádnou naběračku.
Protože je dneska počasí, že by "ani psa ven nevyhnal", rozhodla jsem se přidat další recept!
Znáte omáčku Alfredo? Jestli jste ji někdy ochutnali, musíte vědět, že je vážně výborná! Ještě aby ne, když je v ní tolik másla a smetany a sýru.
Bagely v České republice moc lidí nezná. Ani já bych je asi neznala, kdyby nesledovala O.C.
Jedno z jídel, které mi vždycky stoprocentně připomenou dětství, jsou kynuté lívanečky.
Jestli ještě nevíte, co si udělat dneska večeři, zkuste si tyhle tuňákové kuličky! Jsou vynikající, hlavně s rozvařenými rajčaty nebo bazalkovým pestem a kuskusem nebo jinými těstovinami.
Miluju, když ostatní něco slaví, protože je to příležitost upéct dort! Pokud nevíte, co za dárek, dort je vždycky nejlepší volba. Obzvlášť, pokud je čokoládový a pořádně sladký a tučný. A to tenhle rozhodně je, je totiž nejlepší!
Schválně jsem spočítala, kolikátý recept na lívance to je a s potěšením zjistila, že teprve 4.!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI