Ingredience: | |||||
rozkvetlé květy černého bezu | 650 g (cca 130 ks) | kyselina citronová | 40 g | převařená vychlazená voda | 3 l |
očištěné citrony | 3 ks | cukr krupice rozvařený ve 2 l vody | 6 kg |
Kdo by neznal sirup z květů černého bezu. Když se použije opravdu velké množství květů, které jsou plné pylu, pak je sirup obzvlášť lahodný a voňavý.
Do většího, hlubšího a nejlépe nerezového hrnce dáme převařit 3 l vody.
Přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladit.
Do chladné vody s kyselinou přidáme květy, které jsme před použitím opatrně vyklepali od případných broučků a mušek a poté proložíme plátky citronu.
Hrnec zakryjeme utěrkou a dáme na chladnější místo odpočinout na 48 hodin. Je dobré vše v hrnci alespoň dvakrát za den promíchat.
Po 2 dnech rozvaříme ve 2 litrech vody cukr. Vaříme za stálého promíchávání, aby se nám velké množství cukru nepřichytávalo ke dnu. Pak necháme zchladnout.
Hustý cedník vyložíme utěrkou, nebo plátýnkem a vyluhované květy s citronem důkladně vyždímáme.
Takto získanou bezovou šťávu smícháme s chladným cukrovým roztokem.
Promícháme a naplníme do vhodných, dobře umytých lahví. Uzavřeme a skladujeme ve tmě.
Bezový sirup konzumujeme naředěný chladnou obyčejnou, nebo minerální vodou.
Je taktéž lahodný, když dáme do 200 ml sklenky/hrnku cca 50cl sirupu, přidáme plátek citronu, plátek čerstvého zázvoru a zalijeme horkou převařenou vodou.
neředěný sirup se také může při nachlazení a nemocných průduškách užívat 5x za den jednou polévkovou lžíci.
Z uvedeného množství surovin zhotovíme 7,5 litrů sirupu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI