jméno a příjmení | Petra Novotná a Linda Novotná |
znamení | váhy a střelec |
koníčky | rády vaříme, fotíme, výtvarně se realizujeme |
motto | People who love to eat are always the best people- Julia Child |
Jsmě dvě. Jedna malá a druhá ještě menší. Já se jmenuji Petra, jsem Ambassador ve společnosti Jamie Oliver Food Revolution a se svojí dcerou Lindou Vám chceme ukázat, že vaření s dětmi může být skvělá zábava. Pojďme děti přirozeně naučit jíst dobře, poznat kvalitní suroviny, nestresovat tím co můžou a nemůžou a hlavně naučit nás užít si společný čas v kuchyni. Nejbližší náš společný cíl, je vydat společnou kuchařku bez stresu a v klidu. Určitě se máte ještě na co těšit :-)
Odepřít dětem sladké je téměř nesplnitelný úkol. Tyhle koblížky mají jednu přidanou hodnotu a to je mrkev. Chutnají fakt skvěle, jsou voňavé a myslím, že s krásnou bílou jogurtovou polevou je můžete použít jako velikonoční sladkosti.
Špagety s rajčatovou omáčkou a knedlíčky z mletého masa jsou prostě klasika. Ale ne vždycky se mi v lednici válí dobré maso, které bych mohla namlít. Za to kvalitní šunka! Na tu nedám dopustit a téměř vždycky mě zachrání, když chci dětem udělat rychlou večeři. A znáte dítě, které by nemělo rádo špagety? Jooo? Tak zkuste tyhle s knedlíčky ze šunky a uvídíte, že se to úplně obratí! A to ještě pořád není všechno. Rajčatovou omáčku vždycky doslova napěchuju na drobno nakrájenou zeleninou a večeře má hned pro děti další přidanou hodnotu.
Někdy je potřeba děti trochu pobavit! Klasické lasagne by pro ně mohly být poněkud nudné, takže nejlepší bude je trochu ozvláštnit. Na internetu jsem našla podobný recept, který mě okamžitě inspiroval k tomu dětem naservírovat tyhle košíčky. Navíc vyvalování těsta na základ bude pro děti úžasná zábava, zatím co si můžete popovídat o tom, jak se vlastně domácí těstoviny vyrábí a v čem sou lepší než ty co koupíte v obchodě. Hurá do toho!
Jáhly možná neznáš, ale jsou hlavní surovinou dnešního receptu. Vyrábí se loupáním prosa setého (což je obilnina). Dříve se u nás jáhly používaly v kuchyni opravdu hodně, ale nakonec je klasické pšeničné produkty a brambory vytlačily. Jáhly jsou také opravdu bohaté na vitaminy. Obsahují vitamin A a vitaminy skupiny B. Také mají dostatek draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek a stopových prvků. To ale nejsou všechny pozitiva, mají také nižší glykemický index, jejich energie se tedy uvolňuje postupně do těla. To znamená, že budeš mít spoustu síly a nedostaneš brzy hlad. Když k nim přídáš trochu másla, mák, skořici a brusinky, uvidíš, že si opravdu pochutnáš.
Stává se nám hodně často, že k víkendovému obědu dělám pečené kuře. Naporcuji ho na jednotlivé díly a i přes to, že jsme 4 (vlastně spíš 2 a dvě poloviny člověka) většinou jedno prso celé zůstane. To pak prostě zpracuji. Kuřecí burger je k tomu neideálnější. Najíme se všichni 4 a …. kdo nemiluje burgery?
Jarní závitky jsou typickým asijským jídlem. Jeho součástí bývá zpravidla zázvor, který má velmi výraznou chuť. Proto až ho budete používat v kuchyni, určitě s ním šetřete a budete překvapeni jak moc je jeho chuť příjemná. Trochu sladká, trochu citrusová.
Mango je tropické ovoce. Používá se především v asijské kuchyni, často na výrobu různých dipů a omáček. Často u nás v obchodech koupíte mango, které je úplně tvrdé a zelené, ale vyčkejte a nechte ho při pokojové teplotě dozrát dokud nebude skoro žluté a měkké.
Možná nemáte po ránu chuť, ale zkuste tyhle tyčinky, které můžete vyrobit a rozkrájejte si je na takové kousky, které ráno určitě sníte. Můžou to být malé tyčinky, větší nebo největší.
Polenta je vlastně kaše z kukuřičné mouky. Je typická pro Itálii, kde jí často podávají se svými výbornými sušenými salámy nebo houbami. Kukuřičná mouka je bezlepková a někdy se používá jako náhrada za klasickou mouku. Po lentové hranolky jsou perfektní alternativou k těm bramborovým a dají se perfektně dochutit – třeba sýrem.
Pojďme z vaření pro děti udělat společnou zábavu. Pojďme děti naučit jíst dobře, poznat kvalitní suroviny. Nestresovat tím, co děti nesmí a můžou a uvolněně, v klidu a pohodě strávit společný čas. Děti jsou naše budoucnost...
Slyšeli jste už někdy o sýru ricotta? Je to sýr, který je mezi mléčnými výrobky ten s nejnižším obsahem tuku. Vyrábí se ze syrovátky, která je velmi bohatá na vitaminíny a minerály.
Kurkuma má velmi příjemnou chuť, navíc není ostrá. Na rozdíl od jiných asijských koření, která budeš v receptech z této knihy používat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI