Ingredience: | |||||
čerstvé květy fialky | 3 - 4 hrsti | převařená vlažná voda | 1 l | kyselina citronová | 10 g |
cukr krystal | 1 kg |
Tak a je to tady, fialky kvetou a je čas na jejich zpracování! Takže mám pro vás skvělý tip na fialkový sirup (šťávu). FIALKOVÝ SIRUP má blahodárné účinky proti kašli, bolestem hlavy a neklidnému spánku.
Květy fialky vložíme do hrnce či velké zavařovací sklenice a zalijeme je jedním litrem převařené vychladlé vody. Nádobu uzavřeme a na temném místě necháme fialky 24 hodin vylouhovat. Roztok v této fázi nevoní nijak hezky, ale žádný strach, varem se to změní. Po vylouhování vymačkáme tekutinu přes plátýnko do hrnce (již je vidět jemná modrá barva), přidáme cukr a přivedeme k varu. Vaříme, dokud se cukr nerozpustí a pak ještě asi 20 minut.
Ke konci přidáme kvůli konzervaci špetku kyseliny citrónové. Přidáním citrónu nebo kyseliny citrónové se barva okamžitě mění z modré na červenou. Pak už jen sirup plníme do láhví s uzávěry. Když ho zalijeme vodou, můžeme si udělat výbornou osvěžující šťávu.
Z výše uvedeného receptu jsem uvařila 1,5 l sirupu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI