Kokosové mléko zpět

Ingredience (na cca 700 ml):
kokos1 ksvoda500 ml
kokos 1 ks, voda 500 ml

Příprava

Jak si doma vyrobit čerstvé kokosové mléko? Možná už to znáte, protože kokos takhle používám a už ani nevím, jak dlouho. 

Kokos, myslím tím ten hnědý-zralý, často kupujete o Vánocích, dáte ho na mísu s ovocem a potom ho v lepším případě rozbijete a sníte? Často slýchám, že spousta lidí vůbec neví, co s ním má nakonec dělat. A to je škoda. Já miluju kokos, kokosovou chuť i vůni a ráda si dám vydlabaný kokos jen tak samotný. Ale v kokosu je ho celkem dost. Tak proč nezkusit tohle jednoduché kokosové mléko. Využijete ho do kari, polévky, do kaše... a když zbude, tak je super i o smoothie!

Na začátek musím napsat, že mléko dělám ve vysokootáčkovém mixéru a nevím, jestli se dá udělat i v obyčejném. Ponorným mixérem to určitě nejde. 

Na kokosovém mléku je nejsložitější, dostat se dovnitř kokosu. Kokos má na jedné své straně 3 tečky. Jedna z nich je měkčí a do té se snadno dostanete špičatým nožíkem. Tu druhou vždycky navrtám, úplně snadno to jde vrtačkou, ale vystačíte si i s vývrtkou na víno. Když se vám podaří udělat do kokosu dvě dírky, vylijte jimi kokosovou vodu do skleničky. Já ji přidávám k mléku, ale můžete ji i vypít, jak chcete. Vody je v kokosu většinou tak 100 ml.

Kokos pak dejte do sáčku (aby vám do oka nevletěl kus skořápky, a taky se kokos v sáčku líp drží) a na bytelném prkně do něj několikrát velkou silou uhoďte kladívkem. Většinou stačí tak 3x a praskne. Potom už z něj snadno odstraníte skořápku a vydlabete dužinu. To jde celkem dobře lžící a krátkým nožíkem. 

Mléko se po rozmixování cedí. Pokud máte výkonný mixér a cedit ho nechcete, před mixováním z kokosové dužiny oloupejte tenkou hnědou slupku. Občas ho cedím a nechci v něm mít hnědé tečky, i když je to spíše jen estetická záležitost. 

Z kokosu vydlabejte dužinu a vložte ji do mixéru. 

Přilijte 500 ml vody a kokosovou vodu.

Zapněte na nejvyšší otáčky a pár minut mixujte. 

Po rozmixování přeceďte a hotové mléko uchovávejte v lednici.

Zbytek kokosu, který vám zůstane v cedníku, nejsnadněji využijete do kaše.

Mléko připravujte nejlépe čerstvé, vždycky se snaží ho do dvou dnů spotřebovat. 

Nelekejte se, že se v lednici mléko oddělí na dvě vrstvy. Horní bílou a pod ní vodovou průhlednou část - je to normální a mléko stačí jen promíchat. I kupované plechovkové mléko se odděluje.

2018-05-11 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI