jméno a příjmení | Nikola Behenská |
znamení | lev |
koníčky | vaření, pečení, příroda, focení... |
sny a cíle | můj největší sen je jednou mít svůj penzionek s malou restaurací s dobrou poctivou kuchyní :) |
motto | Dokud dýchám, žiju, a dokud žiju, budu bojovat, abych mohla dýchat... |
Vaření hrou |
Ráda se směju, protože jak známo "smích léčí". Jsem hodně společenský člověk, mám ráda legraci, lidi co nezkazí žádnou srandu. K vaření jsem se dostala už jako "malá" a postupem času jsem tomu přicházela víc a víc na chuť. Procházela jsem si spousty časopisů a zkoušela nové recepty, později si je i sama upravovala a i vymýšlela. K pečení jsem se dostala až později a i to mě moc chytlo :) Ráda si vyhraju se zdobením jídla nejen samotnou přípravou, protože člověk v první řadě jí očima.
Protože miluji fíky a Chorvatsko a byla jsem tam na dovolené v sezóně fíků, byl tento koláč jasná volba. Nejlepší fíky jsou právě utržené ze stromu, ale i tak to byla neskutečná mňamka.
Tohle jídlo je ideální pro milovníky pikantních jídel, ti si opravdu přijdou na své. Nejlepší přílohou je rýže s brokolicí vařené v páře, nebo jiným oblíbeným druhem zeleniny.
V jednoduchosti je krása, tak proč vařit složité věci, když maso a pár bylinek je velká dobrota.
Dnes to bude taková bílá klasika, která však musí oslovit každého milovníka zeleninových polévek. Květák, brokolice a vůně muškátového oříšku, co víc si přát?
Milovníci slaných koláčů, těšte se. Pokud máte rádi květák, jste u toho správného receptu a už rozehřívejte troubu.
Vepřové medailonky jsou samozřejmě klasika, ale není úprava, jako úprava. Příloha plná zeleniny samo vítězí. Pokud je při ruce čerstvá bylinka, je to dokonalé.
Trošku divoká kombinace čočky a lososa, ale za to příjemně překvapující. Vřele doporučuji vyzkoušet. (u nás skoro vylízané talíře)
Opět přichází sezóna dýní, a proto vyzkoušejte tento recept....
Pro ty, kteří mají rádi vepřové maso, v tomto případě plněné kysaným zelím.
Výborná příloha k masu nebo i jen tak s různými dipy.
Vyzkoušejte úžasnou chuť pečeného česneku....
Pivo a guláš je rozhodně ta nejlepší kobinace, co říkáte?
Na velikonočním stole by mazanec jistě neměl chybět....
Skvělý dezert, který určitě zachutná každé návštěvě....
Červená řepa nás všeobecně dělí do dvou táborů. Tu totiž buď milujete, nebo ji naopak nenávidíte.
Tilápie a špenát? Rozhodně dobrá kombinace!
Toto jídlo je pro mě taková nostalgie. "Rybníček" mi dělávala jako malé mamka a tak si ho čas od času připomenu :)
Opravdu jednoduchá a chutná pomazánka s lákavou barvou, která nadchne všechny milovníky řepy.
Začalo jaro a my potřebujeme doplnit vitamínky a shodit nějaké to kilčo do tílek. Tak tady jedna varianta.
Kuřecí paličky skvěle doladí lehký zeleninový salát....
K restovaným nudličkám se skvěle hodí například zeleninová rýže.
Připravte skvělý dezert s pudinkovým krémem a posypaný kokosem.
Takové vynikající hovězí na špejli, nic víc.
Na sladké moc nejsem, ale čas od času si ráda smlsnu na jednoduchém, lehkém, "obyčejném" poháru a v kombinaci s jahodami, které mám moc ráda…naprostá paráda.
Vzpomínka na dovolené v Řecku....
Netradiční kombinace vepřové panenky a fenyklu vás uchvátí.
Panenka je úžasné a moc dobré masíčko, tak proč ho kazit složitou úpravou? Jak se říká: „V jednoduchosti je krása.“
Fenykl je výborná záležitost, jak do jídel tak jen čerstvý jen třeba k chlebu s něčím :) Navíc je velice zdravý a čistí krev.
Polévky u nás „frčí“. Někdo rád vývary, někdo zahuštěné a já osobně dávám přednost krémovým. Ať už smetanovým či čistě zeleninovým.
Kvalita dnešních potravin už není nic moc a tak zas jako bývalo dřív, přicházejí na řadu produkty vlastní výroby....
Jako příloha se skvěle hodí třeba zeleninová rýže....
Tento recept jsem kdysi dávno našla v nějakém časopise, a protože králičí maso máme moc rádi, vyzkoušel se i tento způsob a zachutnal natolik, že se u nás dělá nejčastěji. A jde i z kuřete či vepřového masa a má opravdu velké ohlasy.
Recept, který osloví především milovníky čokolády. Tyto řezy jsou krásně vláčné díky přidanému kefíru.
Rajčata dávají pokrmu svěžest a rozmarýn nádherně provoní.
Čím je salát uleželejší, tím je lepší....
Zdravý salát a lehkou chutí česneku....
Dvoubarevná buchta, kterou můžete dát buď na plech, nebo do formiček na muffiny.
Červená řepa je velice dobrá a hlavně zdravá…miluji ji už od mala, ale vždycky jsme ji měla jen zavařenou a nebo v jídle, jako třeba například boršč.
Pro milovníky kávy... kávou výrazné, sladké ale né přeslazené :)
Každoročně se moc těším až budou květy bezinek....Od mala mám problémy s průduškami a bezinky mají blahodárný účinek pravě na plíce, průdušky aj. Limonáda i sirup, jsou dobré na pročištění průdušek i jako prevence. Navíc vychlazená limonáda je opravdu i lahodná.
Zdravější verze kroket, které Vás pak nemusí tížit na mysli.
Více rolád na jednom talíři....
Rychlovka, která jde dělat jak na plech, tak i do forem třeba právě dortové jako já :) Kdo má rád banány jako já, doporučuju :)
Šoulet je židovské jídlo, které se připravuje z luštěnin, jako jsou fazole, cizrna, sója, hrách či kroupy.
Tento recept mám od babičky. Mrkev mám moc ráda a navíc je zdravá tak proč né zrovna koláč... :)
Kdo miluje zvěřinu, ať neváhá a tasí pánev.
Kuřecí maso snad neurazí nikoho, zvláště pak, když upečete kůrčičku dokřupava.
Tuto roládu dělám moc ráda, je velice rychlá, jednoduchá a "žravá".
Další sladkovodní ryba k mání v mé kuchyni.
Kuře stokrát jinak. Tenhle recept je dle mě moc fajn.
Než se stačíme otočit, máme tu zase čas dovolených, koupání, sluníčka, zábavy a k tomu neodmyslitelně patří i grilování různých dobrot. A jak se říká v jednoduchosti je krása, takže mám pro vás jeden typ.
Na konci léta nás děda zásobuje obrovskou spoustou cuket. Nikdy jsme je nijak zvlášť nemusela, ale v posledních 2 letech jsem jim přišla na chuť. Je to moc dobra zeleninka s mnohostranným použitím :) A tady je jeden skvělý způsob jak cukety upotřebit :)
S krémem, který můžete provonět pár kapkami rumu....
Ráda s maminou měním recepty a tak jsem měnila i tento. Dá se servírovat jako oběd jen s polévkou nebo i jako pohoštění...
Tahle dobrůtka vznikla v letě, když měla přijet návštěva...Největší pařáky, tak to chtělo něco studeného, svěžího...
Chuť masa a ovoce mě vždy lákala a kachna a pomeranče to dohromady jde :)
Nikdy mi zveřina nechutnala...nevoněla...ale
U nás doma jsou všeobecně na dračku rolky, závitky prakticky z jakéhokoli masa.
Droždí! Droždí je báječná věc na pomazánku, polévku nebo třeba na knedlíčky do polévky. Né každému voní, ale knedlíčky z něho jsou naprosto luxusní záležitost.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI