Mandlovo-lískooříškové s datlemi, kakaovým práškem a vanilkou: | |||||
lískové ořechy | 35 g | loupané mandle | 35 g | prázdný vanilkový lusk | 1 ks |
kakaový prášek Troubelice | 2 lžičky | dale | 10 ks | voda | 500 ml |
čokoláda na vaření nebo lžíce Ghítely | 2-3 štáfličky |
Nechtěla jsem, aby tento senzační nápoj jen tak zapadl, zaslouží si mnohem víc. Při přípravě rostlinného lískooříškového mléka jsem se rozhodla vyzkoušet rozpustit do připraveného lískooříškového mléka čokoládu. A jak to dopadlo, no hříšně, ta chuť je luxusní. Ořechová mléka u nás bodují a vedou.
Do vyšší nádoby, kde budeme máčet, nasypeme lískové ořechy, mandle, datle, prázdný vanilkový lusk, kakaový prášek, zalijeme vodou a necháme přes noc vylouhovat.
Ráno vyjmeme vanilkový lusk, přelijeme směs do mixéru, rozmixujeme dohladka dokud se netvoří na rostlinném mléce pěna. Následně přecedíme přes plátýnko či plenu. Vezmeme si cedník a nádobu, vložíme cedník do mísy, vložíme plátýnko nebo plenu a nalijeme rozmixované rostlinné mléko, plenu či plátýnko utáhneme a mléko přes plátýnko či plenu vymačkáme.
Připravené mléko zahřejeme a přidáme do něj ve vodní lázní rozpuštěnou čokoládu na vaření, případně vše pomalu zahřejeme, nevaříme. Místo čokolády si můžeme rozpustit v mléce Ghítelu, která se sem chutí velmi hodí.
No a už jen pěkně vychutnáme tu dobrůtku na snídani či k odpolední siestě.
Z různých zdrojů a článků by se neměly mixovat ořechy ve vodě, ve které se máčely. Pokud chcete dodržet tento postup, máčejte ořechy vždy zvlášť, ráno vodu slijte a mixujte v nové vodě. Nechám na vás, zda budete máčet ořechy společně s datlemi nebo datle a kakaový prášek, každopádně kakaový prášek se musí přes noc namočit, zrovna tak vanilka. Takže varianta máčet zvlášť kakaový prášek, datle x nebo ořechy a datle a kakaový prášek zvlášť, zrovna tak verze s vanilkou. My máme lískové ořechy domácí, tudíž to neřeším a přiznám se, že u té trošky mandlí jsem zapomněla.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI