Domácí salko zpět

Ingredience:
mléko600 mlcukr200 g
mléko 600 ml, cukr 200 g

Příprava

Vánoce klepou na dveře a mezi základní suroviny pro pečení i nějaký ten tekutý hřích patří jednoznačně i salko. Proč si ho za pár kaček neudělat doma, když je to tak jednoduché? Navíc ve všemožných příchutích.

Mléko nalijeme do většího hrnce, přisypeme cukr a přivedeme k varu. V receptu bylo psáno, že je potřeba vařit cca 25 minut, což ovšem nedokážu potvrdit. Vařila jsem vždy ve dvojnásobné várce, takže možná i proto mnohem dýl (cca hodinu a čtvrt). Ale nebojte, ani tak to není žádná dřina. Mléko totiž kupodivu nepotřebuje míchat a nepřipaluje se. Stačí míchnout párkrát během vaření. Základní ukazatel toho, že je salko hotové, jsou pěnové bubliny, které se při vaření začnou na povrchu tvořit, barva se změní do lehce béžové a objem se zmenší asi na polovinu. Gratuluji, máte hotovo!

Můžete zkusit i jiné příchutě:
  1. Karamelové - z cukru nejdříve v hrnci vytvoříme karamel a až poté přidáme mléko. Dále vaříme dle stejného postupu jako klasické. 
  1. Čokoládové "pikao" - přidáme kakao dle chuti
Dětská specifika
  • o mléku se vedou mnohé diskuze. Některé normy jsou přísnější, jiné méně. U nás odborníci doporučují spíše přísnější postup - mléko k tepelné úpravě od 1 roku (plnotučné), ke konzumaci jako nápoj dokonce až od 3 let
2014-12-01 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI