Ingredience (na 8 kousků): | |||||
hladká mouka | 450 g | sušené droždí | 1 sáček | sůl | 2 lžičky |
cukr | 1/2 lžičky | teplá voda | 300 l | ||
Dále budete potřebovat: | |||||
cukr (do vroucí vody na vaření bagelů) | 2 lžíce | mléko | na potření | ||
sůl, mák, sezam, ovesné vločky... |
Tvarem připomíná pečivo typu housky, ale chutí spíš chleba. Prvně se vaří, pak se peče. Má tužší konzistenci, ale potřený lučinou a naplněný uzeným lososem a rukolou je skvělý. Stejně tak i se šunkou a sýrem nebo nějakou dobrou pomazánkou. Akorát se připravte, že tohle pečivo se musí kousat.
Schválně jsem hledala, co je ten bagel zač. Nejspíše židovská specialita, hodně známá a oblíbená v Americe, tradičně ve tvaru prstence.
Smíchejte droždí, cukr a 100 ml teplé vody a nechte vzejít kvásek. Trvá to přibližně 15 minut.
Do mísy vsypte mouku, přidejte sůl, zbytek vody a kvásek. Vypracujte hladké těsto. Přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.
Po hodině těsto rozdělte na 8 bochánků. Troubu předehřejte na 200 °C a do hrnce dejte vařit vodu s 2 lžícemi cukru. Každý bochánek trochu zploštěte, propíchněte prstem a uvnitř s ním trochu zatočte, ať vytvoříte typický tvar bagelu.
Bagely nejdříve vhoďte do vroucí vody (po tolika kusech, aby vedle sebe mohly plavat na hladině, záleží na velikosti hrnce) a z každé strany minutu povařte (po minutě je otočte). Vařené bagely vylovte z vody a na mřížce je nechte okapat a trochu oschnout.
Bagely přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Každý bagel potřete mlékem a podle chuti posypte. Vložte do rozpálené trouby a pečte přibližně 25 minut, do zlatova.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI