České ghíčko

České ghíčko zpět

GHÍ je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů.

10 DŮVODŮ PROČ POUŽÍVAT GHÍČKO

1. Ghí má vysoký KOUŘOVÝ BOD (250°C). Při vysokých teplotách se tudíž nepřepluje. Během zahřívání tak nevznikají nestravitelné toxické látky.

2. Odstraněním mléčné bílkoviny a odpařením vody získáváme velmi dlouhou TRVANLIVVOST bez nutnosti chlazení.

3. Ghí neobsahuje ŽÁDNÉ MLÉČNÉ BÍLKOVINY. Proto si i lidé s intolerancí laktózy a kaseinu mohou dopřát chuť a vůni másla.

4. Ghí je bohaté na vitamíny A, D, E a K. Lidé trpící záněty zažívacího traktu (včetně alergií na lepek), mohou trpět jejich nedostatkem. Ghí zajistí jejich zvýšený příjem.

5. Ghí obsahuje KYSELINU MÁSELNOU. Ta chrání střeva, kde působí protizánětlivě a pomáhá udržovat hladinu inzulinu.

6. BIO ghí obsahuje CLA (konjugovaná kyselina linolová). Ta snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá odbourávat tělesný tuk, podporuje růst svalové hmoty a funguje též jako antioxidant.

7. Ghí podporuje HUBNUTÍ. Energie z mastných kyselin pomáhá spalovat tuky a detoxikovat tělo, protože na sebe váže toxiny a volné radikály, které následně odvádí z těla pryč.

8. Zlepšuje TRÁVENÍ. Stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím podporuje dobré zažívání a chuť k jídlu.

9. Ghí udržuje zásadité prostředí, tím zabraňuje vzniku zánětu a usnadňuje hojení. Lze jej užívat i zevně, protože hojí podrážděnou kůži, hydratuje a zvláčňuje.

10. Působí jako nervové a mozkové tonikum. Omega 6 a omega 3 mastné kyseliny chrání mozek a nervové buňky.


AJURVÉDSKÝ ELIXÍR ŽIVOTA

Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo.

S ghí se můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. 

Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína. Ta tvrdí, že ghí napomáhá:

  • trávení,
  • upravuje hladinu lipidů a cholesterolu,
  • vyživuje nervové buňky,
  • podporuje učení,
  • posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost,
  • napomáhá detoxikaci,
  • omlazuje,
  • má hojivé účinky.

Ghíčko ideální ve spojení s léčivými bylinami, kdy získá tělo z jejich účinků největší prospěch.


NÁVRAT KE KOŘENŮM

Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho.

Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet…

Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a máslo bylo z lednic vyhnáno. Civilizačních chorob však neubylo, tak se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdraví prospěšný tuk.

NUTRIČNÍ HODNOTY

100 g výrobku obsahuje:

Tuky

99,3 g

Nasycené mastné kyseliny

70 g

Energetická hodnota

3677 kJ (894 kcal)

Bílkoviny

0,1 g

Neobsahuje laktózu (laboratorní výsledek), kasein, je přirozeně bezlepkové.


Webové stránky: České ghíčko

Fotogalerie
Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI