Irská káva zpět

Ingredience:
Irská Whiskey0,02 ltřtinový cukr1 lžičkaEspresso lungo0,1 l
šlehačka na ozdobukávová zrnka na ozdobu
Irská Whiskey 0,02 l, třtinový cukr 1 lžička, Espresso lungo 0,1 l, šlehačka na ozdobu, kávová zrnka na ozdobu

Příprava

Milujete kávu? Připravte si doma vynikající pravou irskou kávu. Vrchol šlehačky dozdobíme zrnky kávy.

Do dlouhého skla (irish coffee) nasypeme třtinový cukr, přidáme irskou whiskey a promícháme pod parní tryskou dokud se cukr nerozpustí. Přidáme dlouhé espresso a dozdobíme domácí šlehačkou, nebo smetanou napůl vyšlehanou. Vrchol šlehačky dozdobíme zrnky kávy.

Historie Irské kávy:

Zatímco myšlenka míchání kávy a alkoholu je stará více než sto let, pojem Irská káva začal být známý teprve ve čtyřicátých letech minulého století v městečku Foynes.

Foynes je hlavní přístav v hrabství Limerick na západě Irska. Jeho dnes již uzavřená letecká základna pro hydroplány byla předzvěst mezinárodního letiště v Shannonu a až do roku 1945 byla hlavní evropskou zastávkou pro obchodní cestující z Ameriky. Příliv politiků a hollywoodských celebrit si vyžádal zřízení restaurace přímo na letišti. Tato restaurace měla sloužit k dvěma účelům:

-          starat se o VIP hosty
-          prezentovat pozitivní obraz Irska a místních občanů.

Joe Sheridan, mladý irský kuchař, byl pověřen do čela této restaurace. Západní pobřeží Irska je náchylné k přílivu extrémního počasí a je mnohdy bouřlivé a studené. Cestující, kteří přijížděli na letiště Foynes byly často unaveni, zmrzlí a obecně se špatnou náladou. Jednoho večera v roce 1942, vzlétlo letadlo z Foynes směřující na Nefoundland, ale muselo se vrátit kvůli bouři. Cestující na palubě byli řádně unaveni a po návratu do letecké základny chtěl Joe Sheridan připravit něco speciálního na zahřátí. Téměř z rozmaru přišel s myšlenkou míchání tmavé kávy, irské whiskey a hnědým cukrem s porcí smetany plovoucí na vrcholu. Cestující byli okamžitě uchváceni, a když se jeden Američan zeptal: " Je to brazilská káva?" Joe odpověděl: "To je Irská káva."

2013-10-30 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptostatní
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI