Mátový sirup zpět

Ingredience:
máta (velký trs)cca 25 - 30 stonků (110g)třtinový cukr1 kgkyselina citronová20 g
převařená voda1,5 l
máta (velký trs) cca 25 - 30 stonků (110g), třtinový cukr 1 kg, kyselina citronová 20 g, převařená voda 1,5 l

Příprava

Mátu miluji jako rostlinu, proto jak vypadá a hlavně proto jak voní a chutná. Mám jí na zahrádce opravdu hodně a tak jsem se letos rozhodla vyrobit z ní sirup. Zkusila jsem tedy jeden, co se nevaří a dělá se za studena, prostě necháte mátu pěkně vylouhovat. Výsledný sirup byl dokonalý a využití je třeba i při mátové limonádě.

Nejprve si omyjeme mátu a necháme okapat. Mezitím si svaříme vodu. Jakmile je uvařená, necháme zchladnout a necháme v ní rozpustit kyselinu citrónovou. Poté obereme mátové lístky. Do velké sklenice (já použila sklenici na nakládání utopenců) nalijeme zchladlou vodu s kyselinou citrónovou a vhodíme všechny mátové lístky, promícháme a necháme stát do druhého dne. Druhý den opět promícháme. Třetí den přecedíme směs přes jemné sítko nebo plátýnko. Mátové lístky vyhodíme a do zbylé tekutiny, pomalu vsypáváme cukr a vždy promícháme a po rozpuštění přidáme další, takto to děláme až do úplného rozpuštění. Sirup pak nalijeme do vymytých dobře usušených lahví s uzávěrem. Já je ještě trochu proplachuji kapkou čistého alkoholu a otřu jím i uzávěr. Skladujeme na chladném a tmavém místě.

Sirup je skvělý jen tak s vodou, nebo si můžete udělat i mátovou limonádu, kdy do skleničky dáte lžičku třtinového cukru, plátky citrónu, lístky máty, ledové kostky a zalijete perlivou vodou. Skvělé letní osvěžení.

2017-07-25 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI