Šípkový sirup s rakytníkem a mátou zpět

Ingredience:
šípky250 grakytník150 gvětší lístky máty15 ks
citron3 ksvoda1 ltřtinový cukr1 kg
šípky 250 g, rakytník 150 g, větší lístky máty 15 ks, citron 3 ks, voda 1 l, třtinový cukr 1 kg

Příprava

Šípky mimo to, že obsahují mnoho vitamínů, mají i léčivé účinky. Užívají se hlavně při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Plody rakytníku také obsahují velké množství vitamínů - hlavně vitamín C (pro denní doporučenou dávku vitamínu údajně stačí jen jedna bobule). Podporují imunitu, posilují činnost srdce a udržují zdravou pokožku. Máta podporuje normální činnost trávící soustavy, má příznivé účinky na dýchací systém a pomáhá i při léčbě nachlazení. Tento sirup je proto přímo vitamínovou bombou.

Očištěné šípky a rakytník rozmělníme (já použila tyčový mixér) a zalijeme studenou vodou. Přidáme omyté a na plátky nakrájené oloupané citrony a natrhané lístky máty. Necháme nejlépe přes noc vyluhovat. Druhý den scedíme přes plátno nebo utěrku. Přidáme cukr a zahřejeme maximálně na 70 stupňů, za stálého míchání necháme úplně rozpustit cukr. Sirup ihned nalijeme do pečlivě vymytých sklenic a necháme vychladnout.
Uchováváme v chladu a temnu.

2016-10-03 Nápoje

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte cca 1,5 l sirupu.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI