Ingredience na cca 800 ml sirupu: | |||||
červený rybíz (i se stonky) | cca 1 l | cukr na sirup (nebo krystal) | 150 g | kokosový cukr | 50 g |
Dnes mám pro vás rodinný recept na vynikající rybízový sirup, který je vhodný pro výrobu letních limonád. Jelikož tady odpadá pracné obírání kuliček rybízů a zdlouhavé vaření, máte vše za chvilku hotovo a výsledek je skvělý. Když jsem na rodinné grilovačce poprvé limonádu z tohoto sirupu ochutnala, hned mě oslovila a věděla jsem, že jí musím také vyzkoušet. A už se stalo. Množství přidaného cukru záleží na vás - někdo má rád víc, jiný méně. Já jsem nechtěla úplně potlačit kyselost rybízu a tak jsem cukru nedala mnoho. Proč si ovocné sirupy, které navíc obsahují minimum ovoce, když je tak jednoduché si vyrobit ty domácí, které jsou mnohem mnohem lepší.
Rybíz i se stonky důkladně propereme ve studené vodě a necháme okapat. Rybíz přemístíme do velkého hrnce, podlijeme trochou vody a zahřejeme, není nutné vařit. Při zahřívání důkladně rybíz rozmačkáme šťouchadlem na brambory, snažíme se rozmačkat téměř všechny kuličky. Hrnec stáhneme z ohně a rybíz začneme pasírovat přes jemné sítko nebo pasírovací síto do čisté mísy. Prolisovanou šťávu necháme trochu vychladnout a přimícháme do ní připravené cukry. Množství cukru záleží hlavně na vaší chuti. Já jsem ale nechtěla zabít přirozenou navinulou chuť rybízu a tak jsem to s cukrem nepřeháněla.
Nakonec sirup dáme opět do čistého hrnce, přivedeme k varu a pár minut povaříme, sbíráme případnou pěnu. Ještě horký nalijeme do připravených lahví.
Tato rychlá příprava sirupu vyžaduje uchování lahví v lednici a rychlou spotřebu do několika týdnů. Věřím ale, že v letních horkých dnech sirup spotřebujete rychlostí blesku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI