Ingredience: | |||||
bezlepková směs Simply Adveni | 200 g | hladká čiroková mouka | 100 g | bezlepkový prášek na pečení | 2 lžičky |
himalájská sůl | 2 lžičky | farmářský tvaroh (tučný ve vaničce) | 250 g | vejce | 1 ks |
studená voda | 75 ml | rozpuštěné máslo | 50 g | slunečnicová semínka | dle chuti |
lněná semínka | dle chuti | kmín | dle chuti |
Dneska bude recept směřovat k těm, kdo toleruje mléčné (nebo alespoň občas toleruje mléčné). Pečivo je totiž na prvním místě vašich dotazů a samozřejmě chápu, že na určitou překlenovací fázi, než člověk pochopí, že bez pečiva se dá žít bez problému, je prostě dobré mít něco po ruce. Také mi doma zůstal zbytek směsi Simply Adveni, kterou díky její škrobové povaze míchám s jinými moukami, třeba jako je čiroková. Ta rozhodně pozvedne nutriční hodnotu výsledného produktu, stejně jako třeba i tvaroh nebo máslo. Samozřejmě budeme péct bez kvasnic či kvásku, aby si pochutnal i histaminik.
Jak jde poznat z obrázků, jedná se spíše o hutnější kousek (jelikož nebudeme prokvašovat) a proto jsem nazvala bulky spíše chlebánky. Připomínají mi dalamánky, které si pamatuji z dětství. Když přidáte kmín a sůl, budou jedna báseň, ale nemusíte se vůbec bát přidat semínka či další bylinky a koření. Výhodou beze sporu je, že jsou upečené poměrně rychle.
Co se týče ingrediencí, musím zdůraznit, že jsem použila tvaroh od farmářů, tedy konzistence opravdu není jako u klasického vaničkového. Stejně tak očividně i tuk může hrát roli (a máslo bylo také od farmářů), ale věřím, že v tomto případě můžete nahradit jiným tolerovaným tukem (ghí, kokosák?). Většina lidí už se stejně nějaký ten pátek v kuchyni pohybuje, tak se určitě řiďte trochu vlastním instinktem a samozřejmě vlastní troubou.
Smícháme suché ingredience. Zvlášť vyšleháme tvaroh s vejcem, vodou a máslem. Smícháme dohromady, vznikne nám hutné lepivé těsto a necháme v lednici odpočinout 20 minut.
Troubu rozehřejeme na 180°C. Plech vyložíme papírem na pečení. Pomoučenýma rukama (těsto bude lehce lepivé) rozdělíme na 6 částí, "ušouláme" na bulky, můžeme potřít vajíčkem a posypat semínky. Dáme péct na 25 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI