jméno a příjmení | Veronika Davidová |
znamení | blíženec |
koníčky | rodina, houbaření, tvoření všeho druhu, pečení |
sny a cíle |
Zní to jako velké klišé, ale hlavním snem je mít zdravou a šťastnou rodinu. Další trošku sobečtější cíl je podívat se do Asie a Jižní Ameriky. |
Už 10 měsíců jsem máma na plný úvazek. Vyrůstala jsem na Jižní Moravě, studovala ve Zlíně a teď mě osud přesměroval do Prahy, což bych nikdy nečekala. K vaření jsem nikdy neměla moc vztah, mám maminku, která si ráda vše dělá sama, a když už někoho do kuchyně pustí, tak má tendence ve všem „radit“, já jsem ale tvrdohlavá palice, která to udělá radši blbě, ale podle svého. Pořádně vařit jsem začala až s příchodem do Prahy, protože najednou bylo pro koho. V těhotenství a s příchodem miminka se mi otočil svět naruby a začala jsem se mnohem víc zajímat o to, co jím. Času také není úplně nazbyt, takže moje vaření vychází z těchto dvou předpokladů – snažím se vařit zdravě a tak, aby to nebylo složité a bylo rychle hotové. Celá rodina rádi mlsáme, takže taky často peču a vymýšlím a obměňuji vyzkoušené recepty. Doufám, že pro vás některé budou inspirací.
Křidýlka jsou v naší rodině takovým vděčným jídlem a dáme si je vždy s chutí. Teprve nyní jsem však vychytala marinádu podle představ.
Naše rodina miluje křehké koláče a ve spojení s tvarohem je to pro nás značka ideál. Hledala jsem tedy nový recept a našla.
Vánoce za námi, salát nám už všem asi leze krkem, tak co uvařit pro návštěvu vašich blízkých. Už delší dobu jsem se chystala na jelení guláš a v kuchařce Karolína domácí kuchařka jsem našla super recept na guláš ve spojení s perníkovými knedlíky. Perníčky u nás také nejsou favorit mezi cukrovím, a tak budu ráda, když je zpracuji i jinak.
Od našich skvělých sousedů jsem dostala domácího králíka a tak bylo potřeba najít nějaký super recept. Přiznávám bez mučení, že králík není moje nejoblíbenější maso k přípravě, a to díky tomu, že se rádo vysouší. Neváhala jsem a začala listovat nepřeberným množstvím kuchařek, které vládnou naší knihovně a nechala jsem se inspirovat Zdeňkem Pohlreichem.
Do tohoto koláče jsem se pustila zejména proto, že mi má úžasná sousedka donesla kilový kyblík lučiny, který sehnala za směšnou cenu. Jediný problém byl, že za pár dnů měla končit spotřeba a tak bylo nutné jej rychle zpracovat. Myslím si, že tato úprava je mnohem lepší než si lučinu mazat 5x denně na chleba.
Panna cotta patří k mým oblíbeným dezertům, a to jednak pro svou chuť, ale také pro snadnost a rychlost přípravy. Jelikož jsem potřebovala zpracovat maracuju tak na panna cottu padla jasná volba.
Sezona rebarbory je v plném proudu a tak jsem se rozhodla vyzkoušet z ní něco upéct. Pamatuju si, že když jsem byla malá, měli jsme na zahradě obří rostlinu rebarbory, ale snad nikdy jsme z ní nic nedělali, což mi teď zpětně připadá jako hrozný hřích.
Tohle bylo na přání mého partnera. Největší pochvalou bylo, že mi po obědě řekl, ať zbytek nakrabičkuju a hlavně ať mu to už nejím. Takže i přes to, že to byl první pokus, považuji ho za velmi vydařený a určitě jsem toto jídlo nedělala naposled.
Oříškové tyčinky zbožňuji a často si je kupuji. Jen ta cena se mi úplně nelíbí a složení také občas pokulhává, tak jsem si řekla proč to nezkusit z domácích zásob.
Koláče tohoto tipu u nás mají vždy velký úspěch a nemusím si dělat vrásky, jestli to ve dvou zvládneme sníst. A protože s vanilkovým krémem jsem tento koláč dělala už nesčetněkrát, nastal čas na změnu v podobě čokolády.
Přípravu tohoto jídla jsem si s dcerou opravdu krásně užila. Pořídili jsme jí učící věž, takže konečně může vařit se mnou, což nás obě moc bavilo. Dcera (16 měsíců) zatím spíše ujídá zeleninku a snaží se krájet příborovým nožem, což je oříšek, ale i tak mi moc pomáhalo, že se hezky zabavila. Všem maminkám doporučuji.
Podobné recepty u nás vznikají, když se potřebuji zbavit zásob lednice nebo potřebuji rychle uvařit oběd, abychom mohli s dcerou ven.
Letos je to v podstatě poprvé, co jsem se rozhodla řešit Velikonoce, a to hlavně kvůli dítěti (i když z toho rozum ještě nemá) Takže začal čas nastolit si tradice v přípravách. U nás v letošním roce proběhnou v pečení mazance, beránka a perníčků a samozřejmě úklid (víc toho s dítětem na noze fakt nezvládnu).
Na tuhle dobrotu jsem se už delší dobu chystala, ale pořád jsem to odkládala. Po ochutnání se ptám sama sebe, proč sakra? Je to návyková záležitost!
S přítelem milujeme tento typ koláčů, a jelikož už se nám přejedl v kombinaci tvaroh s ovocem, chtěla jsem vyzkoušet zase něco nového.
O tento sandwich mě přítel prosil hrozně dlouho. Řekl si o něj skoro pokaždé, když jsem se ptala, co by si dal k večeři, takže nešlo dlouho odolávat nátlaku a musela jsem se do toho pustit a nelitovala jsem.
Hned jak jsem u Vendy viděla recept na tento moučník, řekla jsem si, že ho rozhodně musím také udělat a nebyla bych to já, kdybych si recept aspoň trošku nepoupravila. Během asi 10 minut jsem si 3x přidala, takže s klidem můžu doporučit.
Snídaně patří k mým nejoblíbenějším částem celého dne, proto se snažím ji nikterak nešidit a vymýšlet nové recepty.
Tohle jídlo mám tak nějak spojené s dovolenou a s hotelovou snídaní. Úplně se vidím, jak stojím u pultíku a jen si říkám, co vše do omelety chci. No... tak dost snění. Proč ji jíst jen jednou do roka, když si ji můžeme snadno připravit doma.
Stává se vám taky někdy, že místo oběda máte chuť rovnou na dezert? Já měla tenhle stav zrovna dneska a nelituji, tohle jídlo vám prostě udělá den.
Leden už je ve své polovině a my ještě nevyzkoušeli dárek od Ježíška v podobě kontaktního grilu. To musím jednoduše napravit.
Je na čase si uvědomit, že moje malá holčička už není takové miminko a je čas pokročit z jogurtů a kašiček na nové druhy svačinek.
Dnešní recept vznikl tak nějak omylem. Původně mělo jít spíš o polévku, ale nakonec to vše dopadlo trošku jinak (lépe).
Dost bylo povánočního lenošení a dojídání zbytků – je čas si zase něco uvařit.
Ideální (nejen) pro kojící matky na doplnění vápníku (jen asi pozor u těch kojících na nadýmání z máku...). Věděli jste, že právě v máku je 12x více vápníku než třeba v mléce? Tak směle do toho.
Letos poprvé peču sama a dalo by se říct, že si to i užívám a hledám nové (zdravější varianty) klasiky. Mezi takovou zdravější variantu můžeme zařadit i tyto perníčky.
Tento recept mě napadl u výroby pečeného čaje, kde jsem použila některé suroviny a dostala tak chuť využít je trošku netradičně.
S blížícími se Vánoci začínám pracovat na jedlých dárcích. Pečený čaj udělá radost dětem i dospělým (můžete přidat rum a máte krásnou dospěláckou variantu).
Na tuhle dobrotu jsem se chystala už delší dobu. Vánoce se však blíží a řekla jsem si, že to bude ideální jedlý dárek. Co si budeme nalhávat - co udělá člověku větší radost než kus žvance, že...
Rakytníkový sirup - nasbírat aspoň malou mističku je celkem "porod", ale výsledek stojí za to! Nasuším též i listy na čaj, prý by měly mít stejně vitamínů, jako samotné plody. Pokud je však keř na vaší zahrádce a nebude vám vadit "omlazení" keře, ostříhejte celé větvičky i s bobulkami a dejte zmrznout do mrazáku. Bobulky by potom měly jít krásně otřepat.
Snídani považuji za základ celého dne. Proč si tedy nedopřát pořádnou dávku energie a přitom si nepochutnat? Samozřejmě bez palmového oleje!
Podobná jídla zbožňuji hned z několika důvodů. Je to rychle hotovo, je to zdravé a není vám po něm těžko ještě za pár hodin.
Ideální nedělní oběd, který potěší nejednoho masožravce.
Včerejší televizní dokument Cukr - blog ve mě něco zanechal, a tak jsem se pustila do zdravé snídaně bez cukru.
Zásoba masa se zúžila, až došlo na malou maturitu v podobě steaku z bizona.
Tvarohové koláče se u nás můžou dělat na jakýkoliv způsob. Už nás nebavila osvědčená klasika, a tak přišel čas na malý experiment.
Panenka je pro mě vždy trošku výzva a pořád ještě ji nemám zvládnutou podle svých představ. Ale jak se říká: „Trénink dělá mistry“ .
Do těchto müsli sušenek jsem se pustila po zhlédnutí videa na streamu o „zdravém“ müsli k snídani. Řekla jsem si „a dost“ a od teď vím, co snídám (a potají ujídám celý den).
Neděle bez sladkého by nebyla u nás doma nedělí. Pokud máte taky rádi vláčné moučníky, tak tato bábovka je pro vás jasná volba. Bábovka vyniká také svou jednoduchostí.
Pokud máte rádi jednoduchá, rychlá a zdravá jídla, pak je tento recept přesně pro vás.
Lehký ovocný koláč, kde je málo mouky a hodně ovoce, takže při něm až tolik nezhřešíte.
Tahle dobrota je nejoblíbenější koláč mého milého. Takže pokud je Váš chlap na sladké a potřebujete ho dostat do třeba ikei, tak tohle je ideální zbraň, jak toho bez řečí docílit (smích)
Tento recept patří mezi mé oblíbené a dávám si ho ráda v restauraci, když zrovna nemám chuť experimentovat. S příchodem miminka však na návštěvy těchto podniků není tolik času, ani chuti. Málokdy se s dítětem najíte v klidu, aniž by se pokusilo restauraci zbourat. Proč si tedy neudělat toto výborné a jednoduché jídlo v pohodlí domova, kde nikoho křik dítěte nepohoršuje, no ne?!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI