Domácí mandlové mléko zpět

Ingredience:
mandle ve slupce1 a 1/2 hrnkuvodacca 5 hrnků
mandle ve slupce 1 a 1/2 hrnku, voda cca 5 hrnků

Příprava

Ve svých receptech často používám mandlové mléko. Je mi jasné, že spousta z vás si pomyslela, že kde by asi tak vzalo mandlové mléko. To, co se v ČR prodává v obchodech, přijde na cca 80 Kč za litr. Vůbec jsem nepochopila, proč je tak drahé, asi ten dovoz. Navíc když si člověk přečte složení, je až překvapen, co vše se tam přidává. Například i onen zmiňovaný carrageenan, který se ve výzkumu běžně používá jako zánětlivá látka (proč nás tím tedy klidně někdo krmí???). Jenomže připravit si mandlové mléko můžete sami doma – postačí vám voda, neloupané mandle, mixér a sítko.

Mandle zalejeme vodou a necháme přes noc odležet při pokojové teplotě. Na druhý den mandle i s vodou přesuneme do mixéru a vše řádně rozmixujeme na jemno. Vzniklou směs přecedíme přes jemné sítko, přičemž tak oddělíme bílé mléko a mandlovou drť, kterou můžete využít dále. V této podobě je mléko nesladké, avšak můžete do něj přimíchat sladidlo dle volby a vanilkový extrakt a máte super vanilkové mandlové mléko. Uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě a se spotřebou neotálejte (nezapomínejte, že v mléku nejsou žádné konzervanty ani stabilizátory). Z mé zkušenosti mléko vydrží téměř 4 dny (připraveno v neděli ráno, ve středu večer ještě dobré, ve čtvtek ráno už se mi zdálo, že začíná kysnout).

2015-06-02 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI