jméno a příjmení | Milena Jandusová |
znamení | ryby |
koníčky | největším koníčkem jsou pro mne naši dva zlatí retrívři, rybaření, příroda, bylinky, focení a samozřejmě vaření |
sny a cíle |
Jsem nenapravitelná optimistka, veselá, přátelská a milující. Přála bych si, aby mé dvě dospělé děti našly partnera, se kterým by prožily šťastný a spokojený život jako já se svým mužem, a aby byly zdravé a spokojené. Sním o tom, že už se brzy a ve zdraví dočkám vnoučátka, na které už strašně moooc těším. |
motto | Život je boj, ale stojí za to. Tak si ho užívej naplno. Nikdy totiž nevíš,kdy skončí..... |
Jmenuji se Milena Jandusová a letos oslavím „půlstoletí“. Musím se přiznat, že mé vaření v posledních několika letech hodně ovlivnil, někým milovaný, nebo naopak zatracovaný PAN KUCHAŘ Zdeněk Pohlreich. Podle jeho vaření a servírování pokrmů na talíři jsem si uvědomila, že jídlo se jí nejprve očima a snažím se této zásady držet. Před třemi lety, jsme se přestěhovali z bytu do domečku, který jsme si sami postavili a v nové kuchyni, o velikosti dvou těch panelákových se mi vaří jedna báseň! Nejen vzhledem k mým zdravotním problémům, kvůli nimž jsem se v invalidním důchodu rozhodla konečně vítězně vybojovat bitvu s nenáviděnými kily, které na sobě už několik let nosím a začala jsem vařit "zdravě". Poznala jsem mnoho, pro mne dříve neznámých potravin a produktů, které jsou nejen zdravé a dietní, ale dokonce i velice chutné! A světe div se, pomalu tomu mému "zdravému vaření" přichází na chuť i manžel se synem, dříve výlučně "masožravci". To považuji za svůj velký úspěch.....
Dušenou mrkev všichni známe ze školních jídelen, ale proč si s ní trošku nepohrát a nevytvořit z ní svěží a výborné jídlo?
Zase ta panenka… Je to lehký, ale i vydatný oběd, na kterém si pochutná celá rodina, ovšem chroničtí "dietáři" by anglickou slaninu měli nechat na talíři.
Teplé zeleninové směsi na různé způsoby mám v oblibě zejména v zimním období. Žádná složitá příprava, ale chutná kombinace libovolného masa se zeleninou, dle stavu aktuálních zásob v lednici, mě snad nikdy nepřestane bavit.
Pro řadu z vás jistě nebude tento recept ničím výjimečným, neboť pokrmy z mletého masa jsou v českých rodinách velice populární, ale mně napadlo vyzkoušet to trochu jinak.
I česká klasika, jako je maso s "UHO", se dá připravit dietně a chutně v mnoha variacích dle přidané zeleniny.
Šmakoun, pro někoho surovina, nad kterou ohrnuje nos, pro mě výborná možnost, jak vymýšlet zdravé recepty, které výborně chutnají.
Karbanátky s květákem jsou jednoduché, rychlé a navíc chutnají opravdu skvěle.
Hovězí kližka je úžasné maso, které se dá využít nejen na přípravu fantastického guláše.
Šmakoun najde mnoho uplatnění v různých salátech, při přípravě rizota nebo jej lze zapékat s těstovinami, nebo třeba připravit Šmakounové smaženky.
Šmakoun s příchutí hlívy ústřičné je určen pro milovníky hub a houbové chuti, kteří chtějí zdravěji jíst.
Dýně, nejen téma pro podzim, ale můžete si pochutnat třeba teď v lednu. Tenhle recept by vás mohl zaujmout už proto, že vám moc času nezabere. Tak pojďme do toho.
Vyzkoušejte si veganskou klobásu, plnou vitamínů, která je s čerstvým pečivem naprosto dokonalá. Nechte ji pěkně v chladu odležet a poté nakrájejte na prkénku, jako klasickou uzeninu.
Domácí pita placka s mexickou směsí a sojovými ďobáčky. Další tip na zajímavé jídlo se sojovým masem a zeleninou. Placku nekupujte a usmažte si vlastní. Kdo nesnese olej, může upéct na pečícím papíře.
Čím méně komplikovaně je připravíme, tím budou lepší. Jsou rychlé, chutné, a když do nich dáme suroviny té nejlepší kvality, výsledek nás zaručeně potěší. Za ideální stav bych považovala letní čas a zralá rajčata vonící po slunci.
Také milujete špagety,které se i přes občas komplikované způsoby, jak je sníst, těší velké oblibě? Jaké jiné těstoviny jsou totiž pro Itálii tak typické! Takže nachystejte si vidličku a kdo chce i lžíci a můžete se pustit do jídla!
Smažený řízek s bramborovým salátem je sice česká klasika, ale poměrně tučná a těžká. Tak proč nezapojit fantazii a nevytvořit si svoji vlastní verzi, na které si nejen pochutnáte, ale budete jíst i zdravě a dietně.
Mám tu zase jeden tip na využití cukety. Cuketová polévka,je rychlá a velice jemné, lahodné chuti...
Cukety jsou výbornou sezónní surovinou, která se dá zpracovat na mnoho způsobů. Je to zelenina velmi všestranná, chutná a levná. A protože je cuketová sezóna právě v plném proudu, připravila jsem pro Vás další recept z cukety podle zásad stravování Lenky Kořínkové.
Kuskus je většinou potravinou, se kterou se lidé, začínající se zdravějším životním stylem setkávají v první řadě. Jedná se o základní potravinu severoafrické kuchyně. Vyrábí se z tvrdé pšenice, která je formována do typických kuliček.
Máte rádi tatarák? Máte rádi cuketu? Tak si udělejte tuhle pochoutku. Je to rychlé, chutné a navíc ještě i zdravé a dietní.
Cuketa se stává stále více oblíbenou zeleninou na našem jídelníčku. Obsahuje 90% vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením je ideální potravina na hubnutí.
Dělená strava…co to vlastně je? Dělená strava je v České republice neodmyslitelně spojena se jménem známé české herečky Lenky Kořínkové, která je její velkou propagátorkou.
Jediný mrkvový salát, který se u nás doma dělával byl ten klasický, co zná asi každý, s citronovou šťávou a cukrem. Dobré je taky nastrouhané jablko s mrkví. Tento salát je však úplně něco jiného, obsahuje totiž fenykl.
Přidávám zase jeden receptík na úpravu červené řepy, která je v poslední době mou velkou oblíbenkyní a to nejen proto, že červená řepa má velmi nízký obsah kalorií, malé množství tuku a žádný cholesterol, ale protože mi prostě chutná.
Můj dnešní recept na lehkou tvarohovou pomazánku zavání létem díky použitým italským nakládaným sušeným rajčatům, která jsou plná sladce šťavnaté chuti.
Přichází léto a s ním teplé večery venku na terase a k tomu neodmyslitelně patří grilování....;)
Tento recept je inspirovaný Jamie Oliverem. Příjemná rychlá večeře, voňavá a výživná. Jak by taky ne, když řepa obsahuje plno zdravých věcí, mimo jiné je dobrá proti osteoporóze, arterioskleróze a vůbec podporuje tvorbu krvinek.
Za pár dní bude kalendářně trvat léto. Podle dlouhodobých předpovědí by krásné počasí mohlo ve skutečnosti trvat ještě o fous déle.
Pohanka je zdravé jídlo našich babiček a v rámci mého zdravějšího stravování už jsem ji vyzkoušela a dnes jsem jí dala opět šanci. Tenhle salát,co jsem udělala k večeři mě naprosto dostal ;)
Vysoký obsah kvalitních bílkovin, dobrá stravitelnost, a především krátká doba vaření – to vše červenou čočku předurčuje k tomu, aby vám zpříjemnila přípravu večeře nebo lehkého oběda v pracovním týdnu.
Při nákupu v Lidlu jsem narazila na čerstvé italské těstoviny a hned jsem se je rozhodla vyzkoušet.
V různých kuchyních se z lilku připravují rozličné speciality....
Chtěla bych vám ukázat,že zdravé vaření může i dobře chutnat...české kuchařky už vzali na milost kuskus i luštěniny, bulgur se však na jídelních stolech stále objevuje spíše sporadicky.
Předem bych chtěla upozornit, že tento recept nebude žádný vrchol gastronomie, ale nám prostě chutná.
Klasické sušenky, které můžete využít i jako valentýnský dezert, když je vykrojíte do tvaru srdíček.
Chutný vývar plný zeleniny, skvělá volba před jakýmkoliv dalším menu, nebo jako samostatné jídlo třeba s opečenou bagetkou.
Pikantní játra s lečem je jednoduché jídlo, které má však "koule".
Tento způsob přípravy květáku stojí určitě za vyzkoušení.
Delikátní je chuť pstruha vyuzeného kouřem z bukového dřeva.
Šmakoun je potravina vyrobená z vaječných bílků a výborně se hodí do dietního jídelníčku.
I když moc nepeču, protože sladké u nás, co už s námi nebydlí dcera "nejede", občas něco vytvoří, třeba pro návštěvu ke kávě.
Ryba a bylinky = ideální kombinace....
Tento vychlezný salát se výborně hodí při grilování....
Tip na letní velice osvěžující a chutný salátek....
Velice chutná a zdravá snídaně....
Tato polévka obsahuje vysoký podíl kořenové zeleniny,proto díky vysokému podílu minerálů a vitamínů velmi efektivně odbourává podkožní tuk
Dušenou mrkev mám ráda a toto je jedna z jejich variací....
Při mém objevování zdravých potravin, jsem narazila i na TARHOŇU,což je vlastně těstovinová rýže,která se hodně používá ve slovenské a maďarské kuchyni,a teď se natrvalo umístila i v té mojí....
Studená polévka s bohatou historií a mnoho lokálními i individuálními variantami....
Naprosto luxusní jídlo, které jsem vařila také poprvé, podle mého "guru" Zdeňka Pohlereicha.
Opět jedna z mých, myslím si, že vydařených "prvotin". Zapečené ratatouille s kuskusem - jednoduché jídlo plné chuti.
O tomto receptíku se trochu víc rozepíšu, protože jsem ho dělala poprvé a jsem pyšná, jak se mi povedl, až na tom zdánlivě nic není....
Protože můj první pokus byl doma úspěšný, tak jsem vytvořila čočkový salát II.
Ráda v kuchyni experimentuji, a tak vznikl i tento salát, který všem moc chutná.
Uznejte sami - proč si z pohanky neudělat dobré jídlo?
Zdravý salát z tenkých plátků červené řepy....
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI