Ingredience: | |||||
očištěný angrešt | 300 g | střední bílá cibule | 2 ks | česnek | 1 stroužek |
čerstvý zázvor | 3 cm | vinný ocet | 1 dcl | hrubozrnná hořčice | 1 - 2 lžíce |
třtinový cukr | 2 - 3 lžíce | čerstvá chilli paprička | 1 ks | olej | trochu |
Angrešt není zrovna mé milované ovoce. Letos jsem ho část prohnala mixerem na sirup, část babička zavařila. Ale co s tím zbytkem? Dalším limitujícím faktorem je i to, že nejsme milovníky sladkostí a proto volba padla na čatní. A můžu vás ujistit, že to byla volba správná. Takže pokud vám ještě zbyla na keříku nějaká ta zapomenutá bobulka neváhejte ho vyzkoušet.
Na oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na tenké plátky, opatrně, nesmí se vám připálit. Přidejte angrešt, který můžete lehce rozmačkat a strouhaný česnek a zázvor. Přiveďte k varu a přidejte postupně všechny ostatní ingredience. Přidávejte je po částech a postupně ochutnávejte. Chuť čatní je individuální, záleží na kyselosti angreštu, navíc někdo má raději chuť sladkou, jiný zase kyselou. Chilli není podmínkou, ale v čatni dělá příjemný dozvuk na jazyku.
Vařte za stálého míchání, až se vám směs spojí v krásně táhlou kaši, kde bude stále znatelná struktura cibule i angreštu. Pozor, vzhledem k množství cukru má tendenci se připalovat.
Čatní můžete podávat teplé nebo vychlazené. V lednici vám vydrží několik dní (tedy pokud nějaké zbude) Pokud ho ještě horké uzavřete do sklenic, které převrátíte dnem vzhůru můžete ho na chladné místě skladovat stejně jako džem.
Chuť angreštu se skvěle hodí k bílému masu a sýrům.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI