Milena Jandusová

Milena Jandusová zpět

jméno a příjmení Milena Jandusová
znamení ryby
koníčky největším koníčkem jsou pro mne naši dva zlatí retrívři, rybaření, příroda, bylinky, focení a samozřejmě vaření
sny a cíle

Jsem nenapravitelná optimistka, veselá, přátelská a milující. Přála bych si, aby mé dvě dospělé děti našly partnera, se kterým by prožily šťastný a spokojený život jako já se svým mužem, a aby byly zdravé a spokojené. Sním o tom, že už se brzy a ve zdraví dočkám vnoučátka, na které už strašně moooc těším. 

motto Život je boj, ale stojí za to. Tak si ho užívej naplno. Nikdy totiž nevíš,kdy skončí.....  

Jmenuji se Milena Jandusová a letos oslavím „půlstoletí“. Musím se přiznat, že mé vaření v posledních několika letech hodně ovlivnil, někým milovaný, nebo naopak zatracovaný PAN KUCHAŘ Zdeněk Pohlreich. Podle jeho vaření a servírování pokrmů na talíři jsem si uvědomila, že jídlo se jí nejprve očima a snažím se této zásady držet. Před třemi lety, jsme se přestěhovali z bytu do domečku, který jsme si sami postavili a v nové kuchyni, o velikosti dvou těch panelákových se mi vaří jedna báseň! Nejen vzhledem k mým zdravotním problémům, kvůli nimž jsem se v invalidním důchodu rozhodla konečně vítězně vybojovat bitvu s nenáviděnými kily, které na sobě už několik let nosím a začala jsem vařit "zdravě". Poznala jsem mnoho, pro mne dříve neznámých potravin a produktů, které jsou nejen zdravé a dietní, ale dokonce i velice chutné! A světe div se, pomalu tomu mému "zdravému vaření" přichází na chuť i manžel se synem, dříve výlučně "masožravci". To považuji za svůj velký úspěch.....

Fotogalerie
Recepty kuchaře
Dušená mrkev s hovězím

Dušená mrkev s hovězím

Dušenou mrkev všichni známe ze školních jídelen, ale proč si s ní trošku nepohrát a nevytvořit z ní svěží a výborné jídlo?

2.3.2016 Doba přípravy: 90 min více info
Vepřová panenka ve slaninovo-cuketovém kabátku s grilovanou zeleninou a bramborovými dukátky

Vepřová panenka ve slaninovo-cuketovém kabátku s grilovanou zeleninou a bramborovými dukátky

Zase ta panenka… Je to lehký, ale i vydatný oběd, na kterém si pochutná celá rodina, ovšem chroničtí "dietáři" by anglickou slaninu měli nechat na talíři.

11.2.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Kuřecí maso s tymiánem na hříbkách a zelenině

Kuřecí maso s tymiánem na hříbkách a zelenině

Teplé zeleninové směsi na různé způsoby mám v oblibě zejména v zimním období. Žádná složitá příprava, ale chutná kombinace libovolného masa se zeleninou, dle stavu aktuálních zásob v lednici, mě snad nikdy nepřestane bavit. 

10.2.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Kuličky z krůtího masa, semolinové těstoviny s medvědím česnekem a sekaná rajčata

Kuličky z krůtího masa, semolinové těstoviny s medvědím česnekem a sekaná rajčata

Pro řadu z vás jistě nebude tento recept ničím výjimečným, neboť pokrmy z mletého masa jsou v českých rodinách velice populární, ale mně napadlo vyzkoušet to trochu jinak.

22.1.2016 Doba přípravy: 45 min více info
Vepřové kostky se sušenými rajčaty a řapíkatým celerem s bramborovými dukátky

Vepřové kostky se sušenými rajčaty a řapíkatým celerem s bramborovými dukátky

I česká klasika, jako je maso s "UHO", se dá připravit dietně a chutně v mnoha variacích dle přidané zeleniny.

18.1.2016 Doba přípravy: 30 min více info
Zapečený Šmakoun s houbami a brokolicí

Zapečený Šmakoun s houbami a brokolicí

vaříme se šmakounem

Šmakoun, pro někoho surovina, nad kterou ohrnuje nos, pro mě výborná možnost, jak vymýšlet zdravé recepty, které výborně chutnají.

30.4.2015 Doba přípravy: 20 min více info
Květákové karbanátky se Šmakounem

Květákové karbanátky se Šmakounem

vaříme se šmakounem

Karbanátky s květákem jsou jednoduché, rychlé a navíc chutnají opravdu skvěle.

24.3.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí kližka na červeném víně s celerovým pyré

Hovězí kližka na červeném víně s celerovým pyré

Hovězí kližka je úžasné maso, které se dá využít nejen na přípravu fantastického guláše.

24.3.2015 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Šmakounové smaženky

Šmakounové smaženky

vaříme se šmakounem

Šmakoun najde mnoho uplatnění v různých salátech, při přípravě rizota nebo jej lze zapékat s těstovinami, nebo třeba připravit Šmakounové smaženky.

22.1.2015 Doba přípravy: 30 min více info
Zeleninové špagety se Šmakounem a hlívou

Zeleninové špagety se Šmakounem a hlívou

vaříme se šmakounem

Šmakoun s příchutí hlívy ústřičné je určen pro milovníky hub a houbové chuti, kteří chtějí zdravěji jíst.

14.1.2015 Doba přípravy: 15 min více info
Pečená máslová dýně s mletým masem

Pečená máslová dýně s mletým masem

Dýně, nejen téma pro podzim, ale můžete si pochutnat třeba teď v lednu. Tenhle recept by vás mohl zaujmout už proto, že vám moc času nezabere. Tak pojďme do toho.

7.1.2015 Doba přípravy: 45 min více info
Vegan klobáska podle "Zkus to jinak"

Vegan klobáska podle "Zkus to jinak"

vegan

Vyzkoušejte si veganskou klobásu, plnou vitamínů, která je s čerstvým pečivem naprosto dokonalá. Nechte ji pěkně v chladu odležet a poté nakrájejte na prkénku, jako klasickou uzeninu.

14.11.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Domácí pita placka s mexickou směsí a sojovými ďobáčky

Domácí pita placka s mexickou směsí a sojovými ďobáčky

Domácí pita placka s mexickou směsí a sojovými ďobáčky. Další tip na zajímavé jídlo se sojovým masem a zeleninou. Placku nekupujte a usmažte si vlastní. Kdo nesnese olej, může upéct na pečícím papíře. 

15.10.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Špagety s rajčaty – Spaghetti al pomodoro

Špagety s rajčaty – Spaghetti al pomodoro

Čím méně komplikovaně je připravíme, tím budou lepší. Jsou rychlé, chutné, a když do nich dáme suroviny té nejlepší kvality, výsledek nás zaručeně potěší. Za ideální stav bych považovala letní čas a zralá rajčata vonící po slunci.

12.9.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Pasta aglio olio e pangrattato

Pasta aglio olio e pangrattato

Také milujete špagety,které se i přes občas komplikované způsoby, jak je sníst, těší velké oblibě? Jaké jiné těstoviny jsou totiž pro Itálii tak typické! Takže nachystejte si vidličku a kdo chce i lžíci a můžete se pustit do jídla! 

10.9.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Kuře v kokosu

Kuře v kokosu

Smažený řízek s bramborovým salátem je sice česká klasika, ale poměrně tučná a těžká. Tak proč nezapojit fantazii a nevytvořit si svoji vlastní verzi, na které si nejen pochutnáte, ale budete jíst i zdravě a dietně.

8.8.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Cuketová polévka

Cuketová polévka

Mám tu zase jeden tip na využití cukety. Cuketová polévka,je rychlá a velice jemné, lahodné chuti...

8.8.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Cuketové placky

Cuketové placky

vegetariánský recept

Cukety jsou výbornou sezónní surovinou, která se dá zpracovat na mnoho způsobů. Je to zelenina velmi všestranná, chutná a levná. A protože je cuketová sezóna právě v plném proudu, připravila jsem pro Vás další recept z cukety podle zásad stravování Lenky Kořínkové.

6.8.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Kuskusové muffiny s ořechy a kokosem

Kuskusové muffiny s ořechy a kokosem

Kuskus je většinou potravinou, se kterou se lidé, začínající se zdravějším životním stylem setkávají v první řadě. Jedná se o základní potravinu severoafrické kuchyně. Vyrábí se z tvrdé pšenice, která je formována do typických kuliček.

24.7.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Cuketový "tatarák"

Cuketový "tatarák"

Máte rádi tatarák? Máte rádi cuketu? Tak si udělejte tuhle pochoutku. Je to rychlé, chutné a navíc ještě i zdravé a dietní.

30.6.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Cuketová pizza

Cuketová pizza

Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením je ideální potravina na hubnutí. 

27.6.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Ořechovo sýrový chléb

Ořechovo sýrový chléb

Dělená strava…co to vlastně je? Dělená strava je v České republice neodmyslitelně spojena se jménem známé české herečky Lenky Kořínkové, která je její velkou propagátorkou. 

26.6.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Fenyklovo-mrkvový salát

Fenyklovo-mrkvový salát

Jediný mrkvový salát, který se u nás doma dělával byl ten klasický, co zná asi každý, s citronovou šťávou a cukrem. Dobré je taky nastrouhané jablko s mrkví. Tento salát je však úplně něco jiného, obsahuje totiž fenykl. 

24.6.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Salát z červené řepy s nivou

Salát z červené řepy s nivou

vegetariánský recept

Přidávám zase jeden receptík na úpravu červené řepy, která je v poslední době mou velkou oblíbenkyní a to nejen proto, že červená řepa má velmi nízký obsah kalorií, malé množství tuku a žádný cholesterol, ale protože mi prostě chutná.

24.6.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Tvarohová pomazánka se sušenými rajčaty

Tvarohová pomazánka se sušenými rajčaty

vegetariánský recept

Můj dnešní recept na lehkou tvarohovou pomazánku zavání létem díky použitým italským nakládaným sušeným rajčatům, která jsou plná sladce šťavnaté chuti. 

24.6.2014 Doba přípravy: 10 min více info
Špízek na grilu z krůtího a kuřecího masa

Špízek na grilu z krůtího a kuřecího masa

Přichází léto a s ním teplé večery venku na terase a k tomu neodmyslitelně patří grilování....;)

13.6.2014 Doba přípravy: 30 min více info
"Voňavá" pečená červená řepa

"Voňavá" pečená červená řepa

vegetariánský recept

Tento recept je inspirovaný Jamie Oliverem. Příjemná rychlá večeře, voňavá a výživná. Jak by taky ne, když řepa obsahuje plno zdravých věcí, mimo jiné je dobrá proti osteoporóze, arterioskleróze a vůbec podporuje tvorbu krvinek.

13.6.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Filet z aljašské tresky na bylinkách

Filet z aljašské tresky na bylinkách

Za pár dní bude kalendářně trvat léto. Podle dlouhodobých předpovědí by krásné počasí mohlo ve skutečnosti trvat ještě o fous déle. 

13.6.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Zdravý pohankový salát

Zdravý pohankový salát

Pohanka je zdravé jídlo našich babiček a v rámci mého zdravějšího stravování už jsem ji vyzkoušela a dnes jsem jí dala opět šanci. Tenhle salát,co jsem udělala k večeři mě naprosto dostal ;)

15.5.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Červená čočka a indické placky "Čapátí"

Červená čočka a indické placky "Čapátí"

vegetariánský recept

Vysoký obsah kvalitních bílkovin, dobrá stravitelnost, a především krátká doba vaření – to vše červenou čočku předurčuje k tomu, aby vám zpříjemnila přípravu večeře nebo lehkého oběda v pracovním týdnu.

18.3.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Pikantní vepřové kousky a italské tagliatelle

Pikantní vepřové kousky a italské tagliatelle

Při nákupu v Lidlu jsem narazila na čerstvé italské těstoviny a hned jsem se je rozhodla vyzkoušet.

12.3.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Plněný lilek "KIRNIYARIK"

Plněný lilek "KIRNIYARIK"

V různých kuchyních se z lilku připravují rozličné speciality....

12.3.2014 Doba přípravy: 90 min více info
Bulgur se šmakounem

Bulgur se šmakounem

vaříme se šmakounem

Chtěla bych vám ukázat,že zdravé vaření může i dobře chutnat...české kuchařky už vzali na milost kuskus i luštěniny, bulgur se však na jídelních stolech stále objevuje spíše sporadicky.

3.3.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Pečené brambory v alobalu s uzeným, česnekem a cibulí

Pečené brambory v alobalu s uzeným, česnekem a cibulí

Předem bych chtěla upozornit, že tento recept nebude žádný vrchol gastronomie, ale nám prostě chutná.

24.2.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Banánovo-ovesná srdíčka

Banánovo-ovesná srdíčka

Klasické sušenky, které můžete využít i jako valentýnský dezert, když je vykrojíte do tvaru srdíček.

17.2.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Chilli zeleninová polévka

Chilli zeleninová polévka

Chutný vývar plný zeleniny, skvělá volba před jakýmkoliv dalším menu, nebo jako samostatné jídlo třeba s opečenou bagetkou. 

14.2.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Vepřová játra v pikantním leču

Vepřová játra v pikantním leču

Pikantní játra s lečem je jednoduché jídlo, které má však "koule".

7.2.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Orientální květák

Orientální květák

Tento způsob přípravy květáku stojí určitě za vyzkoušení. 

27.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Uzený pstruh s bramborovým salátkem

Uzený pstruh s bramborovým salátkem

Delikátní je chuť pstruha vyuzeného kouřem z bukového dřeva. 

23.1.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Houbová "čína" ze Šmakouna

Houbová "čína" ze Šmakouna

vaříme se šmakounem

Šmakoun je potravina vyrobená z vaječných bílků a výborně se hodí do dietního jídelníčku. 

20.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Cheesecake

Cheesecake

I když moc nepeču, protože sladké u nás, co už s námi nebydlí dcera "nejede", občas něco vytvoří, třeba pro návštěvu ke kávě.

17.1.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Losos na bylinkách, vařený brambor a restované fazolky se šunkou a česnekem

Losos na bylinkách, vařený brambor a restované fazolky se šunkou a česnekem

Ryba a bylinky = ideální kombinace....

17.1.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Ředkvičkovo-okurkový salát

Ředkvičkovo-okurkový salát

Tento vychlezný salát se výborně hodí při grilování....

15.1.2014 Doba přípravy: 15 min více info
Míchaný zeleninový salát se šunkou a kozím sýrem

Míchaný zeleninový salát se šunkou a kozím sýrem

Tip na letní velice osvěžující a chutný salátek....

15.1.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Strouhaná mrkev a jablka s lískovými oříšky, limetkou a medem

Strouhaná mrkev a jablka s lískovými oříšky, limetkou a medem

Velice chutná a zdravá snídaně....

15.1.2014 Doba přípravy: 20 min více info
Boršč

Boršč

Tato polévka obsahuje vysoký podíl kořenové zeleniny,proto díky vysokému podílu minerálů a vitamínů velmi efektivně odbourává podkožní tuk 

15.1.2014 Doba přípravy: 45 min více info
Mrkvový perkelt

Mrkvový perkelt

Dušenou mrkev mám ráda a toto je jedna z jejich variací....

15.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Zeleninové rizoto z tarhoně

Zeleninové rizoto z tarhoně

Při mém objevování zdravých potravin, jsem narazila i na TARHOŇU,což je vlastně těstovinová rýže,která se hodně používá ve slovenské a maďarské kuchyni,a teď se natrvalo umístila i v té mojí....

15.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Gazpacho

Gazpacho

Studená polévka s bohatou historií a mnoho lokálními i individuálními variantami....

15.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Hovězí líčka na červeném víně

Hovězí líčka na červeném víně

Naprosto luxusní jídlo, které jsem vařila také poprvé, podle mého "guru" Zdeňka Pohlereicha.

15.1.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Květákový salát se šunkou

Květákový salát se šunkou

Lehká letní večeře....

15.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Zapečené ratatouille s kuskusem

Zapečené ratatouille s kuskusem

Opět jedna z mých, myslím si, že vydařených "prvotin". Zapečené ratatouille s kuskusem - jednoduché jídlo plné chuti.

15.1.2014 Doba přípravy: 60 min více info
Carpaccio z hovězí svíčkové

Carpaccio z hovězí svíčkové

O tomto receptíku se trochu víc rozepíšu, protože jsem ho dělala poprvé a jsem pyšná, jak se mi povedl, až na tom zdánlivě nic není....

15.1.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
Čočkový salát II

Čočkový salát II

Protože můj první pokus byl doma úspěšný, tak jsem vytvořila čočkový salát II.

15.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Čočkový salát

Čočkový salát

Ráda v kuchyni experimentuji, a tak vznikl i tento salát, který všem moc chutná.

15.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Pohankové rizoto s houbami

Pohankové rizoto s houbami

Uznejte sami - proč si z pohanky neudělat dobré jídlo?

15.1.2014 Doba přípravy: 30 min více info
Carpaccio z červené řepy a cottage

Carpaccio z červené řepy a cottage

vegetariánský recept

Zdravý salát z tenkých plátků červené řepy....

14.1.2014 Doba přípravy: více jak 90 min více info
zpět na home stranu
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI