Bagel se slunečnicovými semínky zpět

Ingredience:
mléko125 mlmáslo25 gkrupicový cukr15 g
droždí8 gsůl1/2 lžičkyvejce (žloutek a bílek zvlášť)1 ks
hladká mouka200 gloupaná slunečnicová semínka2 lžíce
mléko 125 ml, máslo 25 g, krupicový cukr 15 g, droždí 8 g, sůl 1/2 lžičky, vejce (žloutek a bílek zvlášť) 1 ks, hladká mouka 200 g, loupaná slunečnicová semínka 2 lžíce

Příprava

Báječné zlatohnědé pečivo s naprosto jedinečnou strukturou.

Máte rádi obložené bagely? Já jo! Ale jsem lakomec a kdykoliv mám dát peníze za jídlo, říkám si, zda-li bych to doma nezvládla lépe a levněji. Když jsem objevila recept na bagely, bylo jasné, že je budu muset vyzkoušet.
 
Bagely původem pochází z Polska a jde vlastně o židovské pečivo. Židovští emigranti je s sebou přivezli do londýnského East Endu. V ulici Brick Lane najdete dodnes tradiční obchůdky právě s bagely. Totéž se událo v Severní Americe, kde toto pečivo našlo oblibu především v New Yorku. 
 
Jak jsem se sama přesvědčila, příprava těchto kulatých zázraků není žádná legrace. Bagely se vlastně dělají nadvakrát. Nejprve se krátce povaří a teprve poté putují do trouby. Docela mě to zarazilo a předem jsem se děsila, co mi z toho vzejde. Ale právě díky vaření je ve výsledku těsto uvnitř měkké a vláčné, zatímco na povrchu vše křupe.
 
V malém rendlíku přiveďte k varu mléko, ve chvíli kdy začne vařit, sundejte ho z plotny a přidejte máslo a cukr. Míchejte dokud se obojí nerozpustí.

Mléčnou směs nalijte do velké mísy a nechte trošku vychladnout. Měla by být vlažná, tzn. když do ní ponoříte prst, nesmíte se spálit. Do mléka s máslem a cukrem vmíchejte droždí a nechte 10 minut stát na teplém místě. Kvásek vzejde a povrch pokryje vrstva pěny. 
 
Do kvásku všlehejte bílek a sůl. Postupně přidávejte mouku a vypracujte hladké těsto, které vyklopte na pomoučený vál. Pořádně propracujte, bude to chtít tak 15 minut intenzivního hnětení. Odměnou bude hezky pružné těsto.

To zakryjte a nechte asi hodinu v teplekynout, musí zdvojnásobit svůj objem. Až se tak stane, znovu jej propracujte a rozdělte na 12 dílů a vytvarujte je do kuliček. Kroužky vytvoříte jednoduše. Poprašte si ruce moukou ado středu kuličky zatlačte prst. Abyste otvor zvětšili, těsto navlékněte na prst jako prstýnek a otáčejte jím kolem prstu, dokud se neroztáhne a otvor nebude tvořit asi třetinu celého bagelu. Je to jako byste si na prstu točili klíčenkou,  nebo tak něco. :-D

Takto připravené bagely nechte asi 10 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C a do hrnce dejte vařit vodu. Každý kroužek postupněpovařte ve vroucí vodě, stačí chvíle, jen taky aby se "nafoukl", tj. ani ne minutu. Vyjměte ho a nechte pořádně okapat. Já je raději i opatrně osušila pomocí utěrky. Pokud by totiž kroužky nebyly pořádně okapané, zůstaly by na plechu ležet ve vodě a byly by zespodu rozmáčené.

Povařené a osušené bagely dejte na pomazaný plech. Smíchejte žloutek a lžíci vody a potřete kroužky po povrchu. Posypte jeslunečnicovými semínky a pečte asi 20 minut, dokud nebudou mít krásně zlatou barvu. Nechte vychladnout na mřížce.

Bagely můžete podávat plněné, (rozříznout na polovinu namazat např. ochuceným žervé s koprem a obložit plátky lososa, ať už syrového nebo uzeného) nebo je jíst jen tak s máslem. Těsto mají tak dobré, že si na bagelech nejvíc pochutnám, když jsou prostě "jen tak".

Dobrou chuť!
2015-04-09 Ostatní

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI