1. várka: | |||||
omyté ovoce bez stopek | 2 l | převařená chladná voda | 1,5 l | kyselina citronová | 50 g |
cukr krupice | 2,5 kg | ||||
2. várka: | |||||
ovoce z předešlého dne | převařená chladná voda | 3/4 l | kyselina citronová | 25 g | |
cukr krupice | 1,25 kg |
Tuhle šťávu jsme doma dělávali odjakživa. Z rybízu, jahod nebo z malin, z těch byla nejlepší. Samozřejmě ovoce můžete i kombinovat. A jelikož se nic nevaří, všechny vitamíny v ní zůstanou. Letos byla nadúroda černého rybízu, tak byl zužitkován z větší části do šťávy. Ovoce použijete dvakrát a získáte přes 4 litry šťávy. Zkuste ji, je opravdu výborná.
Omyté ovoce vložte do velké sklenice nebo nekovové mísy. Nemačkejte ho, šťáva by se pak mohla kazit a začít kvasit. Posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. Nechte 24 hodin louhovat. Můžete občas zlehka promíchat, samozřejmě pouze dřevěnou nebo plastovou měchačkou.
Druhý den šťávu slijte přes síto s plátýnkem a vsypte cukr. Míchejte do rozpuštění. Chce to čas, občas, když kolem projdete, tak promíchejte a nechte zase stát. Šťáva by měla být čirá.
Zbylé ovoce opět posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. A zase nechte 24 hodin louhovat. Slijte, vsypte cukr a míchejte do rozpuštění.
Šťávu nalijte do vypařených sklenic a uzavřete. Můžete dát na povrch několik mm kvalitní slivovice nebo rumu, tím si zajistíte dlouhou trvanlivost. Ale já nedávám nic a nikdy se mi šťáva nezkazila.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI