Ingredience: | |||||
čerstvý zázvor | 1 kg | citron | 2 ks | limetka | 2 ks |
rum / slivovice | 2 pol. lžíce | třtinový cukr | 800 g | badyán | 4 ks |
skořice | 2 svitky | hřebíček | 15 ks | vroucí voda |
Přemýšlíte o dárcích na Vánoce? Máte rádi jedlé dárky, které jsou podomácku vyrobené ? A máte rádi štiplavý zázvorový čaj s citronem, který vás prohřeje až do morku kostí a zažehnává nachlazení ? Tak to jste otevřeli tenhle recept správně.
Zázvor oloupeme, jde to velmi dobře obyčejnou škrabkou na brambory. Nakrájíme ho do vyššího pekáče na tenké plátky ( cca 3mm ) . Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca1x1cm, přidáme k zázvoru spolu s kořením.
Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku a kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi.
Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200C.
Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené.
Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence.
Nakonec přidáme 2PL rumu, promícháme a horké plníme do sklenek.
Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout.
Pokud si budete chtít udělat čaj , stačí na 250ml hrnek cca 2-3KL směsi včetně šťávy a zalijete pouze vroucí vodou.
Směs je hodně koncentrovaná a štiplavá, tak opatrně.
Samozřejmě sklenky jako dárky můžete nazdobit podle vkusu každého.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI